Facebook Twitter Instagram Youtube

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Maia Sandu e responsbilă de scumpirile cauzate de secetă

Dezinformare

O ştire despre scumpirea uleiul, preluată de presa afiliată PSRM, este asociată fals cu venirea în funcţie a noului preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu. Aceasta se încadrează în şirul de naraţiuni privind scumpirile, restricţiile pandemice sau blocarea vaccinului rusesc Sputnik V de către Maia Sandu şi are scopul de a-i submina în imaginea acesteia, dar şi de a destabiliza situaţia din Republica Moldova.

ŞTIRE: Presa de la Chişinău a scris săptămâna aceasta despre creşterea preţului la uleiul de floarea-soarelui. O ştire la această temă difuzată de Publika.md a fost preluată  integral de Abcnews.md, Telegraph.md, site-uri afiliate socialiştilor, însă apare cu următoarele titluri De când Maia Sandu este președinte al țării, uleiul s-a scumpit cu 30%, sau În țara condusă de Maia Sandu: Uleiul s-a scumpit din nou, cu aproape 30%”, prin care încearcă să pună aceste scumpiri pe seama preşedintei Maia Sandu.

 „Uleiul s-a scumpit din nou, cu aproape 30%. La sfârşitul lunii decembrie, uleiul rafinat se vindea, în medie, cu 30 de lei litrul, iar acum se apropie de 40 de lei.  Reprezentantul unei companii de producere a uleiului ne-a spus că preţurile au crescut treptat deoarece seminţele de floarea soarelui s-au scumpit foarte mult din cauza secetei de anul trecut. În 2020, o tonă de seminţe de floarea-soarelui era până la 6 mii de lei, iar acum, preţul e dublu. Unii agricultori spun că seminţele s-au scumpit deoarece au avut cheltuieli mult mai mari decât veniturile. Anul trecut, producţia de floarea soarelui a fost de o tonă la hectar, de trei ori mai puţin decât de obicei. Totuşi, agricultorii spun că creşterea preţului la ulei e nejustificată. ”Când am început de recoltat floarea-soarelui, preţul a fost de 8 lei şi 10 bănuţi, după aceea, 8 lei şi 20 de bani. Acum s-a ajuns la 10 lei. Eu nu văd de ce ar fi trebuit produsul final să fie scumpit chiar în aşa măsură.”, a spus agricultoarea, Nina Movilean. Potrivit Ministerului Agriculturii, anul trecut s-au cultivat 383 de mii de hectare cu floarea soarelui. Recolta a fost însă de aproape două ori mai mică decât în 2019”.

Realitate

NARAŢIUNE: Preţurile la produse cresc din cauza Maiei Sandu

CONTEXT: Pe lângă efectele negative cauzate de pandemia de Covid asupra economiei Republicii Moldova, anul 2020 a fost marcat şi de o secetă severă, care a afectat jumătate din terenurile agricole. Aceste două crize majore au cauzat cea mai severă recesiune din ultimii 20 de ani, iar Produsul Intern Brut s-a comprimat cu 6,5%.

Producţia agricolă în 2020 a scăzut cu 27% faţă de 2019, arată datele Biroului Naţional de Statistică. Producţia de floarea-soarelui a fost cu 40% mai mică anul trecut decât în anul precedent (de doar 487 de mii de tone în 2020, faţă de 811 mii de tone în 2019).

Efectele secetei, amplificată şi de managementul defectuos al resurselor, a fost prevăzut de experţi, dar şi de producătorii agricoli care au organizat ample proteste anul trecut, pentru a cere ajutor din partea statului. Agricultorii au ajuns cu tractoarele până în faţa Parlamentului. Guvernul, însă, nu a avut un plan anti-criză care să diminueze efectele negative ale crizei economice. În luna septembrie, ministrul Agriculturii susţinea că nu sunt premise de creştere a preţurilor, însă preţul la seminţele de floarea-soarelui s-a dublat, din cauza secetei, încă din vara anului trecut.

După pierderea alegerilor prezidenţiale de către liderul socialiştilor Igor Dodon, guvernul Chicu, controlat de PSRM, şi-a dat demisia, pe 23 decembrie 2020, cu o zi înainte de preluarea mandatului de şef de stat de către Maia Sandu. Parlamentul, dominat de socialişti şi de asociaţii acestora din Partidul Şor, nu a reuşit să numească până acum un alt executiv, astfel că Republica Moldova este condusă de un cabinet şi de un premier interimar, controlat în continuare de PSRM.

Cu toate acestea, Igor Dodon încearcă să plaseze toate eşecurile în gestionarea crizei pandemice şi economice pe noua administraţie prezidenţială, îndeosebi pe Maia Sandu, deşi conform Constituţiei preşedintele nu are atribuţii directe pentru a influenţa situaţia economică. În luna februarie, spre exemplu, Igor Dodon o acuza pe Maia Sandu pentru scumpirile la carburanţi.

OBIECTIV: Titlurile au scopul de a o învinui pe Maia Sandu de scumpirile şi creşterea preţurilor la produse. Totodată, asemenea naraţiuni urmăresc scopul de a produce destabilizare şi haos în societate.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE:

Faptul că uleiul s-a scumpit în ultima perioadă, de când este în funcţie Maia Sandu, este doar o coincidenţă. Agricultorii, producătorii şi experţii economici anticipau încă din vara anului trecut că se vor scumpi anumite produse, pe fundalul secetei severe care a afectat Republica Moldova anul trecut. Producţia de floarea-soarelui s-a redus cu 40% în 2020, faţă de 2019, conform datelor BNS.

