FAKE NEWS: Occidentul vrea să provoace panică invocând o agresiune rusă în Ucraina

FAKE NEWS: Occidentul vrea să provoace panică invocând o agresiune rusă în Ucraina
© EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY/ HANDOUT   |   A handout photo made available by the Russian Foreign Affairs Ministry press service shows Maria Zakharova, the Russian Foreign Ministry's spokeswoman, during a briefing in Moscow, Russia, 15 April 2021.

Occidentul caută să își mascheze problemele prin generarea unui val de anxietate privind pericolul rusesc. Această narațiune falsă e promovată de ministerul rus de externe, care ignoră faptul că Rusia a mobilizat peste 100 de mii de militari în apropierea graniței cu Ucraina.

ȘTIRE/ȘTIRI: „Purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a afirmat că partenerii occidentali vor să genereze un sentiment de anxietate în întreaga lume pentru a-și ascunde problemele. „Partenerii noștri occidentali vor să dea întregii lumii senzația de anxietate... Aceasta se face cu intenție. Răspunsul este clar. [...] Potrivit diplomatei, doar în ultimele 10 zile un număr mare de materiale au fost dedicate presupusului „început al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.” [...]”

NARAȚIUNI: 1. Occidentul promovează o narațiune falsă a agresiunii ruse pentru sa-și ascunde problemele. 2. În Ucraina nu este nicio agresiune rusă. 3. Ucraina este cea care concentrează echipament militar în apropierea graniței cu Rusia.

  1. În Ucraina nu este agresiunea rusă.

CONTEXT/ETOS LOCAL: În ultimele săptămâni, Rusia a mobilizat un număr semnificativ de militari în apropierea graniței cu Ucraina și în peninsula Crimeea, acestora adăugându-li-se forțele navale din Marea Neagră și Marea Azov, care au fost suplimentate cu nave din Marea Baltică și Marea Caspică. În jurul datei de 20 aprilie, totalul efectivelor depășise deja o sută douăzeci de mii de militari, potrivit autorităților de la Kiev (o sută cincizeci de mii conform șefului diplomației europene, Josep Borrell), iar concentrările continuau. Forțele rusești din zonă, care includ și unități cu capacitatea de a lansa operațiuni ofensive, depășesc deja totalul efectivelor mobilizate de Rusia în 2014, când a capturat și invadat Crimeea și a sprijinit rebelii separatiști din estul Ucrainei.

În acest moment, potrivit forțelor armate ucrainene, Rusia a repoziționat 47 de grupuri tactice de batalion din districtele militare occidentale, sudice și centrale.

În timp ce Kremlinul susține că trupele mobilizate în apropierea frontierei ucrainene nu reprezintă nicio amenințare, experții în securitate spun că dacă este necesar, aceste unități vor ajunge la graniță în maximum 24 de ore.

În plus, observatori independenți din OSCE SMM confirmă în rapoartele lor creșterea cantității de echipament militar și în regiunea controlată de separatiști: 22 de lansatoare de rachete multiple și 18 obuziere detectate, de pildă, pe teritoriul regiunii Lugansk, potrivit unui raport din 20 aprilie.

OBIECTIV: Să convingă Occidentul de lipsa agresiunii rusesc pe teritoriul Ucrainei și să promoveze imaginea unui Occident rusofob.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Prezența forțelor rusești la graniță este confirmată de surse multiple, inclusiv imagini din satelit. Concentrarea nu a fost precedată de o intensificare a acțiunilor armatei ucrainene sau de o mobilizare a acesteia, astfel încât nu poate fi invocat un potențial pericol; în plus, armata ucraineană nu are capacitatea de a lansa un atac asupra Rusiei. Occidentul nu a declanșat nicio campanie informațională împotriva Rusiei, ci a reacționat la acțiuni ale acesteia. Anterior, Occidentul a răspuns cu sancțiuni la diferite agresiuni rusești (invadarea Crimeii, comiterea de asasinate pe teritoriul european etc.), iar acum a protestat și și-a exprimat îngrijorarea față de mobilizările rusești după ce acestea au avut loc.

Timp citire: 2 min