Facebook Twitter Instagram Youtube

Editoriale

Despre „joint-uri”, politică și crimă organizată în Republica Moldova 

cui
©EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN  |   Thus, the election campaign in the Republic of Moldova begins with a scandal related to a marijuana cigarette compared to a kleptocratic system accused of controlling illegal flows estimated at one billion dollars per year, which is the equivalent to 9% of the GDP of the Republic of Moldova, according to a United Nations report. This includes large-scale drug trafficking, human trafficking and cigarette and alcohol smuggling.

Republica Moldova primește deseori din partea cetățenilor săi denumirea de „Țara minunilor”. Evident, sensul este unul peiorativ, iar campania electorală pentru alegerile anticipate parlamentare, ce vor avea loc pe 11 iulie, nu face abstracție de la acest apelativ. În ultima săptămână, toată presa din Moldova a vuit despre o așa-numită dezvăluire făcută de un colonel controversat de poliție. 

La o emisiune televizată, acesta a adus „scheletele din dulap” și a arătat că un candidat la viitoarele alegeri parlamentare din lista Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), în trecut condus de Maia Sandu, ar fi avut material de un „joint” cu marijuana pe care, mai mult, ar fi încercat să-l transporte peste granița undeva prin 2016 sub formă de contrabandă. 

Persoana în cauză e Natalia Albot, o vedetă locală care în prezent face o emisiune online de satiră politică și critică în general corupția din Republica Moldova. Ea a fost prinsă de vigilenta poliție de frontieră a Republicii Moldova care, la momentul respectiv, fiind vorba de o greutate de 0,78 de grame de marijuana nici măcar nu i-a putut întocmi un dosar penal, ci a aplicat numai o contravenție.

În schimb, ironic, liderul PACE (Partidul Acasă Construim Europa), Gheorghe Cavcaliuc, a pornit un adevărat război dus prin mașinăriile de propagandă ale forțelor de stânga prorus. Mass media pro-socialistă, dar și cea afiliată oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc a ventilat în buclă „kompromat-ul” despre Natalia Albot și „traficul de droguri” pe care îl fac candidații PAS. 

După câteva zile de tăcere, PAS i-a cerut Nataliei Albot să clarifice acest episod și astfel ea și-a anunțat decizia de nu mai candida la aceste alegeri pentru a nu creea probleme de imagine partidului. Numai că din punct de vedere strategic, forțele de stânga ce doresc menținerea sistemului cleptocratic perpetuat din anii `90, au făcut o mare greșeală. 

Victorie de etapă a la Pirus pentru stânga

Faptul că Natalia Albot a anunțat vinerea trecută că renunță să mai candideze la fotoliul parlamentar de pe un loc eligibil (opt în lista PAS) comportă mai multe probleme mai mari pentru Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS).

În primul rând, PAS va avea de câștigat prin prisma zicalei „fapta recunoscută este pe jumătate iertată”. Doi la mână, acest episod arată un PAS care nu tolerează abaterile de la lege, chiar și pentru infracțiuni minore vecine cu micile găinării, întărindu-i astfel profilul de formațiune anticorupție pe care și-l creează de ani de zile și este promovat de locomotiva sa imagologică - Maia Sandu. 

În cel de-al treilea rând, în calitate de influenceri cu o mare popularitate, Natalia Albot și Andrei Bolocan, care fac emisiunea „Internetu` grăiește”, vor marșa și mai tare pe mobilizarea diasporei pentru PAS, fie dintr-o oarecare dorință de răzbunare pe acest episod, fie din dorința de a ajuta PAS-ul împotriva forțelor politice oligarhice din Republica Moldova. De câțiva ani de zile, diaspora moldovenească a devenit foarte importantă cantitativ în economia oricărui scrutin.  La ultimele alegeri prezidențiale s-a văzut practic că rolul decisiv în rezultatul final l-a avut diaspora moldovenească de circa un milion de oameni, cu un aport de circa două treimi în Occident. 

