Facebook Twitter Instagram Youtube

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Măștile și lockdownul sunt inutile, expunerea la COVID-19 aduce imunitate de turmă

Dezinformare

Controversata Flavia Groșan, medicul care susține că a descoperit un tratament anti-Covid extrem de eficient, a afirmat că măsurile luate pentru a preveni răspândirea Covid-19 sunt ineficiente și a citat și un presupus exemplu britanic privind imunitatea de turmă. Declarațiile au fost preluate pe larg și subliniate de publicațiile care s-au arătat sceptice cu privire la vaccin.

ȘTIRE: „Flavia Groşan spune că statul în casă, izolarea, lockdown-ul şi masca de protecţie nu fac altceva decât să ne scadă imunitatea, care este foarte importantă în această perioadă.

„Eu zic că lockdownul nu face bine, eu zic că masca nu face bine. Eu aş fi mers pe varianta englezească cu imunizarea de turmă. Am fi scăpat… Eu vorbeam şi cu pacienţii, Dumnezeu a lăsat orificiile astea, de ce le blocăm? Tot întreb… ne-au scăzut imunitatea în ultimul hal, d-aia nu mai ştim ce e gripă, ce e viroză, ce e COVID. Nu mai ştim nimic. Imunitatea noastră e prăbuşită. Statul în casă, masca şi aici am ajuns…” a spus dr. Flavia Groşan, în intervenţia sa la Luis Lazarus-Zeus Tv, citată de Antena3.ro.” scrie businessmagazin.ro

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Măsuri ca lockdownul și purtarea măștilor nu sunt eficiente în combatarea Covid-19. 2. Marea Britanie a optat pentru imunitatea de turmă și a depășit cu bine pandemia.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Flavia Groșan este noua vedetă/cauză a celor care se declară sceptici cu privire la narațiunile oficiale legate de pandemia de Covid-19 și sunt înclinați că aceasta ar fi legată de vreo conspirație (a industriei farmaceutice, a unei cabale care vrea să anuleze libertățile fundamentale prin impunerea măștii chirurgicale, a celor care vor să impună, evident într-un scop malefic, vaccinarea etc.). Medicul orădean a afirmat că a vindecat mii de pacienți de Covid-19 folosind o schemă proprie de tratament care, dincolo de eficiență, este și extrem de ieftină și că schemele de tratament aprobate de Ministerul Sănătății ar duce la decesul pacienților; aceste afirmații au fost criticate atât de Colegiul Medicilor cât și de Societatea Română de Pneumologie.

De notat că tratamentele-minune nu reprezintă o noutate în actuala pandemie de coronavirus, pornind de la unele ridicole (vodca sugerată de președintele autoritar al Belarusului, Aleksandr Lukașenko, agheasma, ierburile președintelui turkmen Gurbanguly Berdimuhamedov) ajungând până la soluții propuse de tot felul de medici, dar respinse de autoritățile sanitare (vezi cazul ivermectinei sau pe cel mai vechi al hidroxiclorochinei promovate de medicul francez Didier Raoult).

OBIECTIV: Eliminarea restricțiilor legate de Covid-19, promovarea unor teorii ale conspirației, decredibilizarea autorităților.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Măsurile de lockdown și distanțare socială și-au dovedit eficiența în actuala pandemie (țările care le-au impus cel mai rapid, fără să aștepte o explozie de cazuri, cum au fost Noua Zeelandă și Australia, au avut și cele mai scăzute rate de infectare) dar și în numeroase pandemii și epidemii din trecut în care boala se transmite prin contactul direct între oameni.

Măștile chirurgicale oferă un grad de protecție, chiar dacă aceasta nu este una totală; ele se dovedesc mai eficiente atunci când sunt purtate de bolnav (particulele de salivă purtătoare de virus pe care acesta le elimină prin vorbire sunt oprite de mască). Este un fals grosolan varianta că ar fi complet ineficiente și chiar ar fi nocive.

Guvernul britanic a optat, inițial, pentru varianta „imunității de turmă” și o abordare relaxată, fără restricții, însă decizia s-a dovedit a fi dezastruoasă: Marea Britanie este țara europeană cu cel mai mare număr de decese provocate de Covid-19 și al treilea cel mai mare număr de infectări, după Federația Rusă și Franța (peste 126 000, respectiv 4,3 milioane, potrivit datelor Johns Hopkins University din 23 martie).

