Facebook Twitter Instagram Youtube

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Republica Moldova va intra în colaps financiar

English version
Dezinformare

Presa din Republica Moldova și din Rusia a preluat o prognoză apocaliptică privind evoluția economiei făcută de Mariana Durleșteanu, fost ministru al economiei propus pentru funcția de premier de Partidul Socialiștilor. Durleșteanu nu prezintă date pentru a-și susține afirmațiile, care sunt contrazise de analiștii economici, prognozele guvernului în exercițiu și ale organizațiilor internaționale.

ȘTIRI: „Atenționez că bugetul statului este sustenabil până în luna iunie și deficitul bugetar nu va fi de 14 miliarde de lei (aproximativ 650 de milioane de euro n.red), ci dublu. Respectiv, țara poate intra în colaps financiar”

„Moldova va avea o descreștere economică nu de 14%, ci mult mai mare”, sunt printre afirmațiile Marianei Durleșteanu citate timp de două zile într-o mare parte de instituțiile de presă din Republica Moldova, dar care au ajuns și în presa din Rusia, iar cea mai răspândită îmbinare de cuvinte în titluri a fost „colaps financiar”.

Realitate

NARAȚIUNI: Republica Moldova are nevoie de un  guvern cu împuterniciri depline pentru a evita agravarea crizei. În lipsa unui astfel de guvern, țara riscă un colaps financiar.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova se află într-un semi-blocaj, cu un Parlament fracționat, dar dominat de o alianță formată în jurul Partidului Socialiștilor, și un guvern demisionar. Președintele intrat recent în funcție, Maia Sandu și o parte dintre deputați optează pentru alegeri parlamentare anticipate. Cea mai simplă cale pentru declanșarea acestora este ca Parlamentul să nu învestescă un nou Guvern. Maia Sandu a desemnat-o la funcția de premier pe Natalia Gavriliță, membră a echipei sale. Ea însă a precizat că a făcut aceasta doar pentru a respecta prevederile constituționale și a îndemnat Parlamentul să nu o voteze. La 11 februarie Parlamentul nu a votat guvernul Gavriliță, dar, în aceeași zi, a apărut o propunere alternativă: Mariana Durleșteanu. În favoarea acesteia au semnat socialiștii, Partidul Șor, condus de Ilan Șor, un politician fugar, condamnat de prima instanță pentru implicarea în jaful bancar de proporții din 2014 și mai mulți foști deputați ai Partidului Democrat, în total 54 de deputați din 101. Socialiștii au propus propriul candidat deși anterior spuneau că nu o vor face pentru a crea premisele pentru alegeri parlamentare anticipate.

O hotărâre a Curții Constituționale din 2015, confirmată în 2020, obligă șeful statului să desemneze candidatul la funcția de premier propus de o majoritate parlamentară. Cu toate acestea, Maia Sandu nu a ținut cont de demersul celor 54 de deputați și a propus-o din nou pe Natalia Gavriliță. Decretul său a fost contestat la Curtea Constituțională, care urmează să se pronunțe marți, 23 februarie. Ea și-a motivat decizia de a nu ține cont de candidatura propusă de cei 54, prin integritatea îndoielnică a unor semnatari, care ar fi fost implicați în frauda bancară.

Comentariul Marianei Durleșteanu pe Facebook, fost ministru al Finanțelor (2008-2009), se înscrie în retorica deputaților care declară că trebuie format un Guvern până la anticipate pentru a nu permite aprofundarea crizei economice și pandemice.

Ulterior, ea a șters comentariul.

OBIECTIV: Să inducă ideea că lipsa unui Guvern votat de parlament va avea consecințe grave pentru economia Republicii Moldova. (Indirect) să arunce vina pe Maia Sandu pentru degradarea situației economice, în cazul în care nu va fi ales un Guvern

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În ziua în care Mariana Durleșteanu a publicat comentariul său pe Facebook, Expert-Grup, cel mai cunoscut think-tank în domeniul economiei din Republica Moldova, a publicat studiul său privind evoluția economiei în anul 2021, care prognozează o creștere a PIB cu 5,4%.  Analiștii economici, de asemenea, vorbesc despre o majorare a deficitului bugetar, însă acesta va ajunge la aproape 7% din PIB, ceea ce ar însemna aproape 14 miliarde de lei.

În aceeași zi și ministrul interimar al Finanțelor, Tatiana Ivanicichina, a accentuat prognozele Guvernului, potrivit cărora economia Republicii Moldova va crește cu 4,7% în acest an.

Potrivit prognozelor Băncii Mondiale de la sfârșitul lunii decembrie, economia Republicii Moldova va înregistra o creștere de 3,8% în acest an „în cazul unor condiții mai favorabile în urma dezvoltării de vaccinuri”, iar deficitul fiscal va ajunge la 4,5% din PIB (aproximativ 9 miliarde de lei).

