Facebook Twitter Instagram Youtube

Fake News

FAKE NEWS: Militarii ucraineni dezertează de frica rușilor

UcrainaMarines
©EPA-EFE/SERGEY VAGANOV  |   Ukrainian Marine recruits on the obstacle course during their training at a shooting range not far of Mariupol, Ukraine, 15 May 2018.

Militarii ucraineni ar fi început să dezerteze de când Rusia își concentrează forțele în apropierea granițelor Ucrainei. Această narațiune falsă este răspândită de presa din Rusia și din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk.

ȘTIRE: „După ce militarii ucraineni au aflat despre concentrarea trupelor și vehiculelor blindate ale Federației Ruse la granița Rusiei cu Ucraina, numărul de dezertori din unitățile Forțelor Armate din Ucraina a crescut substanțial.

Directorul Institutului de Studii Politice, Serghei Markov, a declarat pe pagina sa de Facebook că 44 de soldați au fugit de la a 36-a Brigadă de pușcași marini din Mariupol. Markov a mai menționat că aproximativ 40% dintre soldații din forțele armate ucrainene nu vor să lupte cu miliția LNR.

De îndată ce au apărut informații despre concentrarea reală a trupelor ruse la frontiere, au început dezertările în masă de la cea mai puternică armată din Europa.

[…]

Mai mult, locuitorii Ucrainei care refuză să meargă la război sunt susținuți și de membrii familiilor lor, care îi ascund sau îi scot din țară pe soldații dezertori.”

NARAȚIUNI: 1. Tot mai mulți militari ucraineni dezertează de când Rusia a început să concentreze trupe la graniță. 2. Militarii și familiile lor nu doresc să participe la acest conflict, numit de presa rusă „război civil”. 3. Armată rusă condusă de Putin este atât de puternică, încât doar prezența acesteia la granițele unui stat provoacă panică și frică.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Conflictul din estul Ucrainei s-a declanșat în 2014. Moscova finanțează și sprijină mercenari și forțe separatiste, constituite în cadrul a două republici autoproclamate, DNR și LNR, care se compun din o mică parte din regiunile ucrainene ocupate Donețk și Lugansk. Ucraina, ţările occidentale şi NATO au acuzat în repetate rânduri Rusia că a sprijinit separatiștii cu echipamente – inclusiv armament greu – și trupe. În această primăvară, Rusia a început să-și concentreze forţe armate în apropiere de frontierele de sud, est şi nord ale Ucrainei, ceea ce a determinat critici din partea Ucrainei și statelor din Occident. În paralel, Moscova a lansat o campanie informațională de descurajare a ucrainenilor: au devenit tot mai răspândite narațiunile despre slaba organizare a armatei ucrainene, despre reticența militarilor de a lupta cu „frații” din DNR și LNR, dar și despre faptul că NATO și UE ar susține Kievul doar la nivel declarativ.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a semăna panică în rândul armatei și a societății ucrainene, de a descuraja eforturile de consolidare a apărării Ucrainei. În același timp, Moscova încearcă să genereze un val de neîncredere a societății în armată ca instituție de apărare și securitate, blocând în acest mod entuziasmul tinerilor de a se înscrie în rândurilor militarilor profesioniști.               

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Ministerul Apărării al Ucrainei a dezmințit în repetate rânduri narațiunile care reapar în spațiul public despre militarii-dezertori ucraineni. Nu există dovezi care să susțină acele narațiuni. Presa rusă îl citează pe un expert necunoscut, care nu citează date oficiale

Nu este întâmplătoare nici amintirea în știrile portalurilor din Rusia a Brigăzii 36 Marine din Mariupol, care este una de bază în apărarea orașului ucrainean care blochează accesul Moscovei spre Crimeea pe cale continentală. Observăm, însă, pe pagina oficială a Brigăzii că aceasta își extinde aria de activitate, se completează cu noi militari și nu poate fi vorba de panică sau cazuri de dezertare. 

SÂMBURE DE ADEVĂR: Dezertarea a fost o problemă pentru armata ucraineană la începutul conflictului din estul Ucrainei, atunci când Kievul a încorporat în masă tineri atât pentru război cât și pentru edificarea unui nou sistem de apărare. O mică parte dintre recruți au dezertat la vremea respectivă, iar Rusia a folosit cazurile de atunci pentru a construi imaginea unei armate ucrainene „fricoase” și „dezorganizate”. Lucrurile, însă, au început să se schimbe în anii 2018-2019, când Ministerul Apărării de la Kiev a pus accentul pe standardele NATO și a căutat să formeze o armată profesionistă.

 • Publicație / Media:
  LENTA.RU, RADIO SPUTNIK, RIA NOVOSTI, EURASIA DAILY, GAZETA.RU, TOPCOR.RU
 • Data publicării:
  09/04/2021
 • Limba / Public țintă:
  PUBLICUL DIN RUSIA ȘI DIN TERITORIUL OCUPAT AL UCRAINEI.
 • Amplificare:
  PRESA RUSĂ ȘI REȚELELE DE SOCIALIZARE
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  TOT MAI MULȚI MILITARI UCRAINENI DEZERTEAZĂ DIN ARMATĂ ÎN LEGĂTURĂ CU CONCERTAREA TRUPELOR RUSE LA FRONTIERA CU UCRAINA
Alte articole
FAKE NEWS: UE persecută rusofonii pentru a șterge amintirea marii victorii a Rusiei asupra fascismului

FAKE NEWS: UE persecută rusofonii pentru a șterge amintirea marii victorii a Rusiei asupra fascismului

Țările UE acceptă persecutarea comunităților rusofone întrucât vor să șteargă din memorie victoria poporului sovietic asupra naziștilor, scrie presa rusă care citează un fost deputat al Radei Supreme, membru al Partidului Regiunilor al președintelui ucrainean fugar Viktor Ianukovici. Narațiunea se înscrie într-un efort mai amplu de a prezenta agresiunea Rusiei în regiune în ultimii ani ca pe o luptă împotriva fascismului.

