Facebook Twitter Instagram Youtube

Fake News

FAKE NEWS: Maia Sandu vrea anticipate ca să impună românismul

Unionisti
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Moldovan and Romanian citizens attend a march on the occasion of the National Day of Romania in downtown Chisinau, Moldova, 01 December 2020.

Maia Sandu vrea să dizolve parlamentul Republicii Moldova pentru a schimba Constituția, astfel încât limba oficială să primească denumirea de „limba română”, nu „moldovenească”, cum este în prezent. Narațiunea a fost lansată de deputatul PSRM Nicolae Pascaru, un cunoscut promotor al curentului moldovenist, în contextul în care legislativul urmează să fie dizolvat în vederea convocării alegerilor anticipate, iar socialiștii înregistrează o scădere în preferințele electoratului.

ŞTIRE :  „Nicolae Pascaru: Recomandăm politicienilor controlați de cei din străinătate să respecte decizia și alegerea moldovenilor de a-și iubi țara. Declarația a fost făcută de deputatul moldovean și vine ca urmare a răspunsului de ieri al președintelui Maia Sandu unui europarlamentar român ce se referea la schimbarea în Constituție a denumirii limbii de stat din moldovenească în română. Maia Sandu a spus că amendamentul la Constituție ar putea fi introdus după ce va fi aleasă o altă componență a Parlamentului.

Potrivit deputatului PSRM, acum moldovenii înțeleg mai bine de ce Maia Sandu are nevoie urgent de alegeri parlamentare anticipate.

În opinia lui Nicolae Pascaru, astfel de declarații ale președintelui Maia Sandu nu fac decât să divizeze societatea și să devieze accentul de pe problemele reale ale țării: criza pandemică, economică și politică. Mai mult, asemenea afirmații atentează la statalitatea Republicii Moldova și sunt inspirate de forțele din exterior sub patronajul cărora se află Maia Sandu [...]”

NARAŢIUNI: 1. Limba vorbită în Republica Moldova se numește moldovenească, nu română; 2. Maia Sandu atentează la statalitatea Republicii Moldova, la îndemnul forțelor din exterior sub patronajul cărora se află; 3. Republica Moldova este succesoarea Moldovei medievale a lui Ștefan cel Mare;

CONTEXT: Subiectele ce ţin de identitatea şi denumirea limbii vorbite în Republica Moldova sunt folosite de 30 de ani de politicienii moldoveni pentru a acumula capital politic, mai ales în preajma alegerilor. Problema identitară şi cea a limbii îşi au originea în perioada sovietică, când în RSSM, teritoriu românesc dintre Prut şi Nistru ocupat de URSS, s-a urmărit edificarea unei naţiuni şi a unei limbi moldoveneşti, diferită de cea românească.

Mişcarea de eliberare naţională din anii 89-90 a obținut, printre altele, recunoaşterea identităţii româneşti a populației majoritare din fosta RSSM și trecerea la scrierea limbii române cu alfabetul latin. În Declaraţia de Independenţă din 1991 a fost stipulat că limba română este limba oficială în Republica Moldova, însă în articolul 13 din Constituția adoptată în 1994 de Parlamentul dominat la acea vreme de foştii nomenclaturişti, care se grupaseră în Partidul Democrat Agrar, este scris că limba oficială este cea „moldovenească”. În 2013, Curtea Constituţională a decis că acest articol trebuie modificat, deoarece textul Declaraţiei de Independenţă din 1991 prevalează asupra textului din Constituţie. Deocamdată, hotărârea Curţii nu a fost executată, iar articolul 13 din Constituţie nu a fost modificat.

Curentul moldovenist este asumat în special de partida pro-rusească şi antiromânească, inclusiv de PSRM, partid care deţine în prezent cele mai multe mandate în Parlament. Susţinătorii curentului moldovenist/statalist, acuză frecvent România de amestec în treburile interne ale Republicii Moldova, iar mai recent, odată cu preluarea mandatului de şef de stat de către Maia Sandu, acuză Occidentul că atentează la statalitatea Republicii Moldova.

