Facebook Twitter Instagram Youtube

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Victoria dreptei în alegeri îi va scoate pe moldoveni în stradă

Dezinformare

O eventuală victorie a forțelor de dreapta la alegerile parlamentare va reprezenta un dezastru economic și social în Republica Moldova, iar acesta va duce la proteste, afirmă liderul socialist, Igor Dodon. Narațiunea este preluată și amplificată de agenția rusă de știri Ria Novosti.

ȘTIRE: Agenția rusă Ria Novosti îl citează pe fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, copreședinte al Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, care a declarat că sunt posibile proteste în cazul în care partidele de dreapta vor câștiga alegerile parlamentare. „Dacă partidele de dreapta vor obține Guvernul și Parlamentul, vom avea probleme serioase în interiorul țării, adică oprirea programelor sociale, probleme cu exportul, deoarece dreapta vrea să renunțe la statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, va începe persecutarea agenților economici. Nu exclud că în acest caz, după alegerile parlamentare vor fi organizate proteste în masă”, a declarat Dodon la Ren TV Moldova.

Realitate

NARAŢIUNI: 1.Partidele prooccidentale vor destabiliză Republica Moldova dacă vor câștiga alegerile, iar țara se va confrunta cu probleme economice. 2.Societatea este nemulțumită de partidele prooccidentale și vor avea loc proteste.

CONTEXT: În contextul campaniei electorale care se desfășoară în Republica Moldova, se intensifică atacurile și știrile false despre concurenții electorali. Cele mai atacate sunt partidele proeuropene, în special Partidul Acțiune și Solidaritate și fondatoarea acestuia, președinta Maia Sandu. Cele mai dure atacuri și mai flagrante falsuri vin dinspre partida prorusească, în special PSRM, formațiune susținută deschis de Kremlin.

PSRM, a deținut puterea prezidențială, legislativă, executivă, dar și judecătorească în Republica Moldova și încă mai are pârghii importante în stat, însă riscă să le piardă pe fundalul ascensiunii PAS după câștigarea alegerilor prezidențiale de către Maia Sandu, în noiembrie 2020, în detrimentul socialistului Igor Dodon.

În această campanie pentru parlamentare, socialiștii au reluat discursul și narațiunile pe care le-au promovat agresiv și în campania precedentă. Principalul mesaj promovat este că Occidentul încearcă să preia controlul asupra Republicii Moldova prin intermediul partidelor de orientare democratică, prooccidentală. Narațiunea este promovată inclusiv de înalți demnitari ruși, care se implică deschis în campania electorală din Republica Moldova și vine în contextul în care cancelariile europene au transmis un mesaj puternic de susținere a programului de reforme şi anticorupţie al Maiei Sandu.

OBIECTIV: Aceste narațiuni au scopul de a destabiliza situația în ajunul alegerilor parlamentare și de a submina încrederea electoratului în partidele proeuropene și în calea de dezvoltare occidentală a Republicii Moldova.

DE CE SUNT FALSE NARAŢIUNILE: Declarațiile lui Igor Dodon nu au niciun suport faptic, sunt doar speculaţii venite din partea stângii politice. Partidele proeuropene promovează politici de apropiere de Uniunea Europeană, care susține valorile statului de drept și modernizarea Republicii Moldova prin diverse programe și investiții financiare.

Implementarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană este principala prioritate de politică externă a Republicii Moldova. Însăși denumirea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene arată direcția de dezvoltare pe care și-a asumat-o Republica Moldova. Cel mai mare partener economic al Republicii Moldova este Uniunea Europeană, unde sunt îndreptate aproape 70 la sută din exporturile moldovenești. Pe lângă ajutorul sanitar pentru combaterea pandemiei, de zeci de milioane de euro, Comisia Europeană a aprobat recent, pe 2 iunie 2021, un Plan de redresare economică pentru Republica Moldova, pentru următorii trei ani, în valoare totală de 600 de milioane de euro.  Acest Plan este lansat ca urmare a discuțiilor purtate în timpul vizitei Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la Bruxelles, în luna ianuarie a acestui an.

