Facebook Twitter Instagram Youtube

Fake News

FAKE NEWS: Maia Sandu a convenit cu Zelenski să atace Transnistria

English version
Transnistria
©commons.wikimedia.org  |   Militari transnistreni

O postare a unui canal Telegram din Rusia potrivit căreia președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ar lua în calcul un atac militar asupra regiunii separatiste transnistrene și că ar fi încercat să obțină și sprijinul Kievului, a provocat o adevărată campanie de presă la Chișinău și Moscova, fiind preluată de un șir întreg de instituții. Chișinăul neagă acest scenariu care nu rezistă niciunei critici.

ȘTIRE: „Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, nu ar exclude rezolvarea conflictului transnistrean prin acțiuni militare. Despre aceasta scrie autorul canalului de Telegram “НЕЗЫГАРЬ”, care citează surse din Kiev. Potrivit informațiilor, în timpul întrevederii dintre Sandu și Zelenski, președintele Republicii Moldova ar fi cerut susținerea Ucrainei în acest sens.

Sursa citată mai scrie că noua conducere a țării speră să primească și ajutorul României, a Poloniei, dar și a Marii Britaniei. Totodată, se duc tratative cu Turcia. Autorul canalului de Telegram a precizat că anume din această cauză Maia Sandu își dorește ca ministru al Apărării să fie numit Anatolie Nosatîi, un militar, care până în 2020, a fost șeful Direcției operații al Marelui Stat Major al Armatei Naționale. În perioada 2014–2018, Nosatîi a fost ofițer militar în cadrul Departamentului pentru operațiuni de menținere a păcii al ONU din New York. A fost șef al Statului Major în Comandamentul Forțelor de Reacție Rapidă și Comandamentul Forțelor Terestre, comandant de batalion în cadrul Institutului Militar și comandant al Batalionului 22 de menținere a păcii.

Totodată, autorul postării scrie că Anatolie Nosatîi, ca și majoritatea oamenilor promovați de Sandu, a fost școlit în SUA – are un masterat în strategii de securitate națională de la Universitatea Națională de Apărare din SUA”, notează www.stiridinmoldova.md

Postarea canalului respectiv de Telegram a fost preluată de o listă lungă de portaluri de știri din Republica Moldova, atâta în limba rusă, cât și în română, precum și de instituții de presă din Federația Rusă. Niciuna dintre acestea nu a cerut vreo reacție de la președințiile de la Chișinău și/sau Kiev, iar unele chiar prezintă aceste afirmații ca pe un fapt practic împlinit prin titluri precum „Chișinăul pregătește intervenția în Transnistria”

NARAȚIUNI: Liderii pro-occidental de la Chișinău și Kiev pregătesc o intervenție militară. Țările NATO sunt gata să atace regiunea transnistreană și, respectiv, interesele Rusiei. Maia Sandu poate provoca o adevărată catastrofă pentru Republica Moldova.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Narațiuni privind planuri ale Occidentului/SUA și anumitor forțe politice de la Chișinău de a interveni în regiunea separatistă din Estul Republicii Moldova apar frecvent pe anumite canale media, în special de limba rusă.

În general impactul materialelor de acest gen este unul limitat; este mai degrabă neobișnuit ca astfel de informații, lansate de un canal de Telegram, să fie preluate de mai mult de zece instituții de presă atât din Republica Moldova, cât și din Rusia, cum s-a întâmplat acum.

Postarea este îndreptată în primul rând împotriva Maiei Sandu, care încearcă să provoace alegeri parlamentare anticipate pentru a-și asigura în Parlament o majoritate cu ajutorul căreia să poată demara programul reformist promis în campania electorală. Anticipatele nu convin altor forțe politice, în primul rând Partidului Socialiștilor, apropiat de Moscova, care printr-un sistem de alianțe domină în prezent legislativul.

În Transnistria a avut loc, timp de câteva luni în 1992, un război între forțe loiale guvernului central de la Chișinău și o miliție separatistă sprijinită de voluntari veniți din spațiul ex-sovietic și de Armata a 14-a rusă. Conflictul a fost înghețat în 1992, iar regiunea a rămas sub controlul separatiștilor, a căror securitate este garantată și de prezența unor elemente ale armatei ruse, rămase în regiune în ciuda angajamentelor că vor fi retrase și a solicitărilor repetate în acest sens făcute de Chișinău. Pentru Federația Rusă, Transnistria rămâne un important cap de pod aproape de frontiera NATO și de regiunea Balcanilor. 

