Facebook Twitter Instagram Youtube

Fake News

FAKE NEWS: Protestele din Rusia, un spectacol pentru mass-media occidentală

English version
Navalnii
©Evgeny Feldman , commons.wikimedia.org  |   Navalnîi arestat în 2017

Purtătorii de mesaj pro-Kremlin – presă, influenceri etc. – încearcă să acrediteze ideea că manifestațiile care au avut loc după arestarea lui Navalnîi și dezvăluirile privind palatul lui Putin ar fi fost cauzate în urma unor manipulări din exterior.

ȘTIRE: „Persoana publică și politicianul rus Nikolai Starikov a spus pentru FAN ce crede despre noile provocări ale suporterilor bloggerului Alexei Navalnîi, care încearcă să atragă cât mai mulți oameni posibil să ia parte la acțiuni ilegale în orașele rusești.

„Da, cineva iese la stradă... Le strică ziua oamenilor, organizează lupte cu poliția... Dar acest lucru nu poate duce la nimic pozitiv. Cel mai important lucru este că provocătorii adevărați sunt în Statele Unite. Ei spun direct că nu [vor cere autorizație pentru] vreun miting sau protest. Au nevoie de mitinguri interzise, de ciocniri între oameni și poliție, de oameni reținuți și arestați”­ a menționat Starikov.”

NARAȚIUNI: 1. Protestele nu sunt manifestări ale nemulțumirilor populare ci rezultatele manipulării unor forțe. 2. Liderii protestatarilor urmăresc, de fapt, să fie mediatizați în afară. 3. Violențele de la proteste și reținerile operate de forțele de ordine sunt, de fapt, provocate tot de organizatorii protestelor pentru a se victimiza și a sabota în exterior imaginea Rusiei. 4. Adevărații organizatori ai protestelor sunt în afara țării. 5. (indirect) Manifestările anti-guvernamentale, „revoluțiile colorate” sunt sprijinite și organizate de serviciile speciale occidentale pentru a destabiliza statele străine.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Pe 23 ianuarie în Rusia au izbucnit ample proteste de susținere a opozantului Alexei Navalnîi. Acesta fusese reținut când revenise în țară pe 17 ianuarie, după ce petrecuse câteva luni în Germania, unde fusese tratat ca urmare a unei otrăviri cu agentul neurotoxic Noviciok; cât timp s-a aflat în Germania, Navalnîi a publicat și înregistrări care ar fi probat că în spatele tentativei de asasinat împotriva lui se aflaseră serviciile secrete rusești. Participarea la demonstrații a fost impulsionată și de apariția unei investigații a Fondului pentru a susține politician de opoziție Alexei Navalnyi. Până pe 12 februarie, clipul de pe Youtube acumulase aproape 112 milioane de vizualizări.

Au avut loc proteste în peste 70 de localități, iar autoritățile au răspuns prin reținerea a mai mult de 3300 de manifestanți. Demonstrațiile au avut loc fără a fi primit autorizații – chiar dacă dreptul de a organiza manifestații este consfințit de Constituția Rusiei – iar pe canalele de informare și propagandă oficială s-a subliniat insistent caracterul ilegal al protestelor.

Reacția discursivă la proteste este bazată pe o rețetă folosită de ani de zile atât pentru a decredibiliza  atât protestele interne cât și mișcările pro-democrație din alte state din spațiul ex-sovietic și nu numai (vezi narațiunile din luările de poziție oficială dar și din presa pro-Kremlin în ceea ce privește „revoluțiile colorate”, Primăvara arabă, Euromaidanul etc.). Întotdeauna protestele și mișcările pro-democratice sunt organizate de forțe externe, cei care participă la ele sunt manipulați să o facă, scopul organizării lor îl reprezintă destabilizarea unor regimuri naționale și patriotice, liderii protestatarilor urmăresc câștiguri personale (de imagine, politice, pecuniare etc.) și, oricum, nu sunt persoane capabile să asigure guvernarea țării – Navalnîi, de pildă, e prezentat insistent ca un „blogger”, nu opozant sau activist.

Nikolai Starikov este un comentator/politician/scriitor rus naționalist și pro-Putin, descris în urmă cu câțiva ani drept activist anti-Maidan.

RIAFAN este o așa-numită agenție de știri care derivă din celebra fabrică de troli de la Sankt Petersburg, unul din instrumentele de dezinformare ale Kremlinului.

OBIECTIV: Decredibilizarea protestele, abaterea atenției de la problemele regimului (situația din țară, palatul lui Putin), redirecționarea nemulțumirilor către inamicul exterior – Occidentul – și mobilizarea forțelor interne pentru apărarea regimului care, în mod convenabil, se confundă cu patria.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Protestele au fost generate de persecutarea lui Navalnîi și de nemulțumirile generate de corupția la nivel înalt și acțiunile ilegale ale autorităților. Este vorba, așadar, de nemulțumiri interne, nu de un complot din exterior. Reacția autorităților – mobilizarea forțelor de ordine în echipamente de luptă, miile de arestări – a fost disproporționată și menită să descurajeze participarea la proteste, dat fiind că manifestanții au fost pașnici, așadar nu a venit nicio provocare din partea lor.

