Facebook Twitter Instagram Youtube

Fake News

FAKE NEWS: Dodon afirmă că cetățenii moldoveni au nevoie de invitație specială pentru a intra în Rusia

English version
DodonMoscova
©Facebook Igor Dodon  |   Igor Dodon cu familia la Moscova, fotografie postată pe 12 februarie 2021

Federația Rusă permite accesul moldovenilor pe teritoriul său doar în baza unei invitații speciale sau a unei recomandări a ambasadei, afirmă fostul președinte Igor Dodon, citat ca atare de mai multe publicații. Este o narațiune falsă, menită să justifice faptul că locul lui Dodon pe cursa aeriană către Moscova a fost rezervat de ambasada Rusiei la Chișinău.

ȘTIRE: „În calitate de cetățean al Republicii Moldova, fără vreo funcție de stat, sunt în drept să mă deplasez în orice țară, la fel cum poate face fiecare cetățean de-al nostru. Cât privește scrisoarea la care faceți trimitere, conform procedurii legale, acum, în perioada de pandemie, cetățenii moldoveni pot intra în Federația Rusă doar dacă este o invitație specială din partea unei instituții de stat ori în cazul în care există o recomandare din partea Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Vizita la Moscova este una personală. Deci, e vorba de o procedură legată de restricțiile de zbor în contextul pandemiei, fără alte implicații decât recomandarea ambasadei statului vizitat”, a declarat Dodon pentru deschide.md prin intermediul purtătoarei sale de cuvânt, Carmena Sterpu.

NARAȚIUNE/NARAȚIUNI: Cetățenii moldoveni au nevoie de invitații speciale/recomandare pentru a intra în Rusia pe timpul pandemiei de coronavirus.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Totul a început după ce presa de la Chișinău dezvăluit că Ambasada rusă la Chișinău i-ar fi făcut rezervare lui Dodon la compania aeriană Air Moldova pentru a-i asigura acestuia și fostului său bodyguard Sergiu Juncu un loc în cursa Chișinău-Moscova de pe 11 februarie.

Plecarea lui Dodon la Moscova a coincis cu data în care PSRM și aliații săi politici, Partidul Șor (condus de suspectul principal în „furtul miliardului”, Ilan Șor) formațiunea „Pentru Moldova” (format din foști membri ai Partidul Democrat) și câțiva independenți, au propus un candidat propriu la funcția de premier în persoana Marianei Durleșteanu.

Mai mult, pe 9 februarie, Dodon a primit vizita ambadorului rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, dovadă fiind postarea și pozele pe care Dodon le-a afișat pe contul său de Facebook împreună cu diplomatul rus.

De notat că, pe timpul mandatului său prezidențial, Dodon s-a aflat în contact permanent cu reprezența diplomatică a Rusiei la Chișinău.

RISE Moldova șCentrul Dossier din Rusia (al opozantului rus, Alexei Navalnîi) au publicat în octombrie 2020, în timpul campaniei electorale de la Chișinău, o serie de investigații în care era prezentată relația de altfel destul de veche dintre fostul președinte Igor Dodon (pe vremea când acesta încă era parlamenatar), Ambasada Rusiei de la Chișinău și mai departe cu așa-numita „subdiviziune moldovenească” din cadrul Kremlinului, condusă de colonelul SVR, Igor Maslov și superiorul său general Vladimir Cernov.

Conform documentelor prezentate în seria de anchete amintită, Dodon i-a transmis generalului Cernov textul discursului de la Conferința de securitate de la München (februarie 2019) și prezentarea proiectului „Pachetul Atotcuprinzător pentru Moldova” - un set de măsuri care vizează soluționarea conflictului din Transnistria și dezvoltarea cooperării Republicii Moldova cu Vestul și Federația Rusia. Totul s-a făcut prin intermdiul ambasadorului rus în Moldova, Oleg Vasnețov.

Potrivit RISE Moldova, departamentul în cauză de la Kremlin se ocupă de dosarele politicienilor de la Chișinău, personalități publice și ONG-uri din Republica Moldova, dar și fac acțiuni de propagandă și murdărire a imaginii concurenților electorali ai PSRM.