OBIECTIV: Să prezinte liderii pro-occidentali de la Kiev și Chișinău, în special pe Maia Sandu, nou intrată în funcție, drept persoane belicoase, gata să provoace conflicte militare. Să prezinte Rusia ca vicitmă a înțelegerilor obscure ale anumitor state împotriva intereselor și cetățenilor săi.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: capacitățile militare ale Republicii Moldova sunt foarte reduse. Potrivit unui studiu publicat în iunie 2020 de Institutul de Politici Publice,  Republica Moldova se plasează pe poziția a patra de la coada clasamentului privind ponderea cheltuielilor militare din PIB (0.38%) și pe poziția a doua de la sfârșit privind cheltuielile bugetare (1.11%).

„Astfel este dificil de comparat competitivitatea Armatei naționale în plan regional și în ce măsură aceasta ar fi capabilă să reacționeze prompt în cazul unor eventuale pericole la adresa securității naționale”, constatau experții IPP.

Și afirmațiile privind atragerea României, Poloniei și Marii Britanii, state membre ale NATO, într-un astfel de conflict nu rezistă niciunei critici. Un posibil atac asupra regiunii separatiste din estul Republicii Moldova va atrage în mod sigur după sine o ripostă a Federației Ruse, care deține acolo un depozit și forțe armate, mai ales că, potrivit unor date, aproximativ 200.000 dintre locuitorii din stânga Nistrului dețin și cetățenia Rusiei – un pretext ideal pentru ca Moscova să le invoce interesele. Niciunul din statele NATO menționate nu și-ar asuma un asemenea risc.

Canalul Telegram își argumenta afirmațiile și prin faptul că Maia Sandu a propus la funcția de ministru al Apărării un militar care a făcut cursuri și în Statele Unite. Anatolie Nosatîi, chiar dacă ar fi fost ales în funcția de ministru, nu ar fi fost primul militar cu studii în SUA în fruntea Ministerului Apărării de la Chișinău. Chiar și actualul ministru, Victor Gaiciuc, un apropiat al fostului președinte rusofil, Igor Dodon, a făcut cursuri la NATO Defence College din Roma și a fost reprezentant al Republicii Moldova la NATO.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Maia Sandu a întreprins o vizită la Kiev la 12 ianuarie, unde a purtat discuții cu Volodimir Zelenski

CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Lui Igor Dodon, prin a o prezenta pe Maia Sandu, principalul său rival politic, drept o persoană care ar putea provoca un conflict militar păgubos pentru Republica Moldova. Moscovei, care apare drept victimă a unor comploturi internaționale împotriva sa și pentru a legifera astfel eventuale întăriri de forțe în regiunea transnistreană sau alte zone de interes ale Moscovei.

REACȚII OFICIALE: Purtătoarea de cuvânt a Maiei Sandu, Sorina Ștefârță califică drept un „fals cap-coadă” afirmațiile publicate de canalul Telegram, preluate intens de unele categorii de instituții mediatice. „Este un fals cap-coadă. Nu s-a discutat așa ceva nici la Kiev, nici în altă parte. Poziția Republicii Moldova rămâne fermă - soluționarea pe cale pașnică”, a comentat Sorina Ștefârță pentru Veridica.ro.

 • Publicație / Media:
  Telegram
 • Data publicării:
  10/02/2021
 • Limba / Public țintă:
  Majoritatea cetățenilor care se opun unui conflict armat în stânga Nistrului
 • Amplificare:
  kp.md, breakingnews.md, pravdorub.md, cenzura.md, eadaily.com, yandex.ru, mk.kn.md, bloknot-moldova.md, mejdurecie.md, stiridinmoldova.md
 • Afiliere politică:
  PSRM, Moscova
 • Narațiune cheie:
  Maia Sandu intenționează să provoace un război, atrăgând și state străine, iar acest lucru poate avea consecințe extrem de grave pentru Republica Moldova.
Alte articole
FAKE NEWS: Protestele din Rusia, un spectacol pentru mass-media occidentală

FAKE NEWS: Protestele din Rusia, un spectacol pentru mass-media occidentală

Purtătorii de mesaj pro-Kremlin – presă, influenceri etc. – încearcă să acrediteze ideea că manifestațiile care au avut loc după arestarea lui Navalnîi și dezvăluirile privind palatul lui Putin ar fi fost cauzate în urma unor manipulări din exterior.

