FAKE NEWS: Maia Sandu a convenit cu Zelenski să atace Transnistria

Transnistria
© commons.wikimedia.org   |   Militari transnistreni

Susține jurnalismul independent

O postare a unui canal Telegram din Rusia potrivit căreia președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ar lua în calcul un atac militar asupra regiunii separatiste transnistrene și că ar fi încercat să obțină și sprijinul Kievului, a provocat o adevărată campanie de presă la Chișinău și Moscova, fiind preluată de un șir întreg de instituții. Chișinăul neagă acest scenariu care nu rezistă niciunei critici.

ȘTIRE: „Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, nu ar exclude rezolvarea conflictului transnistrean prin acțiuni militare. Despre aceasta scrie autorul canalului de Telegram “НЕЗЫГАРЬ”, care citează surse din Kiev. Potrivit informațiilor, în timpul întrevederii dintre Sandu și Zelenski, președintele Republicii Moldova ar fi cerut susținerea Ucrainei în acest sens.

Sursa citată mai scrie că noua conducere a țării speră să primească și ajutorul României, a Poloniei, dar și a Marii Britaniei. Totodată, se duc tratative cu Turcia. Autorul canalului de Telegram a precizat că anume din această cauză Maia Sandu își dorește ca ministru al Apărării să fie numit Anatolie Nosatîi, un militar, care până în 2020, a fost șeful Direcției operații al Marelui Stat Major al Armatei Naționale. În perioada 2014–2018, Nosatîi a fost ofițer militar în cadrul Departamentului pentru operațiuni de menținere a păcii al ONU din New York. A fost șef al Statului Major în Comandamentul Forțelor de Reacție Rapidă și Comandamentul Forțelor Terestre, comandant de batalion în cadrul Institutului Militar și comandant al Batalionului 22 de menținere a păcii.

Totodată, autorul postării scrie că Anatolie Nosatîi, ca și majoritatea oamenilor promovați de Sandu, a fost școlit în SUA – are un masterat în strategii de securitate națională de la Universitatea Națională de Apărare din SUA”, notează www.stiridinmoldova.md

Postarea canalului respectiv de Telegram a fost preluată de o listă lungă de portaluri de știri din Republica Moldova, atâta în limba rusă, cât și în română, precum și de instituții de presă din Federația Rusă. Niciuna dintre acestea nu a cerut vreo reacție de la președințiile de la Chișinău și/sau Kiev, iar unele chiar prezintă aceste afirmații ca pe un fapt practic împlinit prin titluri precum „Chișinăul pregătește intervenția în Transnistria”

NARAȚIUNI: Liderii pro-occidental de la Chișinău și Kiev pregătesc o intervenție militară. Țările NATO sunt gata să atace regiunea transnistreană și, respectiv, interesele Rusiei. Maia Sandu poate provoca o adevărată catastrofă pentru Republica Moldova.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Narațiuni privind planuri ale Occidentului/SUA și anumitor forțe politice de la Chișinău de a interveni în regiunea separatistă din Estul Republicii Moldova apar frecvent pe anumite canale media, în special de limba rusă.

În general impactul materialelor de acest gen este unul limitat; este mai degrabă neobișnuit ca astfel de informații, lansate de un canal de Telegram, să fie preluate de mai mult de zece instituții de presă atât din Republica Moldova, cât și din Rusia, cum s-a întâmplat acum.

Postarea este îndreptată în primul rând împotriva Maiei Sandu, care încearcă să provoace alegeri parlamentare anticipate pentru a-și asigura în Parlament o majoritate cu ajutorul căreia să poată demara programul reformist promis în campania electorală. Anticipatele nu convin altor forțe politice, în primul rând Partidului Socialiștilor, apropiat de Moscova, care printr-un sistem de alianțe domină în prezent legislativul.

În Transnistria a avut loc, timp de câteva luni în 1992, un război între forțe loiale guvernului central de la Chișinău și o miliție separatistă sprijinită de voluntari veniți din spațiul ex-sovietic și de Armata a 14-a rusă. Conflictul a fost înghețat în 1992, iar regiunea a rămas sub controlul separatiștilor, a căror securitate este garantată și de prezența unor elemente ale armatei ruse, rămase în regiune în ciuda angajamentelor că vor fi retrase și a solicitărilor repetate în acest sens făcute de Chișinău. Pentru Federația Rusă, Transnistria rămâne un important cap de pod aproape de frontiera NATO și de regiunea Balcanilor. 

OBIECTIV: Să prezinte liderii pro-occidentali de la Kiev și Chișinău, în special pe Maia Sandu, nou intrată în funcție, drept persoane belicoase, gata să provoace conflicte militare. Să prezinte Rusia ca vicitmă a înțelegerilor obscure ale anumitor state împotriva intereselor și cetățenilor săi.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: capacitățile militare ale Republicii Moldova sunt foarte reduse. Potrivit unui studiu publicat în iunie 2020 de Institutul de Politici Publice,  Republica Moldova se plasează pe poziția a patra de la coada clasamentului privind ponderea cheltuielilor militare din PIB (0.38%) și pe poziția a doua de la sfârșit privind cheltuielile bugetare (1.11%).

