Facebook Twitter Instagram Youtube

Fake News

FAKE NEWS: Occidentul impune anticipate în Moldova pentru a submina statul și a promova agenda LGBT

Dodon
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   The head of Socialist Party and former President of Moldova Igor Dodon speaks to the media at socialists headquarter in Chisinau, Moldova, 01 March 2021. Dodon speaks about political crisis in Moldova, the government and early parliamentary elections.

Maia Sadu declanșează alegerile anticipate la instigarea Occidentului și aruncă țara în haos și supune populația riscului de îmbolnăvire. Obiectivele sunt aducerea Republicii Moldova sub controlul forțelor străine și subminarea valorilor tradiționale. Aceste narațiuni false sunt promovate de socialiști ca reacție la convocarea alegerilor anticipate de către Maia Sandu.

ȘTIRE: Reacția lui Igor Dodon, publicată pe rețelele de socializare: „… Aceste alegeri parlamentare au fost inevitabile, din mai multe motive. Însă ar fi trebuit să le amânăm din cauza pandemiei. La toamnă, numărul de infectați ar fi fost deja în scădere. Însă dacă pentru Maia Sandu și coordonatorii săi din Occident nu contează riscurile la care sunt supuși cetățenii Moldovei, dacă Curții Constituționale aservite politic nu-i pasă de Constituție și ei toți împreună insistă asupra unei campanii electorale imediate, să-și asume toată responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă.

La indicația coordonatorilor din Occident, Maia Sandu și sateliții săi politici aruncă țara în campania electorală chiar în apogeul pandemiei…

Totodată, președintele Maia Sandu declară deschis că în viitorul parlament va solicita modificarea denumirii limbii de stat în Constituția țării noastre, din moldovenească în română. Ea a promis coordonatorilor săi din Occident că prin noua componență a parlamentului va realiza ratificarea unor documente care subminează valorile tradiționale ale poporului nostru, care distrug familia. Această declarație a fost făcută în mod cinic în ajunul celei mai sfinte și luminate sărbători – Învierea Domnului Iisus Hristos. Ambasadorii țărilor din Occident își permit să intervină în treburile interne ale Moldovei independente, ceea ce era anterior inadmisibil, iar ambasadorul României ofensează deschis poporul moldovenesc, limba și istoria sa.

[...]

Chemăm poporul Republicii Moldova să fie pregătit pentru a opune rezistență uzurpatorilor care tind să lichideze statul moldovenesc independent și să instaureze o guvernare din exterior.

La alegeri sau prin orice altă metodă de drept, noi trebuie să demonstrăm că nu vom ceda țara noastră planurilor NATO, or, cu părere de rău, anume la aceasta se reduce acum totul în politica moldovenească: va deveni Moldova o platformă militară pentru NATO sau nu. Noi spunem ferm – Nu!

[...]”

NARAȚIUNI: 1. Maia Sadu declanșează alegerile anticipate la ordinul Occidentului. 2. Maia Sandu și coordonatorii săi din Occident aruncă țara în haos și supun populația riscului de îmbolnăvire. 3. Maia Sandu vrea să promoveze agenda LGBT. 4. Uzurpatorii vor să lichideze statul moldovenesc independent și să instaureze o guvernare din exterior. 5. Moldova va deveni o platformă militară pentru NATO.

CONTEXT: Președinta Maia Sandu a semnat miercuri, 28 aprilie, decretul de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova, după ce Curtea Constituțională a ridicat starea de urgență, instituită până la 30 mai. Alegerile parlamentare anticipate urmează să aibă loc pe 11 iulie 2021.

Astfel, situația politică din Republica Moldova pare să se limpezească după disputele de mai multe luni dintre socialiștii fostului președinte Igor Dodon, care a pierdut scrutinul prezidențial în toamnă, și Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu, care a câștigat fotoliul de șef al statului. Criza a fost declanșată cu o zi înainte de preluarea mandatului de către Maia Sandu, după ce fostul premier Ion Chicu, un apropiat al lui Igor Dodon, și-a anunțat demisia, pe 23 decembrie. De atunci, Republica Moldova este guvernată de un cabinet interimar, iar socialiștii încearcă să pună vina pe Maia Sandu pentru criza politică pe care au declanșat-o.

