Facebook Twitter Instagram Youtube

Fake News

FAKE NEWS: Asasinatul de la Arad e un semn că în România vor urma atentate teroriste

antitero
©EPA/ROBERT GHEMENT  |   Romanian Anti-Terrorism Gendarms Squad, belonging to the Ministry of Interior Forces, perform a hostage rescue drill at the Bucharest International Air Show 2013, on Baneasa airport, in Bucharest, Romania, 27 July 2013.

Din cauza apartenenței la NATO, România a devenit mult mai vulnerabilă și va fi ținta crimei organizate și a terorismului, iar atacul cu bombă de la Arad este un prim semnal. Narațiunea falsă este promovată de Sputnik și se înscrie în seria eforturilor publicației pro-Kremlin de a submina încrederea românilor în NATO.

ȘTIRE: „După aproape 20 de ani de ani de apartenență la NATO și participare la acțiunile Alianței, ”România devine o țară atractivă pentru rețelele de crimă organizată și teroriști”. Este semnalul de alarmă tras de un cunoscut senator liberal, fost militar.

Am spus-o nu o dată - NATO NU și-a dovedit NICIODATĂ și NICĂIERI calitatea defensivă, ci de prea multe ori pe cea de agresor. Iar în privința cetățeanului ”apărat”, ei bine, NATO este un adevărat și mare pericol!

Un exemplu este chiar România, țară în care, de la intrarea în NATO, se confruntă cu creșterea masivă a traficului de droguri (venit și plecat prin state NATO sau controlate de Alianță); mai mult, România se confruntă acum și cu un val de emigranți din țările devastate de NATO.

Așa că dacă vedeți secvențe cu afgani care se taie pe străzile României, cu găști de sirieni sau irakieni prin orașele noastre să mulțumiți NATO și SUA, care au distrus țările din Orient, silindu-i pe locuitorii statelor respective să plece în bejanie.

Tot sub NATO, România a devenit un câmp de acțiune al bandelor de prostituție și trafic de persoane – de care beneficiază alte state NATO! 

Mai nou, au început răfuielile în stradă, cu bombe – pur și simplu terorism, spune fostul ofițer MApN, actual senator PNL, Virgil Guran.

”România devine o țară atractivă pentru rețelele de crimă organizată și pentru teroriști, iar asasinate precum cel de la Arad se vor mai produce”, a declarat senatorul PNL, în contextul crimei de la Arad.

Încercând să atenueze spusele, senatorul spune că „deocamdată suntem o țară sigură, dar odată cu dezvoltarea economică, devenim o țintă atractivă pentru teroriști și atentate”.

Iar ceea ce spune senatorul este dovedit de… siguranța cetățeanului de rând din țările membre NATO: sub ”protecția NATO”, cetățenii europeni au fost uciși de exponenți ai unor ”entități nonstatale” pe stadioane, în gări, în magazine, sau chiar pe podul de lângă Parlamentul britanic!”

NARAȚIUNI: 1. NATO nu este o organizație defensivă, ci una agresoare. 2. Războaiele din Afghanistan, Irak și Siria au fost cauzate de NATO, Alianța a distrus țările respective, iar consecința acestor fapte o reprezintă fluxurile de migranți către Europa. 3. Apartenența la NATO a dus la apariția rețelelor de crimă organizată în România și a transformat țara într-o țintă a terorismului internațional.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Un asasinat de tip mafiot comis la Arad este interpretat ca un semnal al faptului că situația din România a scăpat de sub control din cauza apartenenței la NATO și că, pe lângă explozia infracționalității, va urma un val de atacuri teroriste. În realitate, România este considerată a fi una dintre cele mai sigure țări europene în ceea ce privește riscul violențelor armate. Atacurile de tip mafiot au fost relativ rare în ultimii 30 de ani, iar cele teroriste, cvasi-inexistente. Pe de altă parte, odată cu aderarea la NATO, România a primit garanții de securitate fără precedent în istoria sa. Extinderea NATO către est a deranjat – și deranjează în continuare – Rusia, care a lansat o campanie prin care încearcă să pună sub semnul îndoielii beneficiile apartenenței României la Alianța Nord-Atlantică, ba chiar să creeze sentimentul că riscurile de securitate au sporit în loc să fie diminuate. Se insistă, de pildă, pe faptul că prin găzduirea scutului de la Deveselu, România poate fi ținta unui atac direct al Rusiei, pe care NATO nu are cum să-l prevină.