Naraţiunile moldoveniste sunt asociate, acum, contextului politic actual, într-o încercare a socialiștilor de a amâna alegeri anticipate care nu i-ar avantaja. Parlamentul Republicii Moldova urmează să fie dizolvat, după ce au eșuat două tentative de învestire a unui nou guvern iar timpul legal pentru formarea unui alt cabinet a trecut. Socialiștii se opun, însă, alegerilor anticipate în condițiile în care formațiunea lor este în descreștere în sondaje, care arată că în cazul unor alegeri anticipate ar obţine de două ori mai puţine mandate în Parlament. Pe de altă parte, partidul Maiei Sandu este în creştere în intenţiile de vot. Parlamentul urmează să fie dizolvat imediat după ridicarea stării de urgenţă, instituită de deputaţii PSRM-Şor cu intenţia de a devansa alegerile parlamentare.

Pascaru a reacționat după ce Maia Sandu a răspuns la o întrebare adresată de eurodeputatul român Titus Corlăţean în cadrul APCE privind modificarea Constituţiei astfel încât sintagma limba „moldovenească” să fie înlocuită cu „română”. Ea a precizat că „această întrebare urmează să fie adresată Parlamentului, deoarece acesta poate să modifice articolul respectiv din Constituţie. Până acum, însă, nu s-a format un număr suficient de parlamentari care să susţină ajustarea în Constituţie şi să avem limba română în legea supremă. Îndată ce va fi un Parlament care să modifice Constituţia, această problemă va fi soluţionată”, a răspuns Maia Sandu.

OBIECTIV: Naraţiunile au ca scop subminarea limbii române şi a identităţii româneşti în Republica Moldova, divizarea electoratului în prag de campanie electorală, dar și amânarea unor alegeri anticipate care nu le convin socialiștilor.

DE CE ESTE SUNT FALSE NARAŢIUNILE: Limba română este denumirea corectă a limbii oficiale în Republica Moldova, a decis în 2013 Curtea Constituţională, care a constat că Declaraţia de Independenţă din 1991, unde este stipulată sintagma limba română, prevalează asupra articolului 13 din Constituţia votată în 1994,  în care este indicată denumirea limbă moldovenească.

Constituţia poate fi modificată doar prin votul Parlamentului, şeful statului are doar dreptul la iniţiativă legislativă. 

Alegerile anticipate au fost convocate pentru că au fost îndeplinite condițiile legale. Maia Sandu nu și-a ascuns vreodată dorința de a avea un Parlament în care majoritatea să fie deținută de formațiuni pro-europene în frunte cu PAS, dar pentru a putea implementa reformele promise, nu pentru a modifica legea fundamentală.

 • Publicație / Media:
  socialistii.md
 • Data publicării:
  23/04/2021
 • Limba / Public țintă:
  Simpatizanţii PSRM, stataliștii, adepții curentului moldovenist
 • Amplificare:
  Presa afiliată PSRM: Primul TV, NTV, BreakingNews.md, AccentTV, politics.md
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Maia Sandu vrea anticipate ca să impună românismul
Alte articole
FAKE NEWS: Spania amenință cu ieșirea din UE

FAKE NEWS: Spania amenință cu ieșirea din UE

Publicații afiliate PSRM au scris că Spania ar intenționa să părăsească Uniunea Europeană. Este o trimitere la metanarațiunea privind destrămarea iminentă a UE, menită să denatureze realităţile europene şi să alimenteze neîncrederea în blocul comunitar şi în instituţiile sale.

FAKE NEWS: Românii își aleg ca lideri străini, agenți ai serviciilor secrete ale unor țări ostile

FAKE NEWS: Românii își aleg ca lideri străini, agenți ai serviciilor secrete ale unor țări ostile

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, lucrează pentru serviciul german de informații, potrivit unui material preluat de Sputnik. Articolul pare fake news tipic care promovează narațiunea rusă (similară cu cea a national-comunismului român) a Occidentului ca forță ostilă.

