FAKE NEWS: Occidentul va falsifica alegerile în favoarea Maiei Sandu

Maia
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   The leader of Action and Solidarity Party (PAS) Maia Sandu cast her ballot at a polling station during the second tour of presidential elections in Chisinau, Moldova, 15 November 2020.

Susține jurnalismul independent

Occidentul ar putea să falsifice rezultatele alegerilor anticipate, scrie Sputnik.md preluat de site-uri afiliate PSRM. Naraţiunea apare în contextul pronunțării avizului Curții Constituționale de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova, care este dominat de socialiștii pro-rusului Igor Dodon.

ŞTIRE: „Analistul politic Valentin Krîlov pune la îndoială transparența procesului electoral în cadrul alegerilor parlamentare anticipate care sunt preconizate pentru viitorul apropiat. El susține că [ac]este posibile falsificări ar putea să vizeze votul din diasporă.

Președintele Maia Sandu și partidul pro-prezidențial PAS și-au făcut publice, în repetate rânduri, poziția față de viitorul politic al Republicii Moldova: declanșarea cu orice preț și prin orice metode a alegerilor parlamentare anticipate.

Socialiștii și reprezentanți altor forțe politice care fac parte din majoritatea parlamentară au menționat în mai multe rânduri că, în condiții de pandemie și stare de urgență din cauza pericolului de răspândire a coronavirusului, aceste alegeri nu pot fi desfășurate pentru că ar conduce la sporirea cazurilor de infecție cu COVID-19.

[...]

[Analistul politic Valentin] Krîlov afirmă că nu putem exclude că, prin concursul Occidentului, procesul electoral peste hotare să fie fraudat, și anume să se atribuie un număr impresionant de voturi pentru PAS. Expertul spune că membrii Comisiei Electorale Centrale trebuie să fie vigilenți și să nu admită astfel de falsificări în masă dacă totuși vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.” 

NARAŢIUNE: Maia Sandu va falsifica votul în diaspora în folosul său cu ajutorul Occidentului.

OBIECTIV: Narațiunea se înscrie în campania de denigrare a președintei Maia Sandu, care s-a intensificat înainte de dizolvarea Parlamentului. Totodată, publicaţia încearcă să acuze din nou Occidentul că se implică în trebuirile interne ale Republicii Moldova.

CONTEXT: Curtea Constituțională a constatat, joi, 15 aprilie, că Parlamentul Republicii Moldova poate fi dizolvat, în condițiile în care deputații au eșuat de două ori să voteze un Guvern, timp de trei luni de la demisia Cabinetului Chicu, pe 23 decembrie 2020.

Partidul Socialiștilor s-a pronunțat inițial pentru alegeri anticipate, iar fostul premier Ion Chicu, apropiat al lui Igor Dodon, a anunțat chiar că demisionează în acest scop. Ulterior, PSRM a spus că nu mai dorește alegeri anticipate. Socialiștii, care în prezent dețin cele mai multe mandate în Parlament, sunt în descreștere simțitoare în sondaje și în cazul unor anticipate riscă să obțină cel mult 20 de mandate, față de 37 în prezent. Alte formațiuni reprezentate în atualul legislativ sunt, de asemenea, în scădere – unele riscă să nu atingă nici măcar pragul electoral – în timp ce formațiunea Maiei Sandu, PAS, este în creștere în preferințele electoratului.  

Socialiștii lui Igor Dodon și aliații lor de la partidul oligarhului fugar Ilan Șor au format o majoritate în Parlament, în încercarea de a promova un guvern propriu. Maia Sandu a respins însă candidaturile propuse de PSRM-Șor.

În aceste circumstanțe, coaliția parlamentară a instituit stare de urgență în Republica Moldova, până pe 31 mai, dar fără măsuri clare de combatere a pandemiei. Potrivit Constituției, Parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de urgență.

PSRM și-a intensificat campania de denigrare a Maiei Sandu în contextul anunţării de către Curtea Constituţională a avizului de dizolvare a Parlamentului. Maia Sandu este învinuită de diverse acţiuni - de la aţâţarea unui război în Transnistria, uzurparea puterii în stat, până la majorarea prețurilor la produse. De asemenea, în acelaşi context s-a încercat discreditarea Curţii Constituţionale. De altfel, preşedinta Curţii Domnica Manole a atenţionat, după pronunţarea deciziei, că s-au făcut presiuni asupra instanţei din partea unor politicieni şi unele instituţii media.

