Facebook Twitter Instagram Youtube

Fake News

FAKE NEWS: Occidentul vrea să provoace panică invocând o agresiune rusă în Ucraina

Zaharova
©EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY/ HANDOUT  |   A handout photo made available by the Russian Foreign Affairs Ministry press service shows Maria Zakharova, the Russian Foreign Ministry's spokeswoman, during a briefing in Moscow, Russia, 15 April 2021.

Occidentul caută să își mascheze problemele prin generarea unui val de anxietate privind pericolul rusesc. Această narațiune falsă e promovată de ministerul rus de externe, care ignoră faptul că Rusia a mobilizat peste 100 de mii de militari în apropierea graniței cu Ucraina.

ȘTIRE/ȘTIRI: „Purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a afirmat că partenerii occidentali vor să genereze un sentiment de anxietate în întreaga lume pentru a-și ascunde problemele. „Partenerii noștri occidentali vor să dea întregii lumii senzația de anxietate... Aceasta se face cu intenție. Răspunsul este clar. [...] Potrivit diplomatei, doar în ultimele 10 zile un număr mare de materiale au fost dedicate presupusului „început al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.” [...]”

NARAȚIUNI: 1. Occidentul promovează o narațiune falsă a agresiunii ruse pentru sa-și ascunde problemele. 2. În Ucraina nu este nicio agresiune rusă. 3. Ucraina este cea care concentrează echipament militar în apropierea graniței cu Rusia.

 1. În Ucraina nu este agresiunea rusă.

CONTEXT/ETOS LOCAL: În ultimele săptămâni, Rusia a mobilizat un număr semnificativ de militari în apropierea graniței cu Ucraina și în peninsula Crimeea, acestora adăugându-li-se forțele navale din Marea Neagră și Marea Azov, care au fost suplimentate cu nave din Marea Baltică și Marea Caspică. În jurul datei de 20 aprilie, totalul efectivelor depășise deja o sută douăzeci de mii de militari, potrivit autorităților de la Kiev (o sută cincizeci de mii conform șefului diplomației europene, Josep Borrell), iar concentrările continuau. Forțele rusești din zonă, care includ și unități cu capacitatea de a lansa operațiuni ofensive, depășesc deja totalul efectivelor mobilizate de Rusia în 2014, când a capturat și invadat Crimeea și a sprijinit rebelii separatiști din estul Ucrainei.

În acest moment, potrivit forțelor armate ucrainene, Rusia a repoziționat 47 de grupuri tactice de batalion din districtele militare occidentale, sudice și centrale.

În timp ce Kremlinul susține că trupele mobilizate în apropierea frontierei ucrainene nu reprezintă nicio amenințare, experții în securitate spun că dacă este necesar, aceste unități vor ajunge la graniță în maximum 24 de ore.

În plus, observatori independenți din OSCE SMM confirmă în rapoartele lor creșterea cantității de echipament militar și în regiunea controlată de separatiști: 22 de lansatoare de rachete multiple și 18 obuziere detectate, de pildă, pe teritoriul regiunii Lugansk, potrivit unui raport din 20 aprilie.

OBIECTIV: Să convingă Occidentul de lipsa agresiunii rusesc pe teritoriul Ucrainei și să promoveze imaginea unui Occident rusofob.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Prezența forțelor rusești la graniță este confirmată de surse multiple, inclusiv imagini din satelit. Concentrarea nu a fost precedată de o intensificare a acțiunilor armatei ucrainene sau de o mobilizare a acesteia, astfel încât nu poate fi invocat un potențial pericol; în plus, armata ucraineană nu are capacitatea de a lansa un atac asupra Rusiei. Occidentul nu a declanșat nicio campanie informațională împotriva Rusiei, ci a reacționat la acțiuni ale acesteia. Anterior, Occidentul a răspuns cu sancțiuni la diferite agresiuni rusești (invadarea Crimeii, comiterea de asasinate pe teritoriul european etc.), iar acum a protestat și și-a exprimat îngrijorarea față de mobilizările rusești după ce acestea au avut loc.

 • Publicație / Media:
  rusvesna.su
 • Data publicării:
  18/04/2021
 • Limba / Public țintă:
  Publicul rus și din spațiul ex-sovietic
 • Amplificare:
  yandex.ru, rossaprimavera.ru, vesti.ru, haqqin.az
 • Narațiune cheie:
  Occidentul vrea să provoace panică invocând o agresiune rusă inexistentă în Ucraina
Alte articole
FAKE NEWS: OMS a modificat definiții medicale pentru a cauza isteria pandemiei și a vaccinării

FAKE NEWS: OMS a modificat definiții medicale pentru a cauza isteria pandemiei și a vaccinării

Organizația Mondială a Sănătății a modificat definițiile privind pandemia și imunitatea de turmă pentru a putea, mai întâi, să constate starea de pandemie și, ulterior, să impună vaccinarea la scară largă a populației. Narațiunea este amplificată de canalul rusesc Sputnik, care a preluat-o de la realizatorul Răzvan Dumitrescu care, la rândul său, a preluat-o din surse americane.