Maia Sandu și PAS au pledat de la bun început pentru alegeri parlamentare anticipate, denunțând un Parlament corupt, cu deputați traseiști. Deși inițial s-au pronunțat pentru anticipate, socialiștii și liderul lor Igor Dodon s-au răzgândit ulterior și au făcut eforturi pentru a bloca dizolvarea legislativului.  

În paralel, s-au intensificat atacurile împotriva Maiei Sandu și se recurge la narațiuni folosite ca sperietori de ani de zile: Maia Sandu este agentul prin care străinătatea va prelua controlul Moldovei și a promis că va implementa agenda LGBT pentru a submina valorile tradiționale, ale familiei.

OBIECTIV: Narațiunile au scopul de a o învinui pe Maia Sandu de criza politică, dar și pandemică, în ajunul campaniei electorale. Totodată, se urmărește divizarea societății prin crearea antagonisme în rândul electoratului.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Alegerile parlamentare anticipate au fost provocate de demisia Guvernului Chicu, format din apropiați ai lui Igor Dodon. Fostul premier Ion Chicu și-a motivat decizia prin necesitatea declanșării alegerilor anticipate. Toate partidele parlamentare s-au pronunțat atunci pentru anticipate, însă ulterior PSRM a încercat să zădărnicească dizolvarea Parlamentului.

Partenerii occidentali ai Republicii Moldova nu au făcut decât să pledeze pentru stabilitate și pentru implementarea unor reforme asumate, de altfel, de guverne consecutive ale Republicii Moldova, reforme necesare dacă autoritățile de la Chișinău își doresc să beneficieze de sprijin financiar și politic (predictibilitatea și stabilitatea atrag și investitorii străini). Statutul de țară neutră a Republicii Moldova, care exclude apartenența la NATO, nu a fost pus în discuție nici de Maia Sandu/PAS, nici de statele occidentale. Narațiunea privind o presupusă „agendă LGBT” de subminare a familiei este, de asemenea falsă: problema se reduce, de fapt, la drepturile omului și drepturile minorităților și respectarea acestora.

 • Publicație / Media:
  Cont facebook Igor Dodon
 • Data publicării:
  28/04/2021
 • Limba / Public țintă:
  electoratul PSRM, suveranist, adepții „familiei tradiționale”
 • Amplificare:
  presa mainstream
 • Narațiune cheie:
  Occidentul impune anticipate în Moldova pentru a submina statul și a promova agenda LGBT
Alte articole
FAKE NEWS: Occidentul vrea să provoace panică invocând o agresiune rusă în Ucraina

FAKE NEWS: Occidentul vrea să provoace panică invocând o agresiune rusă în Ucraina

Occidentul caută să își mascheze problemele prin generarea unui val de anxietate privind pericolul rusesc. Această narațiune falsă e promovată de ministerul rus de externe, care ignoră faptul că Rusia a mobilizat peste 100 de mii de militari în apropierea graniței cu Ucraina.

FAKE NEWS: În armata ucraineană sunt fasciști gata să-i ucidă pe camarazii rusofoni

FAKE NEWS: În armata ucraineană sunt fasciști gata să-i ucidă pe camarazii rusofoni

Armata ucraineană are în rândurile sale extremiști rusofobi de extrema dreaptă care îl venerează pe controversatul lider din al Doilea Război Mondial, Stepan Bandera.