Președinta Maia Sandu a câștigat alegerile din noiembrie 2020 fiind susținută masiv inclusiv de cetățenii moldoveni din diaspora. Aceștia s-au prezentat în număr foarte mare la vot, aproape 150 de mii de persoane – o mobilizare fără precedent a diasporei moldovenești. Numărul votanților din diaspora a crescut de la 10 mii în 2005, la 17 mii în 2009, 140 de mii la scrutinul prezidențial din 2016. După primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, Igor Dodon a criticat diaspora și a numit cetățenii moldoveni care au votat în străinătate „electorat paralel”.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Scrutinele electorale din Republica Moldova sunt organizate peste hotare de către misiunile diplomatice ale statului, iar ţările în care sunt deschise secţiile nu joacă niciun rol în desfășurarea alegerilor.

Participarea diasporei la alegerile din Republica Moldova este greu de estimat. Autorităţile nu deţin cifre exacte, nici măcar aproximative, despre cetăţenii moldoveni care se află în ţările din Europa, dar şi în Federaţia Rusă. Numărul celor care au participat la vot în secţiile deschise peste hotare a crescut de la un scrutin la altul, însă autorităţile nu au deschis suficiente secţii de votare, formându-se cozi la care oamenii au aşteptat ore în şir.

  • Publicație / Media:
    Sputnik.md
  • Data publicării:
    13/04/2021
  • Public țintă:
    Electoratul PSRM
  • Amplificare:
    Moldova Suverană, Noi.md,
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    Occidentul va falsifica rezultatul alegerilor din diaspora

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mariana Vasilache

Mariana Vasilache




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
  • Occidentul ar putea să falsifice rezultatele alegerilor anticipate, scrie Sputnik.md preluat de site-uri afiliate PSRM. Naraţiunea apare în contextul pronunțării avizului Curții Constituționale de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova, care este dominat de socialiștii pro-rusului Igor Dodon.
  • NARAŢIUNE: Maia Sandu va falsifica votul în diaspora în folosul său cu ajutorul Occidentului.
  • OBIECTIV: Narațiunea se înscrie în campania de denigrare a președintei Maia Sandu, care s-a intensificat înainte de dizolvarea Parlamentului. Totodată, publicaţia încearcă să acuze din nou Occidentul că se implică în trebuirile interne ale Republicii Moldova.
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău impune integrarea europeană a Moldova
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău impune integrarea europeană a Moldova

Guvernarea le impune moldovenilor integrarea europeană, potrivit unei narațiuni false promovate de infractorul fugar Ilan Șor, preluat de presa pro-Kremlin.

Veridica
Veridica
28 Mar 2024
FAKE NEWS: Mașinile electrice poluează mai mult decât cele clasice
FAKE NEWS: Mașinile electrice poluează mai mult decât cele clasice

Mașinile electrice poluează mai mult decât cele clasice, anunță o parte a presei române, citând un studiu ce compară emisiile motorului cu ale cauciucurilor.

Cezar Manu
Cezar Manu
26 Mar 2024
PROPAGANDĂ DE  RĂZBOI: Rusia, superioară tehnologic și militar Occidentului
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia, superioară tehnologic și militar Occidentului

Occidentul nu poate învinge Rusia pentru că aceasta îi este superioară tehnologic și militar, potrivit propagandei pro-Kremlin care încearcă să minimizeze sprijinul Occidentului pentru Ucraina.

Marin Gherman
Marin Gherman
25 Mar 2024
FAKE NEWS: Moldova îi cere Rusiei să evacueze rușii din Transnistria
FAKE NEWS: Moldova îi cere Rusiei să evacueze rușii din Transnistria

Moldova îi cere Rusiei să scoată din Transnistria sute de mii de persoane, ceea ce înseamnă majoritatea populație, potrivit presei pro-Kremlin. În realitate, Chișinăul vrea doar retragerea armatei ruse.

Veridica
Veridica
22 Mar 2024