FAKE NEWS: Marea Resetare urmărește uciderea bătrânilor cu coronavirus și vaccinuri

FAKE NEWS: Marea Resetare urmărește uciderea bătrânilor cu coronavirus și vaccinuri

Persoanele în vârstă sunt ținta unei adevărate campanii de epurare în care sunt izolate de restul populației, expuse infectării cu coronavirus și injectate cu „vaccinuri” care îi ucid. E un fake news publicat în România care preia elemente din narațiuni mai vechi, inclusiv unele promovate de Rusia și China, precum și o mai recentă teorie a conspirației, Marea Resetare.

FAKE NEWS: Armata ucraineană minează satele din Donbass

FAKE NEWS: Armata ucraineană minează satele din Donbass

Forțele armate ucrainene amplasează mine în localități aflate de-a lungul liniei de contact, potrivit publicațiilor din teritoriile separatiste pro-ruse din estul Ucrainei. Narațiunea este menită să arate atât încălcarea de către Kiev a acordurilor de încetare a focului, cât și ostilitatea acestuia față de populația civilă locală.

Cornel Ciobanu

15 Feb 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 5 min
 • NARAȚIUNI: Liderii pro-occidental de la Chișinău și Kiev pregătesc o intervenție militară. Țările NATO sunt gata să atace regiunea transnistreană și, respectiv, interesele Rusiei. Maia Sandu poate provoca o adevărată catastrofă pentru Republica Moldova.
 • OBIECTIV: Să prezinte liderii pro-occidentali de la Kiev și Chișinău, în special pe Maia Sandu, nou intrată în funcție, drept persoane belicoase, gata să provoace conflicte militare. Să prezinte Rusia ca vicitmă a înțelegerilor obscure ale anumitor state împotriva intereselor și cetățenilor săi.
FAKE NEWS: Românii își aleg ca lideri străini, agenți ai serviciilor secrete ale unor țări ostile
FAKE NEWS: Românii își aleg ca lideri străini, agenți ai serviciilor secrete ale unor țări ostile

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, lucrează pentru serviciul german de informații, potrivit unui material preluat de Sputnik. Articolul pare fake news tipic care promovează narațiunea rusă (similară cu cea a national-comunismului român) a Occidentului ca forță ostilă.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
03 Mar 2021
FAKE NEWS: UE persecută rusofonii pentru a șterge amintirea marii victorii a Rusiei asupra fascismului
FAKE NEWS: UE persecută rusofonii pentru a șterge amintirea marii victorii a Rusiei asupra fascismului

Țările UE acceptă persecutarea comunităților rusofone întrucât vor să șteargă din memorie victoria poporului sovietic asupra naziștilor, scrie presa rusă care citează un fost deputat al Radei Supreme, membru al Partidului Regiunilor al președintelui ucrainean fugar Viktor Ianukovici. Narațiunea se înscrie într-un efort mai amplu de a prezenta agresiunea Rusiei în regiune în ultimii ani ca pe o luptă împotriva fascismului.

Marin Gherman
Marin Gherman
02 Mar 2021
FAKE NEWS: În ochii SUA, Transilvania nu îi aparține României, așa cum Crimeea nu îi aparține Rusiei
FAKE NEWS: În ochii SUA, Transilvania nu îi aparține României, așa cum Crimeea nu îi aparține Rusiei

Sputnik scrie că Statele Unite ar valida ideea că Transilvania nu îi aparține României pentru că ambasada SUA nu a șters comentariul făcut pe Facebook de un român. Sputnik încearcă, de fap, să lege statutul Crimeii ocupate și anexate de Rusia de cel al Transilvaniei.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
01 Mar 2021
FAKE NEWS: Ucrainenii au doborât MH17 crezând că îl omoară pe Putin
FAKE NEWS: Ucrainenii au doborât MH17 crezând că îl omoară pe Putin

În contextul în care în Olanda se desfășoară procesul celor acuzați de doborârea avionului MH17, au fost readuse în atenție narațiunile cu privire la incident – de data aceasta s-a scris că aparatul ar fi fost confundat cu avionul președintelui Rusiei. Totodată, presa rusă insistă și pe o presupusă răsturnare de situație care va avea loc în urma acceptării expertizei unei companii rusești.

Marianna Prysiazhniuk
Marianna Prysiazhniuk
25 Feb 2021