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: România și Rusia vor avea graniță comună după ce armata rusă va ocupa o bună parte din Ucraina

FAKE NEWS: România și Rusia vor avea graniță comună după ce armata rusă va ocupa o bună parte din Ucraina

România va fi vecină cu Rusia, după ce armata rusă va cuceri o bună bucată din Ucraina și îi va tăia complet accesul la Marea Neagră. De asemenea, Rusia va cuceri estul și sudul Ucrainei, cu tot cu regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Mariana Vasilache

30 Apr 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 4 min
 • Maia Sadu declanșează alegerile anticipate la instigarea Occidentului și aruncă țara în haos și supune populația riscului de îmbolnăvire. Obiectivele sunt aducerea Republicii Moldova sub controlul forțelor străine și subminarea valorilor tradiționale. Aceste narațiuni false sunt promovate de socialiști ca reacție la convocarea alegerilor anticipate de către Maia Sandu.
 • NARAȚIUNI: 1. Maia Sadu declanșează alegerile anticipate la ordinul Occidentului. 2. Maia Sandu și coordonatorii săi din Occident aruncă țara în haos și supun populația riscului de îmbolnăvire. 3. Maia Sandu vrea să promoveze agenda LGBT. 4. Uzurpatorii vor să lichideze statul moldovenesc independent și să instaureze o guvernare din exterior. 5. Moldova va deveni o platformă militară pentru NATO.
 • OBIECTIV: Narațiunile au scopul de a o învinui pe Maia Sandu de criza politică, dar și pandemică, în ajunul campaniei electorale. Totodată, se urmărește divizarea societății prin crearea antagonisme în rândul electoratului.
FAKE NEWS: Maia Sandu e responsabilă de scumpirea carburanților
FAKE NEWS: Maia Sandu e responsabilă de scumpirea carburanților

Socialiștii și publicații care le sunt afiliate afirmă că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ar fi responsabilă de scumpirile succesive ale carburanților din ultimele luni. Narațiunea este promovată în ciuda faptului că președinția nu deține nicio pârghie care i-ar permite să stabilească prețurile respective.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
07 May 2021
FAKE NEWS: Iohannis și Patriarhul Daniel au înțelegeri secrete pentru ca BOR să sprijine vaccinarea anti-coronavirus în schimbul relaxării condițiilor pentru slujbele religioase
FAKE NEWS: Iohannis și Patriarhul Daniel au înțelegeri secrete pentru ca BOR să sprijine vaccinarea anti-coronavirus în schimbul relaxării condițiilor pentru slujbele religioase

Îndemnul Patriarhului Daniel ca românii să se vaccineze este rodul unor „înțelegeri de taină” dintre acesta și șeful statului, Klaus Iohannis, după întâlnirea pe care au avut-o în februarie. Faptul că slujbele de Paște s-au desfășurat anul acesta ar fi un troc între Biserică și Președinție, astfel ca preoții BOR să devină promotori ai vaccinării.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
06 May 2021
FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA
FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA

Președintele Maia Sandu discută cu NATO despre participarea Republicii Moldova la un eventual conflict militar împotriva Rusiei, în interesul SUA, afirmă pravdorub.md. Washingtonul ar crea o coaliție mai mare formată din state din estul Europei, în frunte cu Ucraina, în care ar mai fi atrase Țările Baltice, Polonia și România. Narațiunea despre intenția Maiei Sandu de a implica Republica Moldova într-un conflict cu Rusia, sau de a ataca regiunea separatistă transnistreană este tot mai des utilizată de presa pro-Kremlin și de Partidul Socialiștilor, în special în contextul electoral de la Chișinău.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
04 May 2021
FAKE NEWS: România este condusă de ambasadorii occidentali
FAKE NEWS: România este condusă de ambasadorii occidentali

România este condusă de ambasadorii străini, afirmă o publicație online, care reia o teză folosită frecvent în ultimii ani de personaje populiste, naționaliste sau corupte. De data aceasta, ca argument pentru probarea narațiunii, este adusă o declarație a președintelui Senatului, Anca Dragu, care a spus că are întâlniri uzuale cu reprezentanți ai corpului diplomatic.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
29 Apr 2021