Facebook Twitter Instagram Youtube

Fake News

FAKE NEWS: Occidentul foloseşte Moldova împotriva Rusiei

Dodon
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Moldova's outgoing President Igor Dodon gestures during a joint press briefing in Chisinau, Moldova, 23 December 2020.

Occidentul vrea să impună victoria pro-europenilor în alegerile din Republica Moldova pentru a atrage țara în lupta împotriva Rusiei. Această narațiune falsă este promovată în contextul unei campanii electorale în care forțe pro-rusești – socialiști și comuniști – caută să pună accentul pe chestiunea orientarea geopolitică a Moldovei.

ŞTIRE: „Fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon, copreşedinte al blocului electoral al comuniştilor şi socialiştilor, a declarat că actorii occidentali doresc ca Moldova meargă pe calea anti-rusă şi să transforme ţara într-un teren de luptă cu Rusia, scrie Ria Novosti. Sursa citată aminteşte că şi reprezentanta MAE rus Maria Zaharova a declarat că SUA şi UE încearcă să se implice în alegerile parlamentare din Moldova.

„Actorii geopolitici occidentali au nevoie ca Moldova să meargă pe o cale antirusească. Misiunea mea ca politician este să salvez Moldova şi să nu admit transformarea ei într-un teren de luptă geopolitică cu Rusia, aşa cum doreşte Occidentul”, a declarat Igor Dodon la Primul TV în Moldova.

Igor Dodon a mai declarat că republica ar putea să dispară ca stat peste 4-8 ani dacă ţările occidentale vor reuşi să preia controlul parlamentului moldovenesc după alegeri.”

NARAŢIUNI: 1. Occidentul foloseşte Moldova împotriva Rusiei. 2. UE şi SUA se implică în alegerile din Republica Moldova. 3. Republica Moldova va dispărea ca stat dacă partidele pro-occidentale vor câştiga alegerile.

CONTEXT: Campaniile electorale din Republica Moldova sunt întotdeauna marcate de tema „geopolitică”, în contextul în care clasa politică este împărţită în două tabere – partida pro-rusească şi cea pro-occidentală. Deşi, oficial, partidele se autodefinesc de dreapta sau de stânga, socialiste sau liberale, în esenţă acestea acţionează şi sunt percepute de electorat ca formaţiuni care sunt adepte fie ale cursului proeuropean şi democratic de dezvoltare a Republicii Moldova, fie ale apropierii de Federaţia Rusă/ rămânerii în sfera de influenţă rusă. Electoratul moldovenesc este împărţit aproape egal între susţinătorii partidei pro-occidentale şi cei ai celei pro-ruseşti, iar rezultatul votului rămâne imprevizibil până la numărarea buletinelor.  

Din cauză că au căzut drastic în sondajele cu privire la intenția de vot, socialiştii pro-rusului Igor Dodon s-au aliat într-un bloc electoral cu Partidul Comuniştilor lui Vladimir Voronin. Aceştia încearcă să tragă principalul său rival, Partidul Acţiune şi Solidaritate al Maiei Sandu, într-o bătălia electorală cu iz geopolitic, promovând diverse falsuri şi naraţiuni menite să sperie electoratul. Acestuia i se spune că urmează integrarea în NATO (cu imagine tradițional negativă, din vream URSS, și subminată constant în perioada post-sovietică în spațiul mediatic rus, extrem de influent și în Republica Moldova), unirea cu România [fascistă], că Moldova va fi la cheremul Occidentului, că urmează înrăutăţirea relaţiilor cu Federaţia Rusă, destabilizarea în zona transnistreană etc. Astfel de mesaje vin inclusiv de la înalţi demnitari ruşi, la fel ca şi în campania pentru prezidenţiale de anul trecut.

Pe de altă parte, PAS, care şi-a dorit din start alegeri anticipate pentru a câştiga mai multe mandate în Parlament ca să poată susţine agenda de reforme democratice a preşedintei Maia Sandu, promovează un mesaj anticorupţie, cu care a câştigat alegerile prezidenţiale din toamna 2020.

Parlamentul dizolvat recent a fost marcat de un traseism politic şi un fenomen de cumpărare a deputaţilor fără precedent, aleşii poporului schimbând de mai multe ori formaţiunile în timpul celor doi ani de mandat neîncheiat. Socialiştii lui Igor Dodon – care au cel mai mare grup parlamentar –, au făcut, pe rând, alianţe cu Blocul ACUM, apoi cu PDM şi cu deputaţii afiliaţi fugarului Ilan Şor, implicat în furtul miliardului.

OBIECTIV: Ştirea are scopul să submineze încrederea electoratului în partenerii occidentali ai Republicii Moldova, precum şi în partidele pro-occidentale de la Chişinău, rivale socialiştilor. De asemenea, naraţiunea este lansată şi în scopul de a abate atenţia publică de la problemele corupţiei în rândul demnitarilor şi a sărăciei în rândul populaţiei din Republica Moldova, în plină campanie electorală. 

DE CE SUNT FALSE NARAŢIUNILE: Reformele democratice în beneficiul cetăţenilor, lupta anticorupţie, fortificarea statului de drept, independenţa instituţiilor, independenţa justiţiei, cerute de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova şi prevăzute în Acordul de Asociere RM-UE nu înseamnă o cale antirusească. O apropiere de UE nu înseamnă a fi duşman cu Rusia. Dorinţa cetăţenilor moldoveni de a trăi mai bine, într-un stat de drept, fără corupţie n-are vreo legătură cu Rusia, deci nu poate fi interpretată drept o dorință de a confruntare cu Moscova.