Vizitele tot mai des la Moscova, conform unor analiști politici români, sunt legate și de faptul că Dodon ar fi intrat în dizgrația Moscovei și acum acesta se străduie să le recâștige încrederea rușilor care s-ar putea debarasa de el în viitor apropiat.

OBIECTIV: Eludarea unui răspuns concret de ce un stat străin îi plătește lui Dodon, în calitate de fost președinte și actual lider al Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM), biletele de avion pentru cursele frecvente pe care le face la Moscova. Fapta ar putea fi considerată un gest de corupție sau chiar un indiciu că un politician moldovean de prim rang ar putea fi în serviciul unui stat străin.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Veridica.ro a verificat din mai multe surse afirmația lui Dodon care s-a dovedit complet falsă. Astfel, conform recomandărilor de călătorie afișate pe site-ul Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău, cetățenii moldoveni pot intra pe teritoriul Rusiei cu condiția să aibă un test COVID-19 negativ, iar testul să fi fost făcut înainte cu maxim 72 de ore de la intrare.

Din 15.07.2020, cetățenii străini care intră pe teritoriul Federației Ruse pe termen scurt, pe cale aeriană, folosind curse aeriene regulate, nu mai au obligația de a intra în carantină de 14 zile. Aceștia trebuie să prezinte la aterizare test de COVID-19 cu rezultat negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data sosirii pe teritoriul Federației Ruse. Documentul poate fi prezentat în limba rusă sau în engleză”, se arată în documentu citat al MAEIE de la Chișinău.

De asemenea, compania națională aeriană a Rusiei, Aeroflot, confirmă aceeași informație de site-ul diplomației de la Chișinău.

Cetățenii străini care călătoresc în Federația Rusă, inclusiv pasagerii aflați în tranzit prin aeroporturile rusești, la check-in și îmbarcare, trebuie să prezinte un document medical (certificat) în limba rusă sau în engleză care să prezinte un rezultat negativ al testului Covid-19 obținut cel puțin înainte de trei cu câteva zile înainte de sosirea în Federația Rusă”, informează site-ul oficial al Aeroflot.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Cetățenii moldoveni au nevoie de test negativ COVID-19 valabil pentru a intra în Rusia, dar nu și de o de invitație specială. • Publicație / Media:
  deschide.md
 • Limba / Public țintă:
  cetățenii Republicii Moldova
 • Amplificare:
  știri.md
 • Afiliere politică:
  Nu este cazul
 • Narațiune cheie:
  Cetățenii moldoveni au nevoie de invitații speciale/recomandare pentru a intra în Rusia pe timpul pandemiei de coronavirus.
Alte articole
FAKE NEWS: Igor Dodon e cenzurat de Facebook

FAKE NEWS: Igor Dodon e cenzurat de Facebook

Fostul președinte al Republicii Moldova consideră că a pierdut alegerile prezidențiale din cauza Facebook, care i-ar fi șters like-uri primite și ar fi blocat conturile membrilor săi de partid. În mod ironic, afirmațiile au fost făcute într-o emisiune online transmisă pe aceeași rețea, Facebook.

FAKE NEWS: UE persecută rusofonii pentru a șterge amintirea marii victorii a Rusiei asupra fascismului

FAKE NEWS: UE persecută rusofonii pentru a șterge amintirea marii victorii a Rusiei asupra fascismului

Țările UE acceptă persecutarea comunităților rusofone întrucât vor să șteargă din memorie victoria poporului sovietic asupra naziștilor, scrie presa rusă care citează un fost deputat al Radei Supreme, membru al Partidului Regiunilor al președintelui ucrainean fugar Viktor Ianukovici. Narațiunea se înscrie într-un efort mai amplu de a prezenta agresiunea Rusiei în regiune în ultimii ani ca pe o luptă împotriva fascismului.