Așadar, începutul acesta de campanie arată subțirimea strategiei stângii în partea de „Black PR” care, vizual, compară un joint cu trei decade de furt continuu, evident totul culminând în 2014 cu celebrul „furt al miliardului” din băncile moldovenești. Atunci, 15% din PIB-ul Moldovei a dispărut într-o noapte, fiind mutat de reprezentanții acestui sistem cleptocratic prin băncile și offshore-uri obscure. 

Cleptocrația dă semne de frică

Acest episod arată disperarea sistemul cleptocratic din Republica Moldova și cum statul polițienesc le face dosare unor cetățeni care de împotrivesc sistemului corupt. Un stat mafiot și cu apucături securistice care face poliție politică cu adversarii.

Cel care a dus acest sistem la un nivel de neegalat a fost oligarhul Vladimir Plahotniuc, între anii 2015-2019. Culmea este că liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, cel care a făcut marea destănuire despre „joint-ul” Nataliei Albot, este un colonel profund corupt de poliție, cel care a organizat și a fost șeful interceptării, filării și hărțuirii pe alocuri a opozanților lui Plahotniuc. 

Toate aceste lucruri au fost dezvăluite în investigația „Ministerul Interceptărilor”, potrivit căreia Cavcaliuc avea rol de vioară întâi în a face poliție politică prin structura din Inspectoratul General al Poliției pe care o conducea, responsabilă de interceptări și filaj.

Povestea „joint-ului,” prezentatată de Cavcaliuc ca un mare triumf al legii asupra „traficului cu droguri”, arată, din punct de vedere politic, că stânga nu are prea multă „muniție” împotriva forțelor proeuropene și se grăbește să arunce în joc astfel de „atu-uri”. 

Pentru mulți reprezentanți ai acest sistem cleptocratic este și o luptă pentru libertatea lor, pe lângă miza politică intrinsecă a parlamentarelor. Un joc de totul sau nimic în care își vor pune nu doar toate speranțele ci și toate resursele, inclusiv pe cele materiale. Așadar, viitoarele alegeri sunt nu doar o luptă pentru supraviețuire politică, ci și una pentru a evita posibile condamnări la închisoare.

Colonelul de poliție politică: hoțul strigă hoții!

În prezent, Cavcaliuc are trei dosare penale pornite pe numele său pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și abuz în serviciu, așadar are tot interesul de a intra în politică sau de sluji partide care pot ajunge la guvernare și pot influența mersul proceselor sale. 

Lui Cavcaliuc i se impută, printre altele, stimulări ilegale, sancțiuni disciplinare, avansări ilegale, transferuri, concedieri, acordarea de grade speciale și concedii, fără a avea împuterniciri în acest sens, prejudiciind statul în proporții deosebit de mari. Asta pe lângă poliția politică pe care o desfășura la ordinul lui Plahotniuc împotriva opoziție la ordinului lui Plahotniuc, de care am vorbit mai sus. 

Cavcaliuc nu este străin nici de traficul de țigări și are o influență mare în MAI, chiar dacă nu mai deține nicio funcție oficială în Ministerul de Interne. El a construit o rețea în interiorul acestei instituții-mamut care riscă să fie anihilată în cazul venirii la putere a unor forțe reformatoare. 

Legăturile cu filorușii din România și revendicări „de atentate”

 Cavcaliuc merge des și în România.  La începutul acestui an, s-a întâlnit la București cu președintele Camerei de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă (CCECRR), Tudor Afanasov, cu care s-a fotografiat pentru rețelele de socializare ale PACE. 

După întâlnire, Cavcaliuc spunea că este un prim pas important de colaborarea între PACE și Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă (CCECRR) „cu care suntem încrezători că vom realiza proiecte inedite pentru societate”. La rândul său, Afanasov, un promotor al intereselor rusești în România, a spus că  susține apariția pe eşichierul politic din Republica Moldova a Partidului PACE, care pune accentul pe dezvoltarea, prosperarea țării, păstrarea și promovarea valorilor primite de la strămoși. 