 • Publicație / Media:
  RIAFAN
 • Data publicării:
  31/01/2021
 • Limba / Public țintă:
  publicul intern din Rusia
 • Afiliere politică:
  pro-guvernamental; agenția de știri e asociată cu așa numita „fabrică de troli” din Sankt-Petersburg. Până la 2015 agenția s-a aflat la aceeași adresă ca „trolii” lui Eugenii Prigozhin.
Alte articole
FAKE NEWS: SUA și România transforma Republica Moldova într-o victimă a confruntării nucleare cu Rusia și China

FAKE NEWS: SUA și România transforma Republica Moldova într-o victimă a confruntării nucleare cu Rusia și China

Republica Moldova ar avea de suferit în cazul în care va avea loc un război între NATO/Statele Unite și Rusia sau China, iar Alianța Nord Atlantică nu o va proteja. E un fake news promovat de Sputnik, care reia narațiuni mai vechi, menite să submineze încrederea țărilor membre și a celor partenere în NATO.

FAKE NEWS: Maia Sandu încearcă să-și subordoneze instituțiile de forță pentru a se răfui cu adversarii

FAKE NEWS: Maia Sandu încearcă să-și subordoneze instituțiile de forță pentru a se răfui cu adversarii

Președintele nou-ales al Republicii Moldova vrea să controleze serviciile și parchetele pentru a-și ataca adversarii, cum a făcut și oligarhul Vlad Plahotniuc. Narațiunea vine din zona PSRM, partid care controlează în realitate instituțiile respective deși, oficial, nu mai e la putere.

FAKE NEWS: NATO vrea să invadeze Kaliningradul și să facă bani pentru corporațiile americane

FAKE NEWS: NATO vrea să invadeze Kaliningradul și să facă bani pentru corporațiile americane

NATO are o postură agresivă față de Rusia și se antrenează pentru invadarea regiunii Kaliningrad a acesteia. Adevăratul obiectiv al Alianței este însă să facă bani pentru marile corporații americane din domeniul apărării.

Timp de citire: 3 min
 • NARAȚIUNI: 1. Protestele nu sunt manifestări ale nemulțumirilor populare ci rezultatele manipulării unor forțe. 2. Liderii protestatarilor urmăresc, de fapt, să fie mediatizați în afară. 3. Violențele de la proteste și reținerile operate de forțele de ordine sunt, de fapt, provocate tot de organizatorii protestelor pentru a se victimiza și a sabota în exterior imaginea Rusiei. 4. Adevărații organizatori ai protestelor sunt în afara țării. 5. (indirect) Manifestările anti-guvernamentale, „revoluțiile colorate” sunt sprijinite și organizate de serviciile speciale occidentale pentru a destabiliza statele străine.
 • OBIECTIV: Decredibilizarea protestelor, abaterea atenției de la problemele regimului (situația din țară, palatul lui Putin), redirecționarea nemulțumirilor către inamicul exterior – Occidentul – și mobilizarea forțelor interne pentru apărarea regimului care, în mod convenabil, se confundă cu patria.
FAKE NEWS: Românii își aleg ca lideri străini, agenți ai serviciilor secrete ale unor țări ostile
FAKE NEWS: Românii își aleg ca lideri străini, agenți ai serviciilor secrete ale unor țări ostile

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, lucrează pentru serviciul german de informații, potrivit unui material preluat de Sputnik. Articolul pare fake news tipic care promovează narațiunea rusă (similară cu cea a national-comunismului român) a Occidentului ca forță ostilă.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
03 Mar 2021
FAKE NEWS: UE persecută rusofonii pentru a șterge amintirea marii victorii a Rusiei asupra fascismului
FAKE NEWS: UE persecută rusofonii pentru a șterge amintirea marii victorii a Rusiei asupra fascismului

Țările UE acceptă persecutarea comunităților rusofone întrucât vor să șteargă din memorie victoria poporului sovietic asupra naziștilor, scrie presa rusă care citează un fost deputat al Radei Supreme, membru al Partidului Regiunilor al președintelui ucrainean fugar Viktor Ianukovici. Narațiunea se înscrie într-un efort mai amplu de a prezenta agresiunea Rusiei în regiune în ultimii ani ca pe o luptă împotriva fascismului.

Marin Gherman
Marin Gherman
02 Mar 2021
FAKE NEWS: În ochii SUA, Transilvania nu îi aparține României, așa cum Crimeea nu îi aparține Rusiei
FAKE NEWS: În ochii SUA, Transilvania nu îi aparține României, așa cum Crimeea nu îi aparține Rusiei

Sputnik scrie că Statele Unite ar valida ideea că Transilvania nu îi aparține României pentru că ambasada SUA nu a șters comentariul făcut pe Facebook de un român. Sputnik încearcă, de fap, să lege statutul Crimeii ocupate și anexate de Rusia de cel al Transilvaniei.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
01 Mar 2021
FAKE NEWS: Ucrainenii au doborât MH17 crezând că îl omoară pe Putin
FAKE NEWS: Ucrainenii au doborât MH17 crezând că îl omoară pe Putin

În contextul în care în Olanda se desfășoară procesul celor acuzați de doborârea avionului MH17, au fost readuse în atenție narațiunile cu privire la incident – de data aceasta s-a scris că aparatul ar fi fost confundat cu avionul președintelui Rusiei. Totodată, presa rusă insistă și pe o presupusă răsturnare de situație care va avea loc în urma acceptării expertizei unei companii rusești.

Marianna Prysiazhniuk
Marianna Prysiazhniuk
25 Feb 2021