„Astfel este dificil de comparat competitivitatea Armatei naționale în plan regional și în ce măsură aceasta ar fi capabilă să reacționeze prompt în cazul unor eventuale pericole la adresa securității naționale”, constatau experții IPP.

Și afirmațiile privind atragerea României, Poloniei și Marii Britanii, state membre ale NATO, într-un astfel de conflict nu rezistă niciunei critici. Un posibil atac asupra regiunii separatiste din estul Republicii Moldova va atrage în mod sigur după sine o ripostă a Federației Ruse, care deține acolo un depozit și forțe armate, mai ales că, potrivit unor date, aproximativ 200.000 dintre locuitorii din stânga Nistrului dețin și cetățenia Rusiei – un pretext ideal pentru ca Moscova să le invoce interesele. Niciunul din statele NATO menționate nu și-ar asuma un asemenea risc.

Canalul Telegram își argumenta afirmațiile și prin faptul că Maia Sandu a propus la funcția de ministru al Apărării un militar care a făcut cursuri și în Statele Unite. Anatolie Nosatîi, chiar dacă ar fi fost ales în funcția de ministru, nu ar fi fost primul militar cu studii în SUA în fruntea Ministerului Apărării de la Chișinău. Chiar și actualul ministru, Victor Gaiciuc, un apropiat al fostului președinte rusofil, Igor Dodon, a făcut cursuri la NATO Defence College din Roma și a fost reprezentant al Republicii Moldova la NATO.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Maia Sandu a întreprins o vizită la Kiev la 12 ianuarie, unde a purtat discuții cu Volodimir Zelenski

CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Lui Igor Dodon, prin a o prezenta pe Maia Sandu, principalul său rival politic, drept o persoană care ar putea provoca un conflict militar păgubos pentru Republica Moldova. Moscovei, care apare drept victimă a unor comploturi internaționale împotriva sa și pentru a legifera astfel eventuale întăriri de forțe în regiunea transnistreană sau alte zone de interes ale Moscovei.

REACȚII OFICIALE: Purtătoarea de cuvânt a Maiei Sandu, Sorina Ștefârță califică drept un „fals cap-coadă” afirmațiile publicate de canalul Telegram, preluate intens de unele categorii de instituții mediatice. „Este un fals cap-coadă. Nu s-a discutat așa ceva nici la Kiev, nici în altă parte. Poziția Republicii Moldova rămâne fermă - soluționarea pe cale pașnică”, a comentat Sorina Ștefârță pentru Veridica.ro.

  • Publicație / Media:
    Telegram
  • Data publicării:
    10/02/2021
  • Public țintă:
    Majoritatea cetățenilor care se opun unui conflict armat în stânga Nistrului
  • Amplificare:
    kp.md, breakingnews.md, pravdorub.md, cenzura.md, eadaily.com, yandex.ru, mk.kn.md, bloknot-moldova.md, mejdurecie.md, stiridinmoldova.md
  • Afiliere politică:
    PSRM, Moscova
  • Narațiune cheie:
    Maia Sandu intenționează să provoace un război, atrăgând și state străine, iar acest lucru poate avea consecințe extrem de grave pentru Republica Moldova.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Cornel Ciobanu

Cornel Ciobanu




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
  • NARAȚIUNI: Liderii pro-occidental de la Chișinău și Kiev pregătesc o intervenție militară. Țările NATO sunt gata să atace regiunea transnistreană și, respectiv, interesele Rusiei. Maia Sandu poate provoca o adevărată catastrofă pentru Republica Moldova.
  • OBIECTIV: Să prezinte liderii pro-occidentali de la Kiev și Chișinău, în special pe Maia Sandu, nou intrată în funcție, drept persoane belicoase, gata să provoace conflicte militare. Să prezinte Rusia ca vicitmă a înțelegerilor obscure ale anumitor state împotriva intereselor și cetățenilor săi.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear

Ucraina șantajează Occidentul cu provocarea unui dezastru nuclear în Europa dacă nu va mai fi sprijinită în război, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
17 Apr 2024
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor

Băncile private fac bani pe spinarea românilor, pe care refuză să-i ajute prin creditare, potrivit publicaţiei unui partid suveranist, de orientare extremistă.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Apr 2024
Monitor Fake News Nr. 72: Dezinformări cu teroriști islamiști și ucraineni
Monitor Fake News Nr. 72: Dezinformări cu teroriști islamiști și ucraineni

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
12 Apr 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul vrea să cedeze teritorii ucrainene Rusiei
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul vrea să cedeze teritorii ucrainene Rusiei

Occidentul presează Ucraina să cedeze anumite teritorii Rusiei, dar e o capcană, scrie propaganda pro-Kremlin, care adaugă că Zelenski va fi judecat pentru crime de război.

Marin Gherman
Marin Gherman
11 Apr 2024