Pe de altă parte, luna trecută, Cavcaliuc a fost protagonistul unui episod foarte grav. Acesta le-a ordonat oamenilor din partidul său să-l stropească cu „verde de Paris” pe un rival politic care s-a vaccinat cumva peste rând. Acțiunea populistă ordonată și asumată de Cavcaliuc l-ar fi putut costa pe rivalul său politic vederea la unul dintre ochi, după ce acesta a acuzat arsuri grave în zona capului și a feței. 

Ca totul să fie complet, Cavcaliuc și-a asumat public gestul într-un mod demn de revendicările uzuale ale teroriștilor după un atentat. El a explicat senin că pentru acest gest, potrivit legilor din Republica Moldova, oamenii săi de la PACE nu pot primi decât o amendă contravențională. 

Miza: controlul asupra fluxurilor ilegale estimate la un miliard de dolari anual

În toată această economie a alegerilor, Cavcaliuc și PACE promovează la nivelul discursului o apropiere de Uniunea Europeană. Partidul său are la nivel teoretic o apartenență către zona dreptei de unde speră să rupă niște voturi. 

Ca și Partidul Șor al oligarhului fugat Ilan Șor, PACE dispune de resurse materiale bogate pe care le va folosi, la fel, pentru cumpărarea de voturi în special pe zona diasporei, acolo unde deja a început să „împartă” pomeni electorale și promisiuni. Natalia Albot, cea pe care a prins-o cu „joint-ul”, era o concurență directă cu PACE pe acest segment. 

Așadar, campania electorală din Republica Moldova debutează cu un scandal legat de o țigară de marijuana în comparație cu un sistem cleptocratic acuzat că ar controla fluxuri ilegale estimate la un miliard de dolari anual, ceea ce echivalează cu 9% din PIB-ul Republicii Moldova, conform unui raport al Națiunilor Unite. Aici intră trafic de droguri în proporții mari, trafic de ființe umane și contrabandă de țigări și alcool. 

Alte articole
Politicienii-problemă ai Europei şi ursul din încăpere

Politicienii-problemă ai Europei şi ursul din încăpere

După ani de dispute cu Bruxelles-ul pe tema statului de drept, ce au dus la izolare tot mai mare a partidului Fidesz, Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a hotărât să riposteze formând o alianţă cu Partidul Lege şi Justiţie din Polonia şi cu Liga din Italia. Ideea era ca primul pas să fie formarea unui nou bloc în cadrul Parlamentului European. Se pare însă că va fi mai ușor de zis decât de făcut.

De ce mai crede Moscova în lacrimile lui Dodon

De ce mai crede Moscova în lacrimile lui Dodon

Perdant în recentele alegeri prezidențiale din această toamnă, Igor Dodon încă se agață de putere în interiorul Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM), dar și în fața susținătorilor săi externi de la Kremlin.

La zece ani de la izbucnirea primului război al Primăverii arabe, Libia este un stat eșuat

La zece ani de la izbucnirea primului război al Primăverii arabe, Libia este un stat eșuat

Libienii care au ieșit în stradă pe 17 februarie 2011 fuseseră chemați la o „zi a furiei”. Ceva mai târziu, revolta împotriva lui Muammar Gaddafi – care la vremea respectivă era cel mai longeviv, dar și cel mai excentric tiran al lumii arabe – avea să fie numită „Revoluția din 17 februarie”. Retrospectiv, acela e momentul în care Primăvara arabă s-a transformat în marele război pentru lumea arabă.

