Facebook Twitter Instagram Youtube

Fake News

FAKE NEWS: Banca Națională a Moldovei este administrată din exterior

Dodon

Occidentul impune controlul său asupra mai multor instituții din Republica Moldova, inclusiv a Băncii Naționale, scrie portalul pro-socialist www.mejdurecie.md. Publicația folosește ca argument refuzul Băncii centrale a Republicii Moldova de a aloca bani din rezervele monetare pentru injecții în economie sau proiecte sociale, așa cum propune liderul socialiștilor, Igor Dodon. Experții atrag însă atenția asupra riscurilor unor asemenea decizii.

ȘTIRI: „Evenimentele recente au demonstrat clar că și Banca Națională a Moldovei este sub controlul total al instituțiilor financiare și organizațiilor internaționale, „partenerilor externi”, potrivit unui articol publicat de portalul www.mejdurecie.md, preluat de mai multe instituții mass-media de limbă rusă din Republica Moldova.

Autorul, care readuce în discuție subiectul controlului extern al Occidentului asupra Republicii Moldova și a președintelui Maia Sandu, pune accent pe Banca Națională, a cărei activitate, de asemenea, ar fi dirijată din exterior. Este citată reacția instituțiilor internaționale la inițiativa președintelui Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, ca o parte din rezervele valutare ale BNM să fie utilizată pentru a aplana efectele crizei provocate de pandemia de COVID-19.

„Banca Națională a atras atenția asupra sa după ce președintele PSRM, Igor Dodon, a lansat ideea să fie utilizate activele acesteia pentru a acorda ajutor cetățenilor și mediului economic  care au avut de suferit din cauza pandemiei. Asupra lui Dodon s-a prăbușit un val de acuzații”, scrie autorul, făcând referire la declarațiile reprezentanților Fondului Monetar Internațional și ale diplomaților occidentali.

„Ce înseamnă toate aceste declarații ale ambasadorilor, reprezentantului FMI, vizitele lor la BNM și discuțiile despre situația financiară și a bugetului Republicii Moldova? Răspunsul este la suprafață: Banca Națională și întreg sistemul bancar al Republicii Moldova sunt administrate din exterior”

NARAȚIUNI: 1. Banca Națională a Moldovei este controlată din exterior, iar din acest motiv refuză să ajute economia și cetățenii să depășească criza provocată de pandemie. 2. Maia Sandu este controlată de Occident și acționează în funcție de agenda unor forțe externe.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Subiectul privind o presupusă influență a Occidentului asupra politicienilor și instituțiilor din Republica Moldova este abordat frecvent de presa de limbă rusă din Republica Moldova și de cea afiliată Partidului Socialiștilor; după victoria pro-europenei Maia Sandu la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, frecvența articolelor pe această temă a crescut.

Se pare că banca Națională a intrat în „lista instituțiilor controlate de Occident” după ce s-a opus în câteva rânduri unor inițiative, sau cel puțin declarații ale lui Igor Dodon, atât în perioada când deținea funcția de președinte, dar și unele recente prin care acesta se pronunța pentru injectarea în economie sau utilizarea pentru proiecte sociale a unei părți a rezervelor valutare.

Banca Națională a devenit unul din subiectele sensibile în Republica Moldova după jaful bancar din 2014, când se presupune că aceasta nu a acționat pentru a preîntâmpina frauda, sau chiar a contribuit la realizarea acesteia. Ulterior au fost introduse mai multe amendamente pentru a fortifica activitatea și a spori independența sa, acțiuni cerute și de comunitatea internațională.

OBIECTIV:  Să prezinte Republica Moldova drept o țintă a Occidentului care încearcă să impună controlul său. 2. Să o prezinte pe Maia Sandu drept instrument al Occidentului. 3.  (Indirect) Să justifice o eventuală intervenție a Rusiei în Republica Moldova.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Reacția FMI și a diplomaților occidentali la inițiativele lansate de Igor Dodon privind utilizarea rezervelor valutare în diferite scopuri pare una logică având în vedere riscurile mari pe care le-ar provoca o asemenea decizie.

Comunitatea de experți de asemenea a criticat deseori asemenea inițiative, inclusiv recent, după ce Igor Dodon a propus să se ia un împrumut de la BNM. Reducerea rezervelor valutare poate avea ca efect devalorizarea leului și majorare a prețurilor.

De altfel, FMI nu reacționează doar la inițiativele lui Igor Dodon, dar și la acele ale partidelor pro-europene care pot afecta independența Băncii Naționale. Spre exemplu, în aprilie 2019, FMI a reacționat la o inițiativă a Blocului ACUM (printre ai cărui lider era și Maia Sandu) prin care se încerca demiterea guvernatorului BNM, Octavian Armașu, fost ministru de Finanțe în timpul guvernări Partidului Democrat.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Reprezentantul FMI, Rodgers Chawani , ambasadorul SUA și șeful Delegației UE au solicitat în mai multe rânduri să fie respectată independența Băncii Naționale.

