Facebook Twitter Instagram Youtube

Fake News

FAKE NEWS: România este condusă de ambasadorii occidentali

Colonie
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   An anti-migration protester carries a placard reading Stop Colonizing Romania', while attending a rally in downtown Bucharest, Romania, 05 December 2018. Anti-migration activists, nationalist supporters and orthodox church supporters marched through Romania's capital to ask the government not to sign the the Global Migration Compact agreement next week. The European Union's migration commissioner is calling on member countries that have turned against a UN- backed migration pact to reconsider their opposition

România este condusă de ambasadorii străini, afirmă o publicație online, care reia o teză folosită frecvent în ultimii ani de personaje populiste, naționaliste sau corupte. De data aceasta, ca argument pentru probarea narațiunii, este adusă o declarație a președintelui Senatului, Anca Dragu, care a spus că are întâlniri uzuale cu reprezentanți ai corpului diplomatic.

ȘTIRE: „România este condusă de ambasadori străini, care au săptămînal întîlniri la nivel înalt în care oficialii români le raportează toate mișcările – decizii și proiecte – în domeniul politic și economic, o situație care intră în contradicție cu prevederile Convenției de la Viena, din 1961. Cea care interzice diplomaților străini amestecul în treburile interne ale altui stat. Confirmarea vine de la însuși nr.2 în stat, președintele Senatului, Anca Dragu, într-un interviu stupefiant pentru Aleph News.

În interviu, Dragu dezvăluie – cu oarece mîndrie chiar – că are săptămînal cîte 2-3 întîlniri cu ambasadori străini, în care le prezintă stadiul reformelor și alte asemenea informații.
Principial, discuțiile dintre ambasadorii străini și mai-marii unui stat nu exclud, desigur, teme precum evoluția evenimentelor din statul acreditar ori tratative guvernamentale.”

NARAȚIUNI: 1. România este condusă de reprezentanți ai corpului diplomatic. 2. Contactele cu oficiali români și exprimarea unor opinii/doleanțe/sfaturi legate de România reprezintă un amestec în treburile interne ale țării.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Principiul neamestecului în treburile interne reprezintă unul dintre principalele argumente folosite de regimurile autoritare sau corupte pentru a putea să își continue netulburate abuzurile împotriva propriilor populații. Această obsesie privind „neamestecul în treburile interne” reprezintă și o metodă de a abate atenția de la anumite probleme: în loc să explice sau să își asume responsabilitatea, regimurile autoritare acuză (fie direct, prin oficiali, fie indirect, prin organe de presă sau comentatori subordonați) țările străine care atrag atenția asupra acestor probleme că se amestecă în treburile lor interne. State ca Rusia și China, cunoscute pentru derivele lor autoritare și agresivitatea în politica externă, folosesc în mod frecvent argumentul neamestecului în treburile interne. Ideea a fost preluată și de extremiști, izolaționiști sau euro-sceptici, care o folosesc inclusiv pentru a contesta rolul UE (Comisia, Consiliul etc.) în politicile statelor membre. În România, Nicolae Ceaușescu a pledat în repetate rânduri pentru neamestecul în treburile interne; ulterior, această idee a fost folosită, într-o formă sau alta, de persoane publice sau politicieni asociate cu populismul, naționalismul sau corupția. Narațiunea privind amestecul în treburile interne stă și la baza tezei referitoare la România, colonia Occidentului.

OBIECTIV: Subminarea încrederii românilor în parteneriatele cu aliații occidentali ai României; promovarea tezelor naționaliste și ale celor conspiraționiste privind „colonia România”.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Senatul are și relații externe, iar între atribuțiile președintelui intră reprezentarea instituției în relații externe (art. 35, lit. g. din Regulamentul Senatului). Faptul că un diplomat încearcă să afle mai multe lucruri despre situația dintr-o anumită țară – inclusiv prin întrebări directe adresate, într-un cadru formal, oficialilor țărilor respective – ține de specificul muncii de diplomat, care nu implică doar transmiterea unor mesaje, ci și facilitarea legăturilor, inclusiv prin înțelegerea țării în care se află pentru a putea oferi o imagine cât mai clară. Aceasta le poate fi utilă nu doar guvernelor ci și cetățenilor obișnuiți care doresc să călătorească, sau oamenilor de afaceri interesați de o nouă piață. Nu rezultă de nicăieri din interviul oferit de Anca Dragu că diplomații cu care s-a întâlnit i-ar fi dictat ce pași să facă; mai mult, nici măcar nu intră în atribuțiile președintelui Senatului administrarea României, care ține de executiv.

Argumentul cu articolul 41 al Convenției de la Viena nu ține cont de două aspecte. În primul rând, în practica internațională, articolul 41 al Convenției de la Viena a fost considerat irelevant atunci când au fost necesare intervenții pentru apărarea drepturilor omului și a unor populații vulnerabile și persecutate (de exemplu în fosta Iugoslavie). În al doilea rând, formularea cu „neamestecul în treburile interne” este una vagă și nu există un consens cu privire la ce înseamnă „amestecul”. Statele lumii nu sunt izolate ci funcționează în cadrul unei comunități internaționale în cadrul căreia interacționează unele cu altele. Aceste interacțiuni sunt reglementate de acorduri și tratate sau de apartenența la anumite organisme și organizații internaționale, care au la rândul lor reguli și reglementări. Există derive de tot felul de la această multitudine de reguli, acorduri, tratate, principii etc. și e greu de argumentat că observarea lor reprezintă un amestec în treburile interne, cu atât mai mult cu cât rolul diplomaților este și acela de a comunica în numele guvernelor pe care le reprezintă.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Președintele Senatului, Anca Dragu, s-a întâlnit în mod regulat cu reprezentanți ai corpului diplomatic; Convenția de la Viena din 1961 prevede, la art. 41.1. principiul neamestecului în treburile interne.