Naraţiunea se înscrie în şirul de ştiri promovate de presa afiliată socialiştilor care o acuză pe preşedinta Maia Sandu de criza politică şi economică, inclusiv de creşterea preţurilor la unele produse. O ştire falsă despre faptul că s-au scumpit carburanţii deoarece în funcţia de preşedinte a fost aleasă Maia Sandu a fost destructurată de portalul StopFals.

Economia Republicii Moldova se bazează pe piaţa liberă, preţurile pentru bunuri sunt determinate de cererea de piaţă şi consumatori, iar autorităţile nu au dreptul să intervină în aceste legităţi.

În Republica Moldova instituţia prezidenţială nu are puteri executive. Astfel, preşedinta Maia Sandu nu poate influenţa direct situaţia economică sau să ia măsuri de redresare a situaţiei. Totodată, Guvernul interimar rămâne condus de oamenii apropiaţi Partidului Socialiştilor, din care fac parte inclusiv foşti consilieri ai lui Igor Dodon.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Preţurile la mai multe produse alimentare, într-adevăr, au crescut de la începutul anului, în special la legume şi fructe, precum şi la ulei, lapte şi altele. De asemenea, au crescut accentuat preţurile la carburanţi.

 • Publicație / Media:
  Publika TV
 • Data publicării:
  24/03/2021
 • Limba / Public țintă:
  Simpatizanţii şi electoratul PSRM
 • Amplificare:
  Site-uri afiliate PSRM – Abcnews.md, Telegraph.md
 • Narațiune cheie:
  Alegerea Maiei Sandu a dus la scumpirea produselor
Mariana Vasilache

26 Mar 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 12 min
 • O ştire despre scumpirea uleiul, preluată de presa afiliată PSRM, este asociată fals cu venirea în funcţie a noului preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu. Aceasta se încadrează în şirul de naraţiuni privind scumpirile, restricţiile pandemice sau blocarea vaccinului rusesc Sputnik V de către Maia Sandu şi are scopul de a-i submina în imaginea acesteia, dar şi de a destabiliza situaţia din Republica Moldova.
 • NARAŢIUNE: Preţurile la produse cresc din cauza Maiei Sandu
 • OBIECTIV: Titlurile au scopul de a o învinui pe Maia Sandu de scumpirile şi creşterea preţurilor la produse. Totodată, asemenea naraţiuni urmăresc scopul de a produce destabilizare şi haos în societate.
DEZINFORMARE: Republica Moldova va trece sub control extern dacă la guvernare ajung partidele de dreapta
DEZINFORMARE: Republica Moldova va trece sub control extern dacă la guvernare ajung partidele de dreapta

Convocarea alegerilor anticipate în Republica Moldova a dus la reactivarea unor narațiuni false, folosite și în campania electorală precedentă, despre Maia Sandu și formațiunile de dreapta, în principal PAS. Socialiștii filo-ruși încearcă să convingă electoratul că venirea dreptei la putere ar reprezenta un dezastru economic și social și, în plus, ar aduce țara sub controlul Occidentului.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
10 May 2021
DEZINFORMARE: Împușcarea ursului Arthur arată că România e o colonie occidentală
DEZINFORMARE: Împușcarea ursului Arthur arată că România e o colonie occidentală

Vânarea unui urs-trofeu de către un prinț de Lichtenstein este folosită ca pretext pentru reluarea narațiunilor care prezintă România drept o colonie occidentală. Dezinformarea caută să profite de valul de indignare generat de acest caz, care face deja obiectul unui dosar penal pentru braconaj și uz nelegal de armă.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
08 May 2021
DEZINFORMARE: Ucraina „privatizează” limba rusă și nu permite dezvoltarea „limbii galițiene”
DEZINFORMARE: Ucraina „privatizează” limba rusă și nu permite dezvoltarea „limbii galițiene”

„Limba galițiană”, vorbită în vestul Ucrainei, este diferită de ucraineană, însă autoritățile recurg la intimidare și șantaj pentru a-i împiedica pe specialiști să dezvăluie existența acestei limbi. Narațiunea apare în presa guvernamentală din Rusia în contextul unor grupaje de analize despre rusofobia din Ucraina și încercările Kievului de a „privatiza limba rusă”.

Marin Gherman
Marin Gherman
05 May 2021
DEZINFORMARE: Ucrainenii sunt ruși, iar Moscova are dreptul să intervină în „războiul civil” din Donbass
DEZINFORMARE: Ucrainenii sunt ruși, iar Moscova are dreptul să intervină în „războiul civil” din Donbass

În contextul escaladării conflictului din Donbass și concentrării trupelor ruse la granița cu Ucraina și în Crimeea, organele centrale de presă din Rusia au reluat unele narațiuni despre unitatea popoarelor rus și ucrainean, despre Rusia Mare și dreptul istoric al Moscovei de a se implica în „războiul civil” din regiunile Donețk și Lugansk.

Marin Gherman
Marin Gherman
27 Apr 2021