Timp de citire: 7 min
  • Republica Moldova primește deseori din partea cetățenilor săi denumirea de „Țara minunilor”. Evident, sensul este unul peiorativ, iar campania electorală pentru alegerile anticipate parlamentare, ce vor avea loc pe 11 iulie, nu face abstracție de la acest apelativ. În ultima săptămână, toată presa din Moldova a vuit despre o așa-numită dezvăluire făcută de un general controversat de poliție. La o emisiune televizată, acesta a adus „scheletele din dulap” și a arătat că un candidat la viitoarele alegeri parlamentare din lista Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), în trecut condus de Maia Sandu, ar fi avut material de un „joint” cu marijuana pe care, mai mult, ar fi încercat să-l transporte peste granița undeva prin 2016 sub formă de contrabandă.
  • Acest episod arată disperarea sistemul cleptocratic din Republica Moldova și cum statul polițienesc le face dosare unor cetățeni care de împotrivesc sistemului corupt. Un stat mafiot și cu apucături securistice care face poliție politică cu adversarii.
  • Așadar, campania electorală din Republica Moldova debutează cu un scandal legat de o țigară de marijuana în comparație cu un sistem cleptocratic acuzat că ar controla fluxuri ilegale estimate la un miliard de dolari anual, ceea ce echivalează cu 9% din PIB-ul Republicii Moldova, conform unui raport al Națiunilor Unite. Aici intră trafic de droguri în proporții mari, trafic de ființe umane și contrabandă de țigări și alcool.
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 1: Bătălia celor trei Președinți
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 1: Bătălia celor trei Președinți

Moldova este din nou în campanie electorală, pentru a treia oară în 2 ani. În esență, la fel ca la majoritatea alegerilor care au avut loc de când Republică Moldova și-a obținut independența, și acum este o confruntare între așa-numitul „vector estic” și „vectorul vestic”. Rusia susține fățiș vectorul estic; Occidentul promite finanțări contra reformelor promise de vectorul vestic. Campania electorală, ca mai toate din ultimii ani, este marcată de numeroase fake news și dezinformări, majoritatea lansate din zona stângii și a mass-mediei afiliate socialiștilor ori Kremlinului. Autorii narațiunilor false par a fi, însă, în pană de idei: cele mai multe au fost deja folosite în campaniile electorale care au avut loc începând cu 2016.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
12 Jun 2021
Cutia bulgărească a Pandorei: sancțiuni din partea SUA, verificări și scheme bancare ascunse
Cutia bulgărească a Pandorei: sancțiuni din partea SUA, verificări și scheme bancare ascunse

Sancțiuni și liste negre din partea SUA, un val de demisii, verificări ale cheltuielilor guvernului GERB din ultimii zece ani, proasta gestionare a ajutoarelor financiare: toate acestea sunt subiecte de primă pagină ale publicațiilor din media bulgărească, în această perioadă în care țara se pregătește pentru alegerile anticipate din 11 iulie, ca urmare a rezultatului neconcludent al alegerilor din primăvară și din cauza incapacității partidelor de a forma o coaliție.

Svetoslav Todorov
Svetoslav Todorov
09 Jun 2021
Bosnia și Herțegovina: gaura neagră a Europei
Bosnia și Herțegovina: gaura neagră a Europei

La mai bine de un sfert de secol de la încheierea războiului din Bosnia-Herțegovina, țara încă reprezintă un „proiect neterminat”, fiind mai coruptă, mai puțin stabilă și mai puțin dezvoltată decât celelalte țări din fosta Iugoslavie.

Ioana Dumitrescu
Ioana Dumitrescu
07 Jun 2021
Ceva este, totuși, acolo. OZN-urile ajung în Congresul american
Ceva este, totuși, acolo. OZN-urile ajung în Congresul american

Un raport al Pentagonului cu privire la OZN-uri îi va fi prezentat luna aceasta Congresului. Armata americană spune că nu are vreo dovadă că OZN-urile reprezintă nave extraterestre. Dar nici nu poate să afirme că nu sunt nave extraterestre. Pur și simplu, armata nu știe ce sunt obiectele respective, pe care le numește „unidentified aerial phenomena”, fenomene aeriene neidentificate.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
06 Jun 2021