De altfel, faptele contrazic teoria imunității de turmă în cazul Covid-19, după cum arată un studiu din Lancet referitor la orașul brazilian Manaus unde, ca urmare a numărului masiv de infectări din primul val, ar fi trebuit să fie atinsă imunitatea de turmă, dar care s-a confruntat cu un al doilea val de Covid-19 extrem de virulent. Pe de altă parte și Organizația Mondială a Sănătății respinge ideea de atingere a imunității de turmă prin contaminare, ca fiind lipsită de etică și insuficient susținută de date științifice.

În ceea ce privește restricțiile impuse de guvernul britanic după abandonarea planului privind imunitatea de turmă, acestea au fost printre cele mai severe și mai îndelungate din Europa.

 • Publicație / Media:
  Luis Lazarus – Zeus TV, Antena3.ro
 • Limba / Public țintă:
  Publicul român
 • Amplificare:
  Numeroase publicații din România
 • Narațiune cheie:
  Măsurile anti-Covid de distanțare socială fac mai mult rău
Cătălin Gomboș

23 Mar 2021
Cătălin Gomboș

Timp de citire: 10 min
 • Controversata Flavia Groșan, medicul care susține că a descoperit un tratament anti-Covid extrem de eficient, a afirmat că măsurile luate pentru a preveni răspândirea Covid-19 sunt ineficiente și a citat și un presupus exemplu britanic privind imunitatea de turmă. Declarațiile au fost preluate pe larg și subliniate de publicațiile care s-au arătat sceptice cu privire la vaccin.
 • NARAȚIUNI: 1. Măsuri ca lockdownul și purtarea măștilor nu sunt eficiente în combatarea Covid-19. 2. Marea Britanie a optat pentru imunitatea de turmă și a depășit cu bine pandemia.
 • OBIECTIV: Eliminarea restricțiilor legate de Covid-19, promovarea unor teorii ale conspirației, decredibilizarea autorităților.
DEZINFORMARE: Republica Moldova va trece sub control extern dacă la guvernare ajung partidele de dreapta
DEZINFORMARE: Republica Moldova va trece sub control extern dacă la guvernare ajung partidele de dreapta

Convocarea alegerilor anticipate în Republica Moldova a dus la reactivarea unor narațiuni false, folosite și în campania electorală precedentă, despre Maia Sandu și formațiunile de dreapta, în principal PAS. Socialiștii filo-ruși încearcă să convingă electoratul că venirea dreptei la putere ar reprezenta un dezastru economic și social și, în plus, ar aduce țara sub controlul Occidentului.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
10 May 2021
DEZINFORMARE: Împușcarea ursului Arthur arată că România e o colonie occidentală
DEZINFORMARE: Împușcarea ursului Arthur arată că România e o colonie occidentală

Vânarea unui urs-trofeu de către un prinț de Lichtenstein este folosită ca pretext pentru reluarea narațiunilor care prezintă România drept o colonie occidentală. Dezinformarea caută să profite de valul de indignare generat de acest caz, care face deja obiectul unui dosar penal pentru braconaj și uz nelegal de armă.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
08 May 2021
DEZINFORMARE: Ucraina „privatizează” limba rusă și nu permite dezvoltarea „limbii galițiene”
DEZINFORMARE: Ucraina „privatizează” limba rusă și nu permite dezvoltarea „limbii galițiene”

„Limba galițiană”, vorbită în vestul Ucrainei, este diferită de ucraineană, însă autoritățile recurg la intimidare și șantaj pentru a-i împiedica pe specialiști să dezvăluie existența acestei limbi. Narațiunea apare în presa guvernamentală din Rusia în contextul unor grupaje de analize despre rusofobia din Ucraina și încercările Kievului de a „privatiza limba rusă”.

Marin Gherman
Marin Gherman
05 May 2021
DEZINFORMARE: Ucrainenii sunt ruși, iar Moscova are dreptul să intervină în „războiul civil” din Donbass
DEZINFORMARE: Ucrainenii sunt ruși, iar Moscova are dreptul să intervină în „războiul civil” din Donbass

În contextul escaladării conflictului din Donbass și concentrării trupelor ruse la granița cu Ucraina și în Crimeea, organele centrale de presă din Rusia au reluat unele narațiuni despre unitatea popoarelor rus și ucrainean, despre Rusia Mare și dreptul istoric al Moscovei de a se implica în „războiul civil” din regiunile Donețk și Lugansk.

Marin Gherman
Marin Gherman
27 Apr 2021