Facebook Twitter Instagram Youtube

Fake News

FAKE NEWS: Marea Resetare urmărește uciderea bătrânilor cu coronavirus și vaccinuri

Conspiratie

Persoanele în vârstă sunt ținta unei adevărate campanii de epurare în care sunt izolate de restul populației, expuse infectării cu coronavirus și injectate cu „vaccinuri” care le ucid. E un fake news publicat în România care preia elemente din narațiuni mai vechi, inclusiv unele promovate de Rusia și China, precum și o mai recentă teorie a conspirației, Marea Resetare.

ȘTIRE: „[...]Cu COVID sau fără COVID, cu vaccin sau fără vaccin, bătrânii par iremediabil condamnați la moarte.

După ce au fost secționați cu atenție de restul corpului social, izolați prin măsuri de restricție speciale, rupți de familie, zăvorâți în case și aziluri, alungați din biserici și cimitire, bătrânii par să fie principala țintă a acestei pandemii.

O pandemie ideologizată, văzută ca unică oportunitate pentru instaurarea unei Noi Ordini Mondiale.

Și, totuși, ce pericol teribil reprezintă pentru Covidism niște sărmani bătrâni, care mai au doar puține zile până să piară de moarte bună? Cum ar putea ei periclita instaurarea Noii Ordini Mondiale?

Bătrânii sunt singura generație ruptă de internet și nedependentă de telefonul mobil sau de computer. Prin urmare, inaccesibilă valului de propagandă otrăvită care se revarsă din rețea.

Bătrânii au trecut prin vremuri cumplite – război, temnițele politice, deportări, prigoana Securității, foametea, frigul și teroarea comunistă – știu cum arată suferința adevărată. Nu se sperie de un strănut. Nu se sperie de moarte. (Doar de singurătate se sperie.) Or, cum frica de moarte este principalul instrument al instaurării covidismului, bătrânii sunt niște instigatori.

Bătrânii au o relație specială cu copiii, generația cea mai expusă la internet. Bunicii sunt singurii care au puterea să-și scoată nepoții de sub vraja demonică a ecranului. Sunt singurii care îi pot îndemna să iasă la aer, să bată mingea, să spargă geamurile. Să încalce regulile.[…]”

NARAȚIUNI: 1. Există o conspirație, denumită Marea Resetare, prin care se caută înrobirea umanității, iar pandemia de coronavirus este unul dintre mijloacele folosite pentru a se atinge acest obiectiv. 2. Persoanele în vârstă au fost și sunt expuse intenționat coronavirusului, pentru ca această categorie să fie eliminată. 3. Vaccinul este, la fel ca și coronavirusul, o armă menită să îi elimine pe vârstnici. 4. Pentru îndeplinirea planului, bătrânii au fost izolați și separați de restul populației.

CONTEXT: Una dintre primele teorii ale conspirației cu privire la SARS-COV-2 a fost că acest coronavirus a fost creat pentru a elimina persoanele în vârstă, văzute atunci ca o povară socială. La sfârșitul lui februarie 2020, de pildă, apare într-o publicație online, în martie deja este consemnat și într-un reportaj Recorder. „Conspirația” în acest caz este legată de o presupusă „scăpare” a fostei președinte a FMI, Christine Lagarde, despre care se scrisese și anterior în România; acele fake-news au fost demontate, de altfel, încă din 2018 de PressOne. Ideea privind o presupusă conspirație pentru a ucide persoanele în vârstă și a reduce costurile asociate cu acestea a fost evocată și de canalul de propagandă rus Sputnik, varianta pentru Lituania, în martie 2020, dar nu s-a vorbit despre o conspirație globală ci despre una care îi viza pe bătrânii din Italia.  

Narațiunea uciderii persoanelor vârstnice a fost resuscitată, într-o formă ușor modificată, în contextul apariției vaccinurilor anti-Covid, iar China a fost unul dintre centrele care au promovat-o; unul din cazurile pe care a insistat propaganda chineză a fost cel al bătrânilor morți în Norvegia după ce au fost vaccinat.