FAKE NEWS: Propaganda LGBT e folosită pentru distrugerea morală a Ucrainei

FAKE NEWS: Propaganda LGBT e folosită pentru distrugerea morală a Ucrainei

Ucraina este ținta unei campanii de propagandă LGBT, menită să submineze fibra morală a poporului, să consolideze dominația forțelor străine asupra țării și să submineze forțele armate. Acestă narațiune, promovată de un politican pro-rus, reia tezele anti-LGBT din campania anti-UE a Rusiei.

Mariana Vasilache

23 Apr 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 4 min
 • Maia Sandu vrea să dizolve parlamentul Republicii Moldova pentru a schimba Constituția, astfel încât limba oficială să primească denumirea de „limba română”, nu „moldovenească”, cum este în prezent. Narațiunea a fost lansată de deputatul PSRM Nicolae Pascaru, un cunoscut promotor al curentului moldovenist, în contextul în care legislativul urmează să fie dizolvat în vederea convocării alegerilor anticipate, iar socialiștii înregistrează o scădere în preferințele electoratului.
 • NARAŢIUNI: 1. Limba vorbită în Republica Moldova se numește moldovenească, nu română; 2. Maia Sandu atentează la statalitatea Republicii Moldova, la îndemnul forțelor din exterior sub patronajul cărora se află; 3. Republica Moldova este succesoarea Moldovei medievale a lui Ștefan cel Mare;
 • OBIECTIV: Naraţiunile au ca scop subminarea limbii române şi a identităţii româneşti în Republica Moldova, divizarea electoratului în prag de campanie electorală, dar și amânarea unor alegeri anticipate care nu le convin socialiștilor.
FAKE NEWS: Maia Sandu e responsabilă de scumpirea carburanților
FAKE NEWS: Maia Sandu e responsabilă de scumpirea carburanților

Socialiștii și publicații care le sunt afiliate afirmă că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ar fi responsabilă de scumpirile succesive ale carburanților din ultimele luni. Narațiunea este promovată în ciuda faptului că președinția nu deține nicio pârghie care i-ar permite să stabilească prețurile respective.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
07 May 2021
FAKE NEWS: Iohannis și Patriarhul Daniel au înțelegeri secrete pentru ca BOR să sprijine vaccinarea anti-coronavirus în schimbul relaxării condițiilor pentru slujbele religioase
FAKE NEWS: Iohannis și Patriarhul Daniel au înțelegeri secrete pentru ca BOR să sprijine vaccinarea anti-coronavirus în schimbul relaxării condițiilor pentru slujbele religioase

Îndemnul Patriarhului Daniel ca românii să se vaccineze este rodul unor „înțelegeri de taină” dintre acesta și șeful statului, Klaus Iohannis, după întâlnirea pe care au avut-o în februarie. Faptul că slujbele de Paște s-au desfășurat anul acesta ar fi un troc între Biserică și Președinție, astfel ca preoții BOR să devină promotori ai vaccinării.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
06 May 2021
FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA
FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA

Președintele Maia Sandu discută cu NATO despre participarea Republicii Moldova la un eventual conflict militar împotriva Rusiei, în interesul SUA, afirmă pravdorub.md. Washingtonul ar crea o coaliție mai mare formată din state din estul Europei, în frunte cu Ucraina, în care ar mai fi atrase Țările Baltice, Polonia și România. Narațiunea despre intenția Maiei Sandu de a implica Republica Moldova într-un conflict cu Rusia, sau de a ataca regiunea separatistă transnistreană este tot mai des utilizată de presa pro-Kremlin și de Partidul Socialiștilor, în special în contextul electoral de la Chișinău.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
04 May 2021
FAKE NEWS: Occidentul impune anticipate în Moldova pentru a submina statul și a promova agenda LGBT
FAKE NEWS: Occidentul impune anticipate în Moldova pentru a submina statul și a promova agenda LGBT

Maia Sadu declanșează alegerile anticipate la instigarea Occidentului și aruncă țara în haos și supun populația riscului de îmbolnăvire. Obiectivele sunt aducerea Republicii Moldova sub controlul forțelor străine și subminarea valorilor tradiționale. Aceste narațiuni false sunt promovate de socialiști ca reacție la convocarea alegerilor anticipate de către Maia Sandu.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
30 Apr 2021