Narațiunea privind transformarea României într-o țintă pentru crimă organizată și terorism e lansată pornindu-se de la o declarație, citată și de Evenimentul Zilei, a senatorului PNL Virgil Guran, că în viitor, dacă țara va prospera, ar putea atrage atenția. Declarația în sine nu face nicio trimitere la NATO și nici măcar în ceea ce privește presupusul pericol viitor nu e citat vreun studiu și nu sunt menționate informații ori probe.

OBIECTIV: Subminarea încrederii populației în NATO și în apartenența la lumea occidentală în general; crearea unui climat de teamă.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: NATO este o organizație defensivă prin statutul său și, deși după sfârșitul Războiului Rece a desfășurat misiuni în afara teritoriului statelor membre (fosta Iugoslavie, Afghanistan, Libia etc.), majoritatea acestora nu pot fi definite ca agresiuni. În Afghanistan, de pildă, Alianța Nord-Atlantică a răspuns inițial agresiunii comise de Al Qaida la 11 septembrie împotriva Statelor Unite, care au invocat articolul 5 ce prevede că un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor, iar ulterior a desfășurat misiuni de securitate, menite să ducă la o stabilizare care să permită reconstrucția, și de asistență a forțelor locale. În Bosnia și Herțegovina a desfășurat misiuni de pacificare și menite să implementeze acordurile Dayton, în Libia, cu mandat ONU, pentru a proteja civilii de forțele lui Muammar Gaddafi etc. Mai controversată a fost campania aeriană împotriva Iugoslaviei, ca reacție la crimele de război comise de forțele regimului Miloșevici împotriva civililor din Kosovo, legitimitatea operațiunii din punct de vedere al dreptului internațional fiind pusă sub semnul îndoielii.  

Dacă în Afghanistan a existat o prezență militară NATO, războaiele din Irak și Siria nu au nicio legătură cu Alianța. În Irak a fost o intervenție a unei coaliții conduse de Statele Unite. Unii aliați ai SUA făceau parte din NATO, dar organizația nu a avut nicio implicare în conflict; mai mult, membri ca Franța și Germania s-au opus cu fermitate războiului. Statele Unite s-au retras, oricum, din Irak în 2011, revenind în acea țară doar cu prilejul campaniei împotriva Statului Islamic. În ceea ce privește Siria, din nou, NATO nu a avut nicio implicare în conflict – este un război civil, declanșat ca urmare a intervenției brutale a regimului împotriva protestatarilor pro-democrație, la care au participat și forțe externe, în general pro-regim (Iran și miliții șiite recrutate de acesta, Rusia, Hezbollah).

NATO este o organizație politico-militară, care nu are legătură cu combaterea infracționalității, ce ține de forțele de poliție naționale. Alianța a fost însă, implicată, în combaterea unor fenomene ample, cu potențial destabilizator la nivel internațional, astfel încât a desfășurat operațiuni anti-piraterie în Marea Roșie și Golful Aden și misiuni anti-teroriste și anti-trafic în Marea Mediterană. Infracționalitatea sau crima organizată nu sunt fenomene noi în România și nu au nicio legătură cu apartenența la NATO. De altfel, România a fost scutită până acum de rețele de crimă organizată care să aibă forța și violența celor din alte țări din regiune sau din Europa (Balcanii de Vest, spațiul ex-sovietic etc.).

În ceea ce privește terorismul, în 17 ani de apartenență la NATO România a fost scutită de atacuri, iar în același interval au avut loc în întreaga lume mii de atacuri teroriste, majoritatea covârșitoare în state care nu sunt membre NATO.

 • Publicație / Media:
  Sputnik.md
 • Data publicării:
  02/06/2021
 • Limba / Public țintă:
  Publicul român
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Asasinatul de la Arad e un semn că în România vor urma atentate teroriste
Alte articole
FAKE NEWS: Diplomații ruși nu desfășoară activități ilegale în România, iar Rusia și România au o istorie comună care ar trebui să le apropie

FAKE NEWS: Diplomații ruși nu desfășoară activități ilegale în România, iar Rusia și România au o istorie comună care ar trebui să le apropie

Rusia practică o activitate diplomatică de tip clasic, în limitele legii, în timp ce alți diplomați acreditați la București se amestecă în treburile interne ale României, afirmă ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, într-un discurs ce reia narațiunile false prin care Kremlinul caută să se victimizeze.