În ceea ce privește Marea Resetare, această teorie a conspirației a apărut cam în perioada în care noul președinte american, Joe Biden, a câștigat alegerile prezidențiale. Narațiunea privește o presupusă înrobire a umanității și preluarea controlului absolut de o cabală care are legătură cu noul președinte american, Joe Biden, și cei din jurul său. Termenul de Mare Resetare a fost promovat, în sensul de conspirație, de o serie de personaje pro-Donald Trump, dar a fost preluat de la o inițiativă a Forumului Economic Mondial care vizează reducerea, după pandemie, a inegalităților existente la nivel global (Davosul ar face parte din conspirație). Marea Resetare este înrudită cu o altă teorie a conspirației, QAnon (există numeroși adepți comuni) și a fost preluată și de activiștii anti-lockdown care afirmă că pandemia reprezintă doar o farsă. În România a început să apară articole despre Marea Resetare în ton conspiraționist încă din luna septembrie (national.ro , cuvântul-ortodox.ro etc.), iar în octombrie, noiembrie și decembrie a crescut atât numărul publicațiilor cât și al articolelor, conspirația fiind preluată în forma în care era utilizată și în Occident.

Recentul FAKE NEWS din Evenimentul Zilei, preluat aici și de alte siteuri care publică cu regularitate narațiuni ce țin de teoriile conspirației, zona ultra-conservatoare, negaționism etc., reia narațiunea privind planul de ucidere a bătrânilor, combinată cu conspirația Marii Resetări. Tonul este deja apocaliptic și se sugerează chiar existența unei epurări în masă care se desfășoară după modelul Holocaustului: bătrânii sunt izolați de restul populației, apoi exterminați. Tipic pentru astfel de fake news care operează cu frânturi de adevăr, articolul este construit prin argumente scoase din context din care lipsește și punctul de vedere opus.   

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Toate aceste narațiuni apar în cadrul unor teorii ale conspirației care nu au fost probate vreodată și se bazează pe un amestec de informații scoase din context, dezinformări, insinuări și minciuni – de pildă câteva zeci sau sute de reacții adverse la vaccin, care reprezintă un procent infim în cazul oricărui tip de medicație, sunt prezentate toate, împreună, repetat, pentru a se crea imaginea unui pericol de fapt inexistent. Doar câteva exemple legate de articolul din Evenimentul Zilei: este menționată ca probă o anchetă care vizează echipa guvernatorului democrat al statului New York, Andrew Cuomo, pentru că a dispus ca pacienți de Covid în vârstă care erau în convalescență au fost trimiși în cămine de bătrâni. Doar oficialul democrat este menționat ca țintă a anchetei, deși e vizată toată administrația sa. Se afirmă, corect, că numărul morților în vârstă a fost cu aproximativ 50% mai mare decât cel publicat anterior de autorități, dar nu se face și precizarea că diferența e dată de faptul că nu au fost trecuți, la bilanțul căminelor, și acei locatari ai lor care au decedat în spitale (dar au fost prinși în bilanțul general). Totodată, este ignorată explicația oferită de echipa democrată – că decizia de trimitere a convalescenților în cămine a fost luată pentru a elibera paturi pentru cazuri grave în spitalele supra-solicitate.  În mod similar, este prezentat cazul persoanelor în vârstă moarte după administrarea vaccinului în Norvegia, deși ancheta autorităților nu a găsit vreo legătură între vaccin și decese.

 • Publicație / Media:
  Evenimentul Zilei
 • Data publicării:
  21/02/2021
 • Limba / Public țintă:
  Anti-vacciniști, adepți ai teoriilor conspirației, negaționiști, cei care încă nu ș-au format o părere fermă cu privire la pandemie și/sau la vaccinare
 • Amplificare:
  Activenews.ro, rgnpress.ro, rtnews.ro etc.
 • Narațiune cheie:
  Marea Resetare urmărește uciderea bătrânilor cu coronavirus și vaccinuri
Alte articole
FAKE NEWS: OMS a modificat definiții medicale pentru a cauza isteria pandemiei și a vaccinării

FAKE NEWS: OMS a modificat definiții medicale pentru a cauza isteria pandemiei și a vaccinării

Organizația Mondială a Sănătății a modificat definițiile privind pandemia și imunitatea de turmă pentru a putea, mai întâi, să constate starea de pandemie și, ulterior, să impună vaccinarea la scară largă a populației. Narațiunea este amplificată de canalul rusesc Sputnik, care a preluat-o de la realizatorul Răzvan Dumitrescu care, la rândul său, a preluat-o din surse americane.