Partenerii occidentali ai Republicii Moldova nu au condiţionat niciodată relaţiile lor cu Chişinăul de distanţarea sau confruntarea cu Federaţia Rusă. Dimpotrivă, Moscova a introdus de mai multe ori embargo-uri la vinurile şi produsele moldoveneşti exportate în Rusia, sancţionând astfel aspiraţiile pro-europene ale Chişinăului (în 2013, la semnarea Acordului de Asociere RM-UE). 

Agenda de confruntare geopolitică este în general una falsă, care încearcă să înlocuiască adevăratele probleme cu care se confruntă Republica Moldova, sărăcia, corupţia, refacerea economică în urma pandemiei etc.

 • Publicație / Media:
  Ria Novosti
 • Data publicării:
  26/05/2021
 • Limba / Public țintă:
  Electoratul PSRM
 • Amplificare:
  Presa afiliată PSRM
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Occidentul foloseşte Moldova împotriva Rusiei
Alte articole
FAKE NEWS: Criticarea negaționiștilor Covid-19, un act de cenzură

FAKE NEWS: Criticarea negaționiștilor Covid-19, un act de cenzură

Criticarea derapajelor de la TVR din programul de Revelion este catalogată drept o tentativă de a-i cenzura pe cei care îl ironizează pe Klaus Iohannis.

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: FMI e în spatele jafului de un miliard din băncile Moldovei

FAKE NEWS: FMI e în spatele jafului de un miliard din băncile Moldovei

Fondul Monetar Internațional (FMI) este de vină pentru frauda bancară de proporții din 2014 din Republica Moldova, afirmă deputatul socialist Nicolae Pascaru, cunoscut pentru promovarea unor teorii privind atragerea Republicii Moldova în marile lupte geopolitice dintre SUA, Rusia și China. Deputatul nu explică modul în care FMI ar fi putut devaliza sau comanda devalizarea băncilor din Republica Moldova.

FAKE NEWS: Soros vrea să asedieze Rusia capturând fostele state sovietice. Moldova și Armenia, primii săi pioni.

FAKE NEWS: Soros vrea să asedieze Rusia capturând fostele state sovietice. Moldova și Armenia, primii săi pioni.

George Soros se află de trei decenii în spatele unui asalt asupra spațiului ex-sovietic. Rețeaua lui Soros a provocat revoluțiile colorate la mijlocul anilor 2000, iar mai recent a preluat controlul Moldovei și Armeniei și caută să captureze și alte state pentru a asedia Rusia.

Mariana Vasilache

29 May 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 4 min
 • Occidentul vrea să impună victoria pro-europenilor în alegerile din Republica Moldova pentru a atrage țara în lupta împotriva Rusiei. Această narațiune falsă este promovată în contextul unei campanii electorale în care forțe pro-rusești – socialiști și comuniști – caută să pună accentul pe chestiunea orientarea geopolitică a Moldovei.
 • NARAŢIUNI: 1. Occidentul foloseşte Moldova împotriva Rusiei. 2. UE şi SUA se implică în alegerile din Republica Moldova. 3. Republica Moldova va dispărea ca stat dacă partidele pro-occidentale vor câştiga alegerile.
 • OBIECTIV: Ştirea are scopul să submineze încrederea electoratului în partenerii occidentali ai Republicii Moldova, precum şi în partidele pro-occidentale de la Chişinău, rivale socialiştilor. De asemenea, naraţiunea este lansată şi în scopul de a abate atenţia publică de la problemele corupţiei în rândul demnitarilor şi a sărăciei în rândul populaţiei din Republica Moldova, în plină campanie electorală.
FAKE NEWS: Sub conducerea Maiei Sandu, pleacă moldovenii și vin sirienii
FAKE NEWS: Sub conducerea Maiei Sandu, pleacă moldovenii și vin sirienii

Maia Sandu le acordă sirienilor cetățenia Republicii Moldova, în timp ce moldovenii pleacă din țară, scrie Komsomolskaia Pravda, care publică un decret prezidențial de acordare a cetățeniei pentru nouă persoane. Este reluată astfel o narațiune de la alegerile prezidențiale din 2016 când a fost răspândit un fake-news că în Republica Moldova vor fi aduși 30 de mii de refugiați sirieni.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
11 Jun 2021
FAKE NEWS: Maia Sanda pregătește, cu sprijinul Occidentului, un val de arestări
FAKE NEWS: Maia Sanda pregătește, cu sprijinul Occidentului, un val de arestări

Maia Sandu a creat o structură „anticorupție” pentru a putea elimina din viața publică și aparatul administrativ politicienii și funcționarii care deranjează, se arată într-o narațiune falsă răspândită de Sputnik. Structura respectivă – Comitetul consultativ independent anticorupție – s-ar afla sub controlul Occidentului.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
10 Jun 2021
FAKE NEWS: Vaccinarea anti-coronavirus transformă oamenii în zombi, iar pielea lor se va transforma în solzi
FAKE NEWS: Vaccinarea anti-coronavirus transformă oamenii în zombi, iar pielea lor se va transforma în solzi

Părintele Zenovie, stareţul de la Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ, le-a spus enoriașilor, în timpul unei slujbe, că cei care s-au vaccinat vor deveni zombi și că în loc de piele le vor crește solzi de pește.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
09 Jun 2021
FAKE NEWS: Turcia a blocat decizia NATO de a lansa un atac militar împotriva Belarusului
FAKE NEWS: Turcia a blocat decizia NATO de a lansa un atac militar împotriva Belarusului

NATO ar fi intenționat să atace Belarusul ca răspuns la deturnarea avionului Ryanair, însă atacul a fost anulat din cauza opoziției Turciei și a temerilor că Rusia va interveni în sprijinul Minskului. Această narațiune falsă a fost lansată de presa rusă și pro-rusă ca răspuns la valul de critici generat în Occident de acțiunea Belarusului.

Marin Gherman
Marin Gherman
08 Jun 2021