Facebook Twitter Instagram Youtube

Dezinformare:

DEZINFORMARE: „Dacă Republica Moldova se va alinia țărilor care au aplicat sancțiuni Belarusului va avea de pierdut fiecare cetățean”

Dezinformare

Deputatul socialist Petru Burduja, un apropiat al liderului formațiunii, Igor Dodon, susține că o eventuală alăturare a Republicii Moldova la sancțiunile impuse Belarusului ar lovi grav în economie și ar afecta cetățenii, din cauza strânselor relații comerciale dintre cele două state. Datele statistice arată, însă, că ponderea comerțului cu Belarusul reprezintă aproximativ 2% din volumul relațiilor economice externe ale Republicii Moldova.

ȘTIRE: „Economia națională, mediul de afaceri și cetățenii vor avea de suferit dacă Republica Moldova se va alinia listei țărilor care au aplicat sancțiuni Republicii Belarus. Președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, deputatul PSRM, Petru Burduja, a venit astăzi cu un îndemn către șeful statului, Maia Sandu, să nu admită implicarea țării noastre în acest joc geopolitic internațional”, au scris mai multe instituții de presă din Republica Moldova, citându-l pe Petru Burduja.

Parlamentarul a declarat că Moldova și Belarusul au stabilit un bogat parteneriat economic. Belarusul se situează pe locul 9 între țările partenere cu care Republica Moldova desfășoară activitatea de export. Volumul anual al schimburilor comerciale dintre cele două țări e cuprins între 180 de milioane și 215 milioane de dolari. Moldova exportă în Belarus vinuri și struguri proaspeți, alcool etilic, porumb, legume preparate și conservate, sucuri din fructe, caise, cireșe, vișine, piersici, medicamente, mobilier. Din Belarus importă lemn despicat, uleiuri de petrol, tehnică agricolă, plăci de ceramică etc. Totodată, Primăria Chișinău a deschis, în parteneriat, un punct de asamblare a troleibuzelor din Belarus. De asemenea, administrația Capitalei a semnat un acord cu un producător de la Minsk care va furniza 100 de autobuze pentru chișinăueni.

”Venim cu un apel către președintele Maia Sandu și curatorii acesteia să întreprindă acțiuni maxime de a nu permite ca Republica Moldova să fie atrasă în acest scandal internațional. Această intervenție ar salva producătorii agricoli din Moldova, care primesc tehnică, care exportă producție în Belarus. În cazul în care nu se va alinia cetățenilor, dar jucătorilor mari geopolitici, va avea de pierdut fiecare cetățean”, a declarat Burduja.

Realitate

NARAȚIUNI: 1 Economia Republicii Moldova și comerțul său extern depind mult de păstrarea relațiilor bune cu Belarus. 2 Republica Moldova ar avea mult de pierdut dacă s-ar alătura sancțiunilor impuse regimului de la Minsk din cauza încălcării flagrante a drepturilor omului și normelor democratice

CONTEXT/ETOS LOCAL: În Republica Moldova sunt mai mulți politicieni de stânga care susțin și apreciază modul dictatorial de guvernare impus de Alexandr Lukașenko la Minsk. Printre aceștia se numără și liderul Partidului Socialiștilor (formațiune din care face parte și Petru Burduja), fostul președinte Igor Dodon, un adept al fortificării relațiilor cu Moscova și al apropierii Republicii Moldova de Uniunea Euroasiatică. El a întreprins la începutul lunii mai o vizită la Minsk, împreună cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi (PSRM). În timpul unei întrevederi cu Alexandr Lukașenko, Igor Dodon a exprimat aprecieri față de modul în care autoritățile de la Minsk au reprimat protestele de după alegerile din august anul trecut, considerând că este un exemplu și pentru Republica Moldova.

În aprilie 2009 și la Chișinău au avut loc proteste violente în urma unor acuzații de fraudare a alegerilor parlamentare. Poliția a reținut atunci sute de manifestanți, care au povestit ulterior că au fost torturați în detenție, iar regimul comunist, cu Vladimir Voronin președinte și Zinaida Greceanîi prim-ministru, a acuzat forțele externe, în special România, că ar fi instigat manifestanții. În urma alegerilor parlamentare anticipate, Partidul Comuniștilor a pierdut puterea.

Igor Dodon, care deținea funcția de prim-vicepremier în 2009, a creat, în vederea alegerilor parlamentare anticipate care vor avea loc la 11 iulie, un bloc electoral cu Partidul Comuniștilor, condus de Voronin, după ce în 2011 l-a „trădat” trecând la socialiști împreună cu Zinaida Greceanîi. Unul din principalele mesaje promovat de Blocul celor doi este că Republică Moldova riscă să își piardă suveranitatea și să ajungă sub controlul Occidentului.

OBIECTIV: Să genereze o stare de spirit în Republica Moldova împotriva unei eventuale alinieri a Republicii Moldova la sancțiunile externe impuse Belarusului. Indirect, să reconfirme poziția de susținere a regimului de la Minsk, demonstrată de Igor Dodon și care îi convine Kremlinului

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, ponderea comerțului Republicii Moldova cu Belarus reprezintă ceva mai mult de 2% din total.