 • Publicație / Media:
  www.mejdurecie.md
 • Data publicării:
  19/04/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cetățenii cu viziuni filo-ruse, indecișii
 • Amplificare:
  www.newsmd.md, www.kp.md, www.cenzura.md
 • Narațiune cheie:
  Occidentul și organizații internaționale (FMI) controlează mai multe instituții de stat în Republica Moldova, iar președintele Maia Sandu servește intereselor acestora.
Alte articole
FAKE NEWS: „Ucraina se retrage oficial din negocierile de la Minsk”

FAKE NEWS: „Ucraina se retrage oficial din negocierile de la Minsk”

Ucraina ar fi decis să abandoneze negocierile privind reglementarea conflictului din Donbass, potrivit mai multor articole apărute în presa rusă sau filo-rusă.

FAKE NEWS: Ucraina a adoptat o strategie de ocupare a Crimeii

FAKE NEWS: Ucraina a adoptat o strategie de ocupare a Crimeii

Ucraina se pregătește să invadeze Crimeea, scrie presa rusă, care prezintă o realitate alternativă în care Ucraina e stat agresor, nu agresat, iar teritoriul ucrainean al Crimeii, capturat și anexat de Rusia, ar fi o parte din teritoriul recunoscut internațional al acesteia.

FAKE NEWS: Ucraina va pierde teritorii pentru că a blocat televiziuni pro-ruse

FAKE NEWS: Ucraina va pierde teritorii pentru că a blocat televiziuni pro-ruse

Ucraina ar putea pierde teritorii pentru că a interzis emisia a trei posturi de televiziune pro-rusești, ar fi afirmat fostul președinte georgian, Mihail Saakașvili, potrivit Ria Novosti. Știrea este falsă: Saakașvili nu a vorbit de pierderea teritoriilor, ci doar a spus că închiderea televiziunilor ar putea fi folosită de Rusia ca pretext pentru noi agresiuni.

Cornel Ciobanu

26 Apr 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 3 min
 • Occidentul impune controlul său asupra mai multor instituții din Republica Moldova, inclusiv a Băncii Naționale, scrie portalul pro-socialist www.mejdurecie.md. Publicația folosește ca argument refuzul Băncii centrale a Republicii Moldova de a aloca bani din rezervele monetare pentru injecții în economie sau proiecte sociale, așa cum propune liderul socialiștilor, Igor Dodon. Experții atrag însă atenția asupra riscurilor unor asemenea decizii.
 • NARAȚIUNI: 1. Banca Națională a Moldovei este controlată din exterior, iar din acest motiv refuză să ajute economia și cetățenii să depășească criza provocată de pandemie. 2. Maia Sandu este controlată de Occident și acționează în funcție de agenda unor forțe externe.
 • OBIECTIV: Să prezinte Republica Moldova drept o țintă a Occidentului care încearcă să impună controlul său. 2. Să o prezinte pe Maia Sandu drept instrument al Occidentului. 3. (Indirect) Să justifice o eventuală intervenție a Rusiei în Republica Moldova.
FAKE NEWS: Maia Sandu e responsabilă de scumpirea carburanților
FAKE NEWS: Maia Sandu e responsabilă de scumpirea carburanților

Socialiștii și publicații care le sunt afiliate afirmă că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ar fi responsabilă de scumpirile succesive ale carburanților din ultimele luni. Narațiunea este promovată în ciuda faptului că președinția nu deține nicio pârghie care i-ar permite să stabilească prețurile respective.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
07 May 2021
FAKE NEWS: Iohannis și Patriarhul Daniel au înțelegeri secrete pentru ca BOR să sprijine vaccinarea anti-coronavirus în schimbul relaxării condițiilor pentru slujbele religioase
FAKE NEWS: Iohannis și Patriarhul Daniel au înțelegeri secrete pentru ca BOR să sprijine vaccinarea anti-coronavirus în schimbul relaxării condițiilor pentru slujbele religioase

Îndemnul Patriarhului Daniel ca românii să se vaccineze este rodul unor „înțelegeri de taină” dintre acesta și șeful statului, Klaus Iohannis, după întâlnirea pe care au avut-o în februarie. Faptul că slujbele de Paște s-au desfășurat anul acesta ar fi un troc între Biserică și Președinție, astfel ca preoții BOR să devină promotori ai vaccinării.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
06 May 2021
FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA
FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA

Președintele Maia Sandu discută cu NATO despre participarea Republicii Moldova la un eventual conflict militar împotriva Rusiei, în interesul SUA, afirmă pravdorub.md. Washingtonul ar crea o coaliție mai mare formată din state din estul Europei, în frunte cu Ucraina, în care ar mai fi atrase Țările Baltice, Polonia și România. Narațiunea despre intenția Maiei Sandu de a implica Republica Moldova într-un conflict cu Rusia, sau de a ataca regiunea separatistă transnistreană este tot mai des utilizată de presa pro-Kremlin și de Partidul Socialiștilor, în special în contextul electoral de la Chișinău.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
04 May 2021
FAKE NEWS: Occidentul impune anticipate în Moldova pentru a submina statul și a promova agenda LGBT
FAKE NEWS: Occidentul impune anticipate în Moldova pentru a submina statul și a promova agenda LGBT

Maia Sadu declanșează alegerile anticipate la instigarea Occidentului și aruncă țara în haos și supun populația riscului de îmbolnăvire. Obiectivele sunt aducerea Republicii Moldova sub controlul forțelor străine și subminarea valorilor tradiționale. Aceste narațiuni false sunt promovate de socialiști ca reacție la convocarea alegerilor anticipate de către Maia Sandu.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
30 Apr 2021