FAKE NEWS: Maia Sandu cedează resursele de apă ale Moldovei

FAKE NEWS: Maia Sandu cedează resursele de apă ale Moldovei

Lidera de la Chișinău ar fi de acord cu proiectul ucrainean de construire, pe Nistru, a unei hidrocentrale care ar reduce drastic resursele de apă ale Republicii Moldova și ar lăsa inclusiv Chișinăul fără apă.

FAKE NEWS: Ucraina e un stat artificial și destrămarea sa va continua

FAKE NEWS: Ucraina e un stat artificial și destrămarea sa va continua

Rusia continuă să promoveze teoriile privind destrămarea Ucrainei lansate în perioada Euromaidanului și bazate pe conceptul de „stat artificial”.

Fals
Adevărat
Cătălin Gomboș

22 Feb 2021
Cătălin Gomboș

Timp de citire: 5 min
 • NARAȚIUNI: 1. Există o conspirație, denumită Marea Resetare, prin care se caută înrobirea umanității, iar pandemia de coronavirus este unul dintre mijloacele folosite pentru a se atinge acest obiectiv. 2. Persoanele în vârstă au fost și sunt expuse intenționat coronavirusului, pentru ca această categorie să fie eliminată. 3. Vaccinul este, la fel ca și coronavirusul, o armă menită să îi elimine pe vârstnici. 4. Pentru îndeplinirea planului, bătrânii au fost izolați și separați de restul populației.
 • Termenul de Mare Resetare a fost promovat, în sensul de conspirație, de o serie de personaje pro-Donald Trump, dar a fost preluat de la o inițiativă a Forumului Economic Mondial care vizează reducerea, după pandemie, a inegalităților existente la nivel global (Davosul ar face parte din conspirație). Marea Resetare este înrudită cu o altă teorie a conspirației, QAnon (există numeroși adepți comuni) și a fost preluată și de activiștii anti-lockdown care afirmă că pandemia reprezintă doar o farsă.
 • Toate aceste narațiuni apar în cadrul unor teorii ale conspirației care nu au fost probate vreodată și se bazează pe un amestec de informații scoase din context, dezinformări, insinuări și minciuni.
FAKE NEWS: Occidentul vrea să provoace panică invocând o agresiune rusă în Ucraina
FAKE NEWS: Occidentul vrea să provoace panică invocând o agresiune rusă în Ucraina

Occidentul caută să își mascheze problemele prin generarea unui val de anxietate privind pericolul rusesc. Această narațiune falsă e promovată de ministerul rus de externe, care ignoră faptul că Rusia a mobilizat peste 100 de mii de militari în apropierea graniței cu Ucraina.

Marianna Prysiazhniuk
Marianna Prysiazhniuk
22 Apr 2021
FAKE NEWS: România și Rusia vor avea graniță comună după ce armata rusă va ocupa o bună parte din Ucraina
FAKE NEWS: România și Rusia vor avea graniță comună după ce armata rusă va ocupa o bună parte din Ucraina

România va fi vecină cu Rusia, după ce armata rusă va cuceri o bună bucată din Ucraina și îi va tăia complet accesul la Marea Neagră. De asemenea, Rusia va cuceri estul și sudul Ucrainei, cu tot cu regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
21 Apr 2021
FAKE NEWS: Militarii ucraineni dezertează de frica rușilor
FAKE NEWS: Militarii ucraineni dezertează de frica rușilor

Militarii ucraineni ar fi început să dezerteze de când Rusia își concentrează forțele în apropierea granițelor Ucrainei. Această narațiune falsă este răspândită de presa din Rusia și din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Apr 2021
DEZINFORMARE: Maia Sandu încearcă să uzurpeze puterea în Republica Moldova
DEZINFORMARE: Maia Sandu încearcă să uzurpeze puterea în Republica Moldova

Maia Sandu uzurpează puterea în stat la fel cum a făcut-o și oligarhul fugar, Vlad Plahotniuc. Dezinformarea îi aparține liderului PSRM, Igor Dodon, care caută să blocheze dizolvarea Parlamentului și convocarea de alegeri anticipate după ce Curtea Constituțională a Republicii Moldova a constatat că sunt întrunite toate condițiile necesare pentru acestea.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
19 Apr 2021