 • Publicație / Media:
  inpolitics.ro
 • Data publicării:
  26/04/2021
 • Limba / Public țintă:
  Publicul naționalist, euro-sceptic, anti-occidental.
 • Amplificare:
  cotidianul.ro
 • Narațiune cheie:
  România este condusă de ambasadorii străini
Alte articole
FAKE NEWS: Protestele din Rusia, un spectacol pentru mass-media occidentală

FAKE NEWS: Protestele din Rusia, un spectacol pentru mass-media occidentală

Purtătorii de mesaj pro-Kremlin – presă, influenceri etc. – încearcă să acrediteze ideea că manifestațiile care au avut loc după arestarea lui Navalnîi și dezvăluirile privind palatul lui Putin ar fi fost cauzate în urma unor manipulări din exterior.

FAKE NEWS: Clotilde Armand retrage finanțarea spitalelor din Sectorul 1

FAKE NEWS: Clotilde Armand retrage finanțarea spitalelor din Sectorul 1

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, ar fi tăiat finanțarea a patru dintre cele mai importante spitale din București, toate aflate în Sectorul 1. Este o narațiune falsă, promovată pe multiple canale media, precum și de politicieni ai principalului partid de opoziție, PSD.

FAKE NEWS: NATO vrea să invadeze Kaliningradul și să facă bani pentru corporațiile americane

FAKE NEWS: NATO vrea să invadeze Kaliningradul și să facă bani pentru corporațiile americane

NATO are o postură agresivă față de Rusia și se antrenează pentru invadarea regiunii Kaliningrad a acesteia. Adevăratul obiectiv al Alianței este însă să facă bani pentru marile corporații americane din domeniul apărării.

Cătălin Gomboș

29 Apr 2021
Cătălin Gomboș

Timp de citire: 4 min
 • România este condusă de ambasadorii străini, afirmă o publicație online, care reia o teză folosită frecvent în ultimii ani de personaje populiste, naționaliste sau corupte. De data aceasta, ca argument pentru probarea narațiunii, este adusă o declarație a președintelui Senatului, Anca Dragu, care a spus că are întâlniri uzuale cu reprezentanți ai corpului diplomatic.
 • NARAȚIUNI: 1. România este condusă de reprezentanți ai corpului diplomatic. 2. Contactele cu oficiali români și exprimarea unor opinii/doleanțe/sfaturi legate de România reprezintă un amestec în treburile interne ale țării.
 • OBIECTIV: Subminarea încrederii românilor în parteneriatele cu aliații occidentali ai României; promovarea tezelor naționaliste și ale celor conspiraționiste privind „colonia România”.
FAKE NEWS: Maia Sandu e responsabilă de scumpirea carburanților
FAKE NEWS: Maia Sandu e responsabilă de scumpirea carburanților

Socialiștii și publicații care le sunt afiliate afirmă că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ar fi responsabilă de scumpirile succesive ale carburanților din ultimele luni. Narațiunea este promovată în ciuda faptului că președinția nu deține nicio pârghie care i-ar permite să stabilească prețurile respective.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
07 May 2021
FAKE NEWS: Iohannis și Patriarhul Daniel au înțelegeri secrete pentru ca BOR să sprijine vaccinarea anti-coronavirus în schimbul relaxării condițiilor pentru slujbele religioase
FAKE NEWS: Iohannis și Patriarhul Daniel au înțelegeri secrete pentru ca BOR să sprijine vaccinarea anti-coronavirus în schimbul relaxării condițiilor pentru slujbele religioase

Îndemnul Patriarhului Daniel ca românii să se vaccineze este rodul unor „înțelegeri de taină” dintre acesta și șeful statului, Klaus Iohannis, după întâlnirea pe care au avut-o în februarie. Faptul că slujbele de Paște s-au desfășurat anul acesta ar fi un troc între Biserică și Președinție, astfel ca preoții BOR să devină promotori ai vaccinării.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
06 May 2021
FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA
FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA

Președintele Maia Sandu discută cu NATO despre participarea Republicii Moldova la un eventual conflict militar împotriva Rusiei, în interesul SUA, afirmă pravdorub.md. Washingtonul ar crea o coaliție mai mare formată din state din estul Europei, în frunte cu Ucraina, în care ar mai fi atrase Țările Baltice, Polonia și România. Narațiunea despre intenția Maiei Sandu de a implica Republica Moldova într-un conflict cu Rusia, sau de a ataca regiunea separatistă transnistreană este tot mai des utilizată de presa pro-Kremlin și de Partidul Socialiștilor, în special în contextul electoral de la Chișinău.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
04 May 2021
FAKE NEWS: Occidentul impune anticipate în Moldova pentru a submina statul și a promova agenda LGBT
FAKE NEWS: Occidentul impune anticipate în Moldova pentru a submina statul și a promova agenda LGBT

Maia Sadu declanșează alegerile anticipate la instigarea Occidentului și aruncă țara în haos și supun populația riscului de îmbolnăvire. Obiectivele sunt aducerea Republicii Moldova sub controlul forțelor străine și subminarea valorilor tradiționale. Aceste narațiuni false sunt promovate de socialiști ca reacție la convocarea alegerilor anticipate de către Maia Sandu.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
30 Apr 2021