FAKE NEWS: Maia Sandu e anti-unionistă și repetă comportamentul lui Dodon

FAKE NEWS: Maia Sandu e anti-unionistă și repetă comportamentul lui Dodon

Instituții media afiliate socialiștilor au acuzat-o pe Maia Sandu că i-a ținut pe unioniști departe de Klaus Iohannis printr-un gard pe care promisese să-l dărâme.

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: Administrația Biden face „lista neagră” a liderilor religioși mondiali opozanți ai agendei LGBT

FAKE NEWS: Administrația Biden face „lista neagră” a liderilor religioși mondiali opozanți ai agendei LGBT

Cercurile conservatoare din SUA scriu că noul președinte democrat al SUA, Joe Biden, ar fi semnat un ordin executiv care va promova homosexualitatea ca element central al politicii externe a SUA și, mai mult, vor fi întocmite „liste negre” cu liderii religioși mondiale care se opun fenomenului LGBT. Ar fi vizate și organizații ultra-conservatoare americane care au legături cu România.

Timp de citire: 2 min
 • Occidentul caută să își mascheze problemele prin generarea unui val de anxietate privind pericolul rusesc. Această narațiune falsă e promovată de ministerul rus de externe, care ignoră faptul că Rusia a mobilizat peste 100 de mii de militari în apropierea graniței cu Ucraina.
 • NARAȚIUNI: 1. Occidentul promovează o narațiune falsă a agresiunii ruse pentru sa-și ascunde problemele. 2. În Ucraina nu este nicio agresiune rusă. 3. Ucraina este cea care concentrează echipament militar în apropierea graniței cu Rusia.
 • OBIECTIV: Să convingă Occidentul de lipsa agresiunii rusesc pe teritoriul Ucrainei și să promoveze imaginea unui Occident rusofob.
FAKE NEWS: Maia Sandu e responsabilă de scumpirea carburanților
FAKE NEWS: Maia Sandu e responsabilă de scumpirea carburanților

Socialiștii și publicații care le sunt afiliate afirmă că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ar fi responsabilă de scumpirile succesive ale carburanților din ultimele luni. Narațiunea este promovată în ciuda faptului că președinția nu deține nicio pârghie care i-ar permite să stabilească prețurile respective.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
07 May 2021
FAKE NEWS: Iohannis și Patriarhul Daniel au înțelegeri secrete pentru ca BOR să sprijine vaccinarea anti-coronavirus în schimbul relaxării condițiilor pentru slujbele religioase
FAKE NEWS: Iohannis și Patriarhul Daniel au înțelegeri secrete pentru ca BOR să sprijine vaccinarea anti-coronavirus în schimbul relaxării condițiilor pentru slujbele religioase

Îndemnul Patriarhului Daniel ca românii să se vaccineze este rodul unor „înțelegeri de taină” dintre acesta și șeful statului, Klaus Iohannis, după întâlnirea pe care au avut-o în februarie. Faptul că slujbele de Paște s-au desfășurat anul acesta ar fi un troc între Biserică și Președinție, astfel ca preoții BOR să devină promotori ai vaccinării.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
06 May 2021
FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA
FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA

Președintele Maia Sandu discută cu NATO despre participarea Republicii Moldova la un eventual conflict militar împotriva Rusiei, în interesul SUA, afirmă pravdorub.md. Washingtonul ar crea o coaliție mai mare formată din state din estul Europei, în frunte cu Ucraina, în care ar mai fi atrase Țările Baltice, Polonia și România. Narațiunea despre intenția Maiei Sandu de a implica Republica Moldova într-un conflict cu Rusia, sau de a ataca regiunea separatistă transnistreană este tot mai des utilizată de presa pro-Kremlin și de Partidul Socialiștilor, în special în contextul electoral de la Chișinău.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
04 May 2021
FAKE NEWS: Occidentul impune anticipate în Moldova pentru a submina statul și a promova agenda LGBT
FAKE NEWS: Occidentul impune anticipate în Moldova pentru a submina statul și a promova agenda LGBT

Maia Sadu declanșează alegerile anticipate la instigarea Occidentului și aruncă țara în haos și supun populația riscului de îmbolnăvire. Obiectivele sunt aducerea Republicii Moldova sub controlul forțelor străine și subminarea valorilor tradiționale. Aceste narațiuni false sunt promovate de socialiști ca reacție la convocarea alegerilor anticipate de către Maia Sandu.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
30 Apr 2021