Expertul economic de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță a prezentat a analiză în acest sens, care arată că Republica Moldova nu este dependentă de importurile din Belarus, iar la exporturi, Belarusul are o pondere mai importantă doar pentru industria vinicolă (20% din total, fiind principala destinație).

SÂMBURE DE ADEVĂR: Belarus ocupă locul 9 în topul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova, cu o pondere de aproximativ 2%.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Partidului Socialiștilor, Moscovei, regimului de la Minsk

REACȚII OFICIALE: Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a difuzat un comunicat la 24 mai, după deturnarea avionului de pe cursa Atena-Vilnius și arestarea jurnalistului de opoziție Roman Protasevici, în care încurajează membrii comunității internaționale să respecte normele și principiile dreptului internațional.

 • Publicație / Media:
  www.breakingnews.md
 • Data publicării:
  27/05/2021
 • Limba / Public țintă:
  Reprezentanții mediului de afaceri, în special cei care întrețin relații comerciale cu companii din Belarus, electoratul PSRM, euroscepticii
 • Amplificare:
  majoritatea instituțiilor de presă afiliate PSRM
 • Narațiune cheie:
  Cetățenii Republicii Moldova și economia ar avea mult de suferit dacă autoritățile s-ar alătura sancțiunilor împotriva Belarusului.
Cornel Ciobanu

31 May 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 10 min
 • Deputatul socialist Petru Burduja, un apropiat al liderului formațiunii, Igor Dodon, susține că o eventuală alăturare a Republicii Moldova la sancțiunile impuse Belarusului ar lovi grav în economie și ar afecta cetățenii, din cauza strânselor relații comerciale dintre cele două state. Datele statistice arată, însă, că ponderea comerțului cu Belarusul reprezintă aproximativ 2% din volumul relațiilor economice externe ale Republicii Moldova.
 • NARAȚIUNI: 1 Economia Republicii Moldova și comerțul său extern depind mult de păstrarea relațiilor bune cu Belarus. 2 Republica Moldova ar avea mult de pierdut dacă s-ar alătura sancțiunilor impuse regimului de la Minsk din cauza încălcării flagrante a drepturilor omului și normelor democratice
 • OBIECTIV: Să genereze o stare de spirit în Republica Moldova împotriva unei eventuale alinieri a Republicii Moldova la sancțiunile externe impuse Belarusului. Indirect, să reconfirme poziția de susținere a regimului de la Minsk, demonstrată de Igor Dodon și care îi convine Kremlinului
DEZINFORMARE: România controlează Republica Moldova și e pe punctul de a o anexa
DEZINFORMARE: România controlează Republica Moldova și e pe punctul de a o anexa

România este la un pas de a anexa Republica Moldova: îi controlează comerțul extern, le acordă cetățenia română moldovenilor, iar Maia Sandu este gata, cu ajutorul Parlamentului, să repete actul unirii, potrivit unei narațiuni apărute în Rusia și preluată de presa din Republica Moldova. Semnatarul dezinformării susține că Moscova ar trebui să intervină pentru a nu permite ca Republica Moldova să fie „înghițită”.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
14 Jun 2021
DEZINFORMARE: Victoria dreptei în alegeri îi va scoate pe moldoveni în stradă
DEZINFORMARE: Victoria dreptei în alegeri îi va scoate pe moldoveni în stradă

O eventuală victorie a forțelor de dreapta la alegerile parlamentare va reprezenta un dezastru economic și social în Republica Moldova, iar acesta va duce la proteste, afirmă liderul socialist, Igor Dodon. Narațiunea este preluată și amplificată de agenția rusă de știri Ria Novosti.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
04 Jun 2021
DEZINFORMARE: SUA provoacă conflicte interconfesionale în Ucraina în scopuri geopolitice
DEZINFORMARE: SUA provoacă conflicte interconfesionale în Ucraina în scopuri geopolitice

MAE al Federației Ruse și presa rusă acuză Washingtonul că provoacă peste tot în lume, inclusiv în Ucraina, conflicte interconfesionale. Acestea au criticat rapoartele Comisiei SUA pentru libertatea religioasă și Departamentului de stat privind libertatea de conștiință și drepturile credincioșilor din lume,

Marin Gherman
Marin Gherman
25 May 2021
DEZINFORMARE: Occidentul continuă să se implice în afacerile interne ale Republicii Moldova
DEZINFORMARE: Occidentul continuă să se implice în afacerile interne ale Republicii Moldova

Occidentul își intensifică implicarea în afacerile interne ale Republicii Moldova, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing. Acuzații similare au fost făcute și în campania pentru alegerile prezidențiale din toamna anului trecut, în ciuda faptului că președintele rus, Vladimir Putin, îi ura succes lui Igor Dodon și îi promitea ajutor pentru Republica Moldova, în plină campanie electorală.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
24 May 2021