FAKE NEWS: Maia Sandu vrea să desființeze presa liberă

FAKE NEWS: Maia Sandu vrea să desființeze presa liberă

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, doar mimează atașamentul pentru valorile democratice și europene și vrea să instaureze un regim autoritar în care libertatea de exprimare ar fi limitată. Această narațiune falsă, venită din zona PSRM, a fost folosită și în campania electorală.

Timp de citire: 4 min
 • Presa de la Chișinău dezvăluit că Ambasada rusă la Chișinău i-ar fi făcut rezervare lui Dodon la compania aeriană Air Moldova pentru a-i asigura acestuia și fostului său bodyguard Sergiu Juncu un loc în cursa Chișinău-Moscova de pe 11 februarie. Plecarea lui Dodon la Moscova a coincis cu data în care PSRM și aliații săi politici, Partidul Șor (condus de suspectul principal în „furtul miliardului”, Ilan Șor) formațiunea „Pentru Moldova” (format din foști membri ai Partidul Democrat) și câțiva independenți, au propus un candidat propriu la funcția de premier în persoana Marianei Durleșteanu.
 • Federația Rusă permite accesul moldovenilor pe teritoriul său doar în baza unei invitații speciale sau a unei recomandări a ambasade, afirmă fostul președinte Igor Dodon, citat ca atare de mai multe publicații.
 • OBIECTIV: Eludarea unui răspuns concret de ce un stat străin îi plătește lui Dodon, în calitate de fost președinte și actual lider al Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM), biletele de avion pentru cursele frecvente pe care le face la Moscova. Fapta ar putea fi considerată un gest de corupție sau chiar un indiciu că un politician moldovean de prim rang ar putea fi în serviciul unui stat străin.
FAKE NEWS: Românii își aleg ca lideri străini, agenți ai serviciilor secrete ale unor țări ostile
FAKE NEWS: Românii își aleg ca lideri străini, agenți ai serviciilor secrete ale unor țări ostile

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, lucrează pentru serviciul german de informații, potrivit unui material preluat de Sputnik. Articolul pare fake news tipic care promovează narațiunea rusă (similară cu cea a national-comunismului român) a Occidentului ca forță ostilă.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
03 Mar 2021
FAKE NEWS: UE persecută rusofonii pentru a șterge amintirea marii victorii a Rusiei asupra fascismului
FAKE NEWS: UE persecută rusofonii pentru a șterge amintirea marii victorii a Rusiei asupra fascismului

Țările UE acceptă persecutarea comunităților rusofone întrucât vor să șteargă din memorie victoria poporului sovietic asupra naziștilor, scrie presa rusă care citează un fost deputat al Radei Supreme, membru al Partidului Regiunilor al președintelui ucrainean fugar Viktor Ianukovici. Narațiunea se înscrie într-un efort mai amplu de a prezenta agresiunea Rusiei în regiune în ultimii ani ca pe o luptă împotriva fascismului.

Marin Gherman
Marin Gherman
02 Mar 2021
FAKE NEWS: În ochii SUA, Transilvania nu îi aparține României, așa cum Crimeea nu îi aparține Rusiei
FAKE NEWS: În ochii SUA, Transilvania nu îi aparține României, așa cum Crimeea nu îi aparține Rusiei

Sputnik scrie că Statele Unite ar valida ideea că Transilvania nu îi aparține României pentru că ambasada SUA nu a șters comentariul făcut pe Facebook de un român. Sputnik încearcă, de fap, să lege statutul Crimeii ocupate și anexate de Rusia de cel al Transilvaniei.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
01 Mar 2021
FAKE NEWS: Ucrainenii au doborât MH17 crezând că îl omoară pe Putin
FAKE NEWS: Ucrainenii au doborât MH17 crezând că îl omoară pe Putin

În contextul în care în Olanda se desfășoară procesul celor acuzați de doborârea avionului MH17, au fost readuse în atenție narațiunile cu privire la incident – de data aceasta s-a scris că aparatul ar fi fost confundat cu avionul președintelui Rusiei. Totodată, presa rusă insistă și pe o presupusă răsturnare de situație care va avea loc în urma acceptării expertizei unei companii rusești.

Marianna Prysiazhniuk
Marianna Prysiazhniuk
25 Feb 2021