FAKE NEWS: Clotilde Armand retrage finanțarea spitalelor din Sectorul 1

FAKE NEWS: Clotilde Armand retrage finanțarea spitalelor din Sectorul 1

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, ar fi tăiat finanțarea a patru dintre cele mai importante spitale din București, toate aflate în Sectorul 1. Este o narațiune falsă, promovată pe multiple canale media, precum și de politicieni ai principalului partid de opoziție, PSD.

FAKE NEWS: Maia Sandu este un „virus” prin care Occidentul vrea să distrugă statalitatea moldovenească

FAKE NEWS: Maia Sandu este un „virus” prin care Occidentul vrea să distrugă statalitatea moldovenească

Maia Sandu este un agent al forțelor externe care se comportă ca un virus creat pentru a distruge statul moldovenesc și a uni cu România teritoriile de dincolo de Prut. Se acreditează și ideea că lidera de la Chișinău ar fi responsabilă de criza politică pe care au creat-o, de fapt, socialiștii

Fals
Adevărat
Marin Gherman

20 Apr 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 3 min
 • Militarii ucraineni ar fi început să dezerteze de când Rusia își concentrează forțele în apropierea granițelor Ucrainei. Această narațiune falsă este răspândită de presa din Rusia și din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk.
 • NARAȚIUNI: 1. Tot mai mulți militari ucraineni dezertează de când Rusia a început să concentreze trupe la graniță. 2. Militarii și familiile lor nu doresc să participe la acest conflict, numit de presa rusă „război civil”. 3. Armată rusă condusă de Putin este atât de puternică, încât doar prezența acesteia la granițele unui stat provoacă panică și frică.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a semăna panică în rândul armatei și a societății ucrainene, de a descuraja eforturile de consolidare a apărării Ucrainei. În același timp, Moscova încearcă să genereze un val de neîncredere a societății în armată ca instituție de apărare și securitate, blocând în acest mod entuziasmul tinerilor de a se înscrie în rândurilor militarilor profesioniști.
FAKE NEWS: Maia Sandu e responsabilă de scumpirea carburanților
FAKE NEWS: Maia Sandu e responsabilă de scumpirea carburanților

Socialiștii și publicații care le sunt afiliate afirmă că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ar fi responsabilă de scumpirile succesive ale carburanților din ultimele luni. Narațiunea este promovată în ciuda faptului că președinția nu deține nicio pârghie care i-ar permite să stabilească prețurile respective.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
07 May 2021
FAKE NEWS: Iohannis și Patriarhul Daniel au înțelegeri secrete pentru ca BOR să sprijine vaccinarea anti-coronavirus în schimbul relaxării condițiilor pentru slujbele religioase
FAKE NEWS: Iohannis și Patriarhul Daniel au înțelegeri secrete pentru ca BOR să sprijine vaccinarea anti-coronavirus în schimbul relaxării condițiilor pentru slujbele religioase

Îndemnul Patriarhului Daniel ca românii să se vaccineze este rodul unor „înțelegeri de taină” dintre acesta și șeful statului, Klaus Iohannis, după întâlnirea pe care au avut-o în februarie. Faptul că slujbele de Paște s-au desfășurat anul acesta ar fi un troc între Biserică și Președinție, astfel ca preoții BOR să devină promotori ai vaccinării.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
06 May 2021
FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA
FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA

Președintele Maia Sandu discută cu NATO despre participarea Republicii Moldova la un eventual conflict militar împotriva Rusiei, în interesul SUA, afirmă pravdorub.md. Washingtonul ar crea o coaliție mai mare formată din state din estul Europei, în frunte cu Ucraina, în care ar mai fi atrase Țările Baltice, Polonia și România. Narațiunea despre intenția Maiei Sandu de a implica Republica Moldova într-un conflict cu Rusia, sau de a ataca regiunea separatistă transnistreană este tot mai des utilizată de presa pro-Kremlin și de Partidul Socialiștilor, în special în contextul electoral de la Chișinău.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
04 May 2021
FAKE NEWS: Occidentul impune anticipate în Moldova pentru a submina statul și a promova agenda LGBT
FAKE NEWS: Occidentul impune anticipate în Moldova pentru a submina statul și a promova agenda LGBT

Maia Sadu declanșează alegerile anticipate la instigarea Occidentului și aruncă țara în haos și supun populația riscului de îmbolnăvire. Obiectivele sunt aducerea Republicii Moldova sub controlul forțelor străine și subminarea valorilor tradiționale. Aceste narațiuni false sunt promovate de socialiști ca reacție la convocarea alegerilor anticipate de către Maia Sandu.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
30 Apr 2021