Pe de altă parte, apropierea de Rusia şi Uniunea Eurasiatică promovată de Dodon este contrară priorităților declarate de politică externă. Statutul de observator la Uniunea Economică Eurasiatică, dominată de Federația Rusă, nu determină nicio relație şi niciun acord de care să depindă economic Republica Moldova și nu a adus niciun beneficiu exprimat în cifre concrete de creștere economică. Republica Moldova are deja relaţii bilaterale cu statele din această Uniune Eurasiatică. Deşi relațiile economice cu Federația Rusă sunt tradiţionale şi importante, acestea sunt imprevizibile şi dictate de interesul politic al Kremlinului, fiind folosite ca bâtă politică şi şantaj împotriva Republicii Moldova, pentru a menţine Chişinăul în spaţiul său geopolitic.

 • Publicație / Media:
  Ria.ru
 • Data publicării:
  01/06/2021
 • Limba / Public țintă:
  Electoratul PSRM
 • Amplificare:
  Mass-media afiliată PSRM
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  În Moldova vor izbucni proteste în cazul în care partidele de dreapta vor câştiga alegerile parlamentare
Mariana Vasilache

04 Jun 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 10 min
 • O eventuală victorie a forțelor de dreapta la alegerile parlamentare va reprezenta un dezastru economic și social în Republica Moldova, iar acesta va duce la proteste, afirmă liderul socialist, Igor Dodon. Narațiunea este preluată și amplificată de agenția rusă de știri Ria Novosti.
 • NARAŢIUNI: 1.Partidele prooccidentale vor destabiliză Republica Moldova dacă vor câștiga alegerile, iar țara se va confrunta cu probleme economice. 2.Societatea este nemulțumită de partidele prooccidentale și vor avea loc proteste.
 • OBIECTIV: Aceste narațiuni au scopul de a destabiliza situația în ajunul alegerilor parlamentare și de a submina încrederea electoratului în partidele proeuropene și în calea de dezvoltare occidentală a Republicii Moldova.
DEZINFORMARE: România controlează Republica Moldova și e pe punctul de a o anexa
DEZINFORMARE: România controlează Republica Moldova și e pe punctul de a o anexa

România este la un pas de a anexa Republica Moldova: îi controlează comerțul extern, le acordă cetățenia română moldovenilor, iar Maia Sandu este gata, cu ajutorul Parlamentului, să repete actul unirii, potrivit unei narațiuni apărute în Rusia și preluată de presa din Republica Moldova. Semnatarul dezinformării susține că Moscova ar trebui să intervină pentru a nu permite ca Republica Moldova să fie „înghițită”.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
14 Jun 2021
DEZINFORMARE: „Dacă Republica Moldova se va alinia țărilor care au aplicat sancțiuni Belarusului va avea de pierdut fiecare cetățean”
DEZINFORMARE: „Dacă Republica Moldova se va alinia țărilor care au aplicat sancțiuni Belarusului va avea de pierdut fiecare cetățean”

Deputatul socialist Petru Burduja, un apropiat al liderului formațiunii, Igor Dodon, susține că o eventuală alăturare a Republicii Moldova la sancțiunile impuse Belarusului ar lovi grav în economie și ar afecta cetățenii, din cauza strânselor relații comerciale dintre cele două state. Datele statistice arată, însă, că ponderea comerțului cu Belarusul reprezintă aproximativ 2% din volumul relațiilor economice externe ale Republicii Moldova.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
31 May 2021
DEZINFORMARE: SUA provoacă conflicte interconfesionale în Ucraina în scopuri geopolitice
DEZINFORMARE: SUA provoacă conflicte interconfesionale în Ucraina în scopuri geopolitice

MAE al Federației Ruse și presa rusă acuză Washingtonul că provoacă peste tot în lume, inclusiv în Ucraina, conflicte interconfesionale. Acestea au criticat rapoartele Comisiei SUA pentru libertatea religioasă și Departamentului de stat privind libertatea de conștiință și drepturile credincioșilor din lume,

Marin Gherman
Marin Gherman
25 May 2021
DEZINFORMARE: Occidentul continuă să se implice în afacerile interne ale Republicii Moldova
DEZINFORMARE: Occidentul continuă să se implice în afacerile interne ale Republicii Moldova

Occidentul își intensifică implicarea în afacerile interne ale Republicii Moldova, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing. Acuzații similare au fost făcute și în campania pentru alegerile prezidențiale din toamna anului trecut, în ciuda faptului că președintele rus, Vladimir Putin, îi ura succes lui Igor Dodon și îi promitea ajutor pentru Republica Moldova, în plină campanie electorală.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
24 May 2021