Facebook Twitter Instagram Youtube

Dezinformare:

DEZINFORMARE: FMI ar putea condiționa acordarea creditelor de vaccinarea obligatorie a populației

Dezinformare

FMI ar putea condiționa acordarea creditelor cu vaccinarea totală (obligatorie) a populației, sugerează economistul rus Valentin Katasonov, opinie care este scoasă în prim-plan de mai multă mass-media din Rusia, preluate și la Chișinău. Comunicatul oficial al reuniunii FMI și Băncii Mondiale nu confirmă aceste supoziții și, din contra, spune că statele vulnerabile trebuie sprijinite în continuare.

ȘTIRE: „FMI ar putea condiționa acordarea creditelor cu vaccinarea totală (obligatorie) a populației”, scriu mai multe instituții de presă din Rusia, care fac referire la expertul rus Valentin Katasonov, care face o analiză a sesiunii de primăvară a FMI și a Băncii Mondiale la care au fost stabilite prioritățile pentru acest an.

Printre alte opinii, Katasonov susține că FMI ar putea să condiționeze acordarea creditelor unor state cu vaccinarea populației. „Având în vedere că FMI, la fel ca Banca Mondială, este gata să se dedice luptei cu schimbările climatice, mulți atrag atenția la schimbări în abordarea colaborării cu statele menre ale Fondului. Astfel, ar putea să apară cerințe noi: vaccinarea totală a populației; măsuri de carantină; decarbonizarea energiei, industriei și transportului, excluderea din circuitul agricol a anumitor teritorii”, notează expertul citat de mai multe instituții de presă din Rusia, precum fondsk.ru, russnov.ru și altele.

Articolul a ajuns și în Republica Moldova, fiind publicat de mejdurecie.md.

Realitate

NARAȚIUNI: FMI va impune reguli mai dure pentru a le acorda sprijin economic statelor. 2. FMI impune vaccinarea populației.

CONTEXT/ETOS LOCAL: În Republica Moldova, la fel ca în majoritatea statelor lumii, circulă narațiuni și teorii ale conspirației privind vaccinarea obligatorie, ciparea populației și un presupus complot global de preluare a controlului populației. Acestea sunt promovate cu ajutorul rețelelor de socializare, internetului și chiar și al unor publicații media.

Concluzia scoasă în evidență de economistul rus, preluată de presă, inclusiv de la Chișinău, pare să alimenteze tipul acesta de narațiuni, dar și să alimenteze criticile la adresa FMI.

Aceasta se înscrie și în retorica obișnuită a Kremlinului împotriva instituțiilor occidentale.

În Republica Moldova există mai mulți politicieni, în special din Partidul Socialiștilor, pro-rus, care periodic atacă FMI pe care îl învinuiesc pentru că ar impune condiții prea dure pentru a acorda împrumuturi, sau chiar că ar fi vinovat pentru producerea fraudei bancare de proporții din 2014.

OBIECTIV: Să prezinte Fondul Monetar Internațional (și, indirect, și alte organizații internaționale) ca fiind o organizație care impune reguli draconice, în special statelor sărace.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În analiza publicată de presa rusă se face referire și la un comunicat de presă al FMI după reuniune, care însă, nu confirmă comentariile legate de posibilitatea condiționării împrumuturilor cu vaccinarea populației.

Din contra, se face referire la necesitatea sprijinirii statelor sărace care, evident, întâmpină și cele mai multe dificultăți în procesul vaccinării populației din lipsă de fonduri.

„Îndemnăm FMI să examineze posibilitățile pentru a acorda și în continuare sprijin statelor vulnerabile, cu venituri mici și medii, în conformitate cu mandatul său”, se arată în comunicat.

SÂMBURE DE ADEVĂR: La Washington a avut lor reuniunea conducerii FMI și a Băncii Mondiale unde au fost stabilite prioritățile pentru anul curent și pe termen mediu.

CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Kremlinului, prin antagonizarea populației față de instituțiile internaționale (FMI)

 • Publicație / Media:
  russnov.ru
 • Data publicării:
  10/04/2021
 • Amplificare:
  fondsk.ru, naspravdi.info, mejdurecie.md
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  FMI impune vaccinarea populației pentru a oferi împrumuturi
Cornel Ciobanu

12 Apr 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 6 min
 • FMI ar putea condiționa acordarea creditelor cu vaccinarea totală (obligatorie) a populației, sugerează economistul rus Valentin Katasonov, opinie care este scoasă în prim-plan de mai multă mass-media din Rusia, preluate și la Chișinău. Comunicatul oficial al reuniunii FMI și Băncii Mondiale nu confirmă aceste supoziții și, din contra, spune că statele vulnerabile trebuie sprijinite în continuare.
 • NARAȚIUNI: FMI va impune reguli mai dure pentru a le acorda sprijin economic statelor. 2. FMI impune vaccinarea populației.
 • OBIECTIV: Să prezinte Fondul Monetar Internațional (și, indirect, și alte organizații internaționale) ca fiind o organizație care impune reguli draconice, în special statelor sărace.
DEZINFORMARE: Republica Moldova va trece sub control extern dacă la guvernare ajung partidele de dreapta
DEZINFORMARE: Republica Moldova va trece sub control extern dacă la guvernare ajung partidele de dreapta

Convocarea alegerilor anticipate în Republica Moldova a dus la reactivarea unor narațiuni false, folosite și în campania electorală precedentă, despre Maia Sandu și formațiunile de dreapta, în principal PAS. Socialiștii filo-ruși încearcă să convingă electoratul că venirea dreptei la putere ar reprezenta un dezastru economic și social și, în plus, ar aduce țara sub controlul Occidentului.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
10 May 2021
DEZINFORMARE: Împușcarea ursului Arthur arată că România e o colonie occidentală
DEZINFORMARE: Împușcarea ursului Arthur arată că România e o colonie occidentală

Vânarea unui urs-trofeu de către un prinț de Lichtenstein este folosită ca pretext pentru reluarea narațiunilor care prezintă România drept o colonie occidentală. Dezinformarea caută să profite de valul de indignare generat de acest caz, care face deja obiectul unui dosar penal pentru braconaj și uz nelegal de armă.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
08 May 2021
DEZINFORMARE: Ucraina „privatizează” limba rusă și nu permite dezvoltarea „limbii galițiene”
DEZINFORMARE: Ucraina „privatizează” limba rusă și nu permite dezvoltarea „limbii galițiene”

„Limba galițiană”, vorbită în vestul Ucrainei, este diferită de ucraineană, însă autoritățile recurg la intimidare și șantaj pentru a-i împiedica pe specialiști să dezvăluie existența acestei limbi. Narațiunea apare în presa guvernamentală din Rusia în contextul unor grupaje de analize despre rusofobia din Ucraina și încercările Kievului de a „privatiza limba rusă”.

Marin Gherman
Marin Gherman
05 May 2021
DEZINFORMARE: Ucrainenii sunt ruși, iar Moscova are dreptul să intervină în „războiul civil” din Donbass
DEZINFORMARE: Ucrainenii sunt ruși, iar Moscova are dreptul să intervină în „războiul civil” din Donbass

În contextul escaladării conflictului din Donbass și concentrării trupelor ruse la granița cu Ucraina și în Crimeea, organele centrale de presă din Rusia au reluat unele narațiuni despre unitatea popoarelor rus și ucrainean, despre Rusia Mare și dreptul istoric al Moscovei de a se implica în „războiul civil” din regiunile Donețk și Lugansk.

Marin Gherman
Marin Gherman
27 Apr 2021