FAKE NEWS: Ucrainenii au doborât MH17 crezând că îl omoară pe Putin

FAKE NEWS: Ucrainenii au doborât MH17 crezând că îl omoară pe Putin

În contextul în care în Olanda se desfășoară procesul celor acuzați de doborârea avionului MH17, au fost readuse în atenție narațiunile cu privire la incident – de data aceasta s-a scris că aparatul ar fi fost confundat cu avionul președintelui Rusiei. Totodată, presa rusă insistă și pe o presupusă răsturnare de situație care va avea loc în urma acceptării expertizei unei companii rusești.

FAKE NEWS: Ucraina a adoptat o strategie de ocupare a Crimeii

FAKE NEWS: Ucraina a adoptat o strategie de ocupare a Crimeii

Ucraina se pregătește să invadeze Crimeea, scrie presa rusă, care prezintă o realitate alternativă în care Ucraina e stat agresor, nu agresat, iar teritoriul ucrainean al Crimeii, capturat și anexat de Rusia, ar fi o parte din teritoriul recunoscut internațional al acesteia.

Cătălin Gomboș

03 Jun 2021
Cătălin Gomboș

Timp de citire: 6 min
 • Din cauza apartenenței la NATO, România a devenit mult mai vulnerabilă și va fi ținta crimei organizate și a terorismului, iar atacul cu bombă de la Arad este un prim semnal. Narațiunea falsă este promovată de Sputnik și se înscrie în seria eforturilor publicației pro-Kremlin de a submina încrederea românilor în NATO.
 • NARAȚIUNI: 1. NATO nu este o organizație defensivă, ci una agresoare. 2. Războaiele din Afghanistan, Irak și Siria au fost cauzate de NATO, Alianța a distrus țările respective, iar consecința acestor fapte o reprezintă fluxurile de migranți către Europa. 3. Apartenența la NATO a dus la apariția rețelelor de crimă organizată în România și a transformat țara într-o țintă a terorismului internațional.
 • OBIECTIV: Subminarea încrederii populației în NATO și în apartenența la lumea occidentală în general; crearea unui climat de teamă.
FAKE NEWS: Sub conducerea Maiei Sandu, pleacă moldovenii și vin sirienii
FAKE NEWS: Sub conducerea Maiei Sandu, pleacă moldovenii și vin sirienii

Maia Sandu le acordă sirienilor cetățenia Republicii Moldova, în timp ce moldovenii pleacă din țară, scrie Komsomolskaia Pravda, care publică un decret prezidențial de acordare a cetățeniei pentru nouă persoane. Este reluată astfel o narațiune de la alegerile prezidențiale din 2016 când a fost răspândit un fake-news că în Republica Moldova vor fi aduși 30 de mii de refugiați sirieni.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
11 Jun 2021
FAKE NEWS: Maia Sanda pregătește, cu sprijinul Occidentului, un val de arestări
FAKE NEWS: Maia Sanda pregătește, cu sprijinul Occidentului, un val de arestări

Maia Sandu a creat o structură „anticorupție” pentru a putea elimina din viața publică și aparatul administrativ politicienii și funcționarii care deranjează, se arată într-o narațiune falsă răspândită de Sputnik. Structura respectivă – Comitetul consultativ independent anticorupție – s-ar afla sub controlul Occidentului.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
10 Jun 2021
FAKE NEWS: Vaccinarea anti-coronavirus transformă oamenii în zombi, iar pielea lor se va transforma în solzi
FAKE NEWS: Vaccinarea anti-coronavirus transformă oamenii în zombi, iar pielea lor se va transforma în solzi

Părintele Zenovie, stareţul de la Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ, le-a spus enoriașilor, în timpul unei slujbe, că cei care s-au vaccinat vor deveni zombi și că în loc de piele le vor crește solzi de pește.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
09 Jun 2021
FAKE NEWS: Turcia a blocat decizia NATO de a lansa un atac militar împotriva Belarusului
FAKE NEWS: Turcia a blocat decizia NATO de a lansa un atac militar împotriva Belarusului

NATO ar fi intenționat să atace Belarusul ca răspuns la deturnarea avionului Ryanair, însă atacul a fost anulat din cauza opoziției Turciei și a temerilor că Rusia va interveni în sprijinul Minskului. Această narațiune falsă a fost lansată de presa rusă și pro-rusă ca răspuns la valul de critici generat în Occident de acțiunea Belarusului.

Marin Gherman
Marin Gherman
08 Jun 2021