Și alți experți economici au calificat, într-un comentariu pentru Newsmaker, drept „exagerate” prognozele pretendentei la funcția de premier. Fostul prim-ministru, Ion Chicu  a comentat că acea postare a fost scrisă de „Durleșteanu-politicianul și nu de Durleșteanu-finanțistul”.

De altfel, Mariana Durleșteanu nu a oferit date concrete pe care își bazează estimările.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Economia Republicii Moldova este vulnerabilă.

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: PSRM, care vrea să o forțeze pe Maia Sandu să accepte guvernul propus și să fie evitate alegerile anticipate.

 • Publicație / Media:
  Mariana Durleșteanu, facebook
 • Data publicării:
  16/02/2021
 • Limba / Public țintă:
  Populația cu venituri reduse, dependentă de banii de la stat, mediul economic
 • Amplificare:
  Un număr mare de instituții de presă din Republica Moldova, dar și din Rusia
 • Afiliere politică:
  susținută de PSRM, Partidul Șor
 • Narațiune cheie:
  Republica Moldova va ajunge în colaps financiar dacă nu este numit un Guvern
Cornel Ciobanu

22 Feb 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 11 min
 • NARAȚIUNI: Republica Moldova are nevoie de un guvern cu împuterniciri depline pentru a evita agravarea crizei. În lipsa unui astfel de guvern, țara riscă un colaps financiar.
 • OBIECTIV: Să inducă ideea că lipsa unui Guvern votat de parlament va avea consecințe grave pentru economia Republicii Moldova. (Indirect) să arunce vina pe Maia Sandu pentru degradarea situației economice, în cazul în care nu va fi ales un Guvern
 • CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: PSRM, care vrea să o forțeze pe Maia Sandu să accepte guvernul propus și să fie evitate alegerile anticipate.
DEZINFORMARE: UE se implică direct în afacerile interne ale R. Moldova
DEZINFORMARE: UE se implică direct în afacerile interne ale R. Moldova

Ministerul rus de Externe critică declarații ale șefului Delegației UE la Chișinău cu privire la negocierile politice și ineficiența unor instituții. Nu este prima dată când Moscova, care l-a susținut deschis pe Igor Dodon la prezidențialele din 2020, acuză Occidentul că s-ar implica în afacerile interne ale Republicii Moldova.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
01 Mar 2021
DEZINFORMARE: Moldovenii continuă să fie sovietici
DEZINFORMARE: Moldovenii continuă să fie sovietici

La 30 de ani de la prăbuşirea imperiul sovietic şi declararea independenţei Republicii Moldova, mulţi cetăţeni moldoveni continuă să sărbătorească, pe 23 februarie, Ziua Armatei Sovietice. Naraţiunea, ca şi „9 mai – Ziua Victoriei”, face trimitere la miturile despre gloria URSS pentru a ține Moldova ancorată în trecutul sovietic. În realitate Armata Sovietică s-a comportat ca forță de ocupație și represiune.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Feb 2021
DEZINFORMARE: Acordul de Asociere cu UE, o catastrofă pentru Ucraina
DEZINFORMARE: Acordul de Asociere cu UE, o catastrofă pentru Ucraina

Ucraina și UE și-au reconfirmat disponibilitatea de a continua cooperarea în cadrul Acordului de asociere, ceea ce a fost un prilej pentru o nouă campanie de dezinformare lansată de presa rusă împotriva Ucrainei și UE, care a făcut comentarii gen „o catastrofă care durează deja cinci ani în toate sferele”, „o opțiune externă greșită a Ucrainei”. Au fost amintite, printre altele, elemente ale unor narațiuni tipice: „stat fals”, „lovitură de stat”, „rusofobie”, „sărăcie” ș.a.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Feb 2021
DEZINFORMARE: Sancțiunile au consolidat economia Rusiei, iar UE sprijină rusofobia din Ucraina și statele baltice
DEZINFORMARE: Sancțiunile au consolidat economia Rusiei, iar UE sprijină rusofobia din Ucraina și statele baltice

Serghei Lavrov afirmă că sancțiunile europene și americane nu au niciun temei și nici vreun efect, iar înrăutățirea relațiilor Bruxelles – Moscova a avut loc în urma susținerii directe de către UE a loviturii de stat din Ucraina. În realitate, Ucraina, UE și SUA au criticat Rusia pentru susținerea, probată, a mercenarilor din Donbass și au denunțat anexarea ilegală, nerecunoscută în plan internațional și fără precedent în Europa post-belică, a Crimeii.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Feb 2021