Facebook Twitter Instagram Youtube

Fake News

FAKE NEWS: România și Rusia vor avea graniță comună după ce armata rusă va ocupa o bună parte din Ucraina

Putin

România va fi vecină cu Rusia, după ce armata rusă va cuceri o bună bucată din Ucraina și îi va tăia complet accesul la Marea Neagră. De asemenea, Rusia va cuceri estul și sudul Ucrainei, cu tot cu regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

ȘTIRE: „Rusia va anexa militar estul, sudul Ucrainei și regiunea transnitreană. România și Rusia vor avea graniță terestră directă. Acestă afirmație ar putea să devină o realitate în curând, transmit analiștii externi prezenți într-o emisiune televizată la Moscova la o oră de maximă audiență”, scrie ziuanews.ro

„Când Rusia făcea un joc similar înainte de anexarea Crimeii nimeni nu credea că așa ceva este posibil. La momentul de față interesul Rusiei față de teritoriile menționate mai sus este unul clar. "Rusia va înconjura practic Ucraina și va tăia accesul acestui stat la Marea Neagră. Interesul lui Vladimir Putin e ca va anexa militar estul, sudul Ucrainei și regiunea transnitreană, daca isi va duce pana la capat vointa in zona.", a comentat Alexander Mukhin, fost director al Centrului Politic de Informații din Moscova.

"În Ucraina o bună parte din populație este favorabilă Rusiei și sătulă de corupția generalizată de la Kiev. Statul ucrainian și fără ajutor extern se prăbușește sub greutate actelor de corupție.", spune si Serghey Kiselev, cunoscut jurnalist si analist politic rus”, mai scrie sursa citată.

NARAȚIUNI: 1. Rusia va vecină cu România, după anexarea estul și sudul Ucrainei. 2. România trebuie să aibă grijă cum se va comporta cu noul ei vecin. 3. Ucraina este un stat eșuat din cauza corupției pe care aliații occidentali îl vor abandona.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Ziua News este un site care îi aparține lui Sorin Roșca Stănescu, ziarist condamnat anterior pentru fapte de corupție, care de câțiva ani promovează în materialele sale de presă o poziție anti-occidentală și, mai nou, prorusească.

Îndeosebi în ultimele săptămâni, Roșca Stănescu, la fel ca media cu viziuni proruse, pare implicat într-un efort de a colporta temele clasice ale propagandei ruse și de a influența opinia publică din România în legatură cu actuala situație din Ucraina.

Propaganda rusă încearcă să scoată la suprafață neîncrederea latentă dintre București și Kiev și problemele din trecut dintre cele două state.

Se încearcă influențarea opiniei publice din România cum că Ucraina este un stat agresor, iar Rusia este îndreptățită să facă ordine în fostul ei lagăr și în zona sa de influență.

Se pleacă de la ideea că Ucraina a devenit un stat eșuat, de la Euromaidan-ul din 2013 și că la cârma sa sunt doar niște marionete ale Occidentului cu manifestări naționalist-fasciste, iar rolul Rusiei nu este decât să intervină pentru a apăra populația Ucrainei, îndeosebi pe etnicii ruși care trăiesc cu precădere în estul Ucrainei și în zona sudică a peninsulei Crimeea.

Rusia încearcă astfel să descurajeze orice posibil sprijin și suport pentru Ucraina într-un stat membru UE și NATO; astfel de eforturi se regăsesc la nivelul întregii propagande, nu doar în cea care vizează România.

OBIECTIV: Inducerea ideii unui război iminent, dar deja câștigat de Rusia în Ucraina, acolo unde nici partenerii occidentali slabi ai Kievului nu vor putea interveni.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE:

România nu va avea o graniță directă cu Rusia, nici dacă forțele armate ruse avansează până pe Nistru și ocupă regiunea transnistreană. Chiar și într-un asemenea scenariu, ca țară interpusă, mai există și Republica Moldova.

Chiar și în cazul unei invazii ruse, Ucraina nu va fi un teritoriu ușor de cucerit. În plus, partenerii occidentali ai Ucrainei, în special SUA, au anunțat ferm deja că nu vor asista impasibili la un scenariu de război și la o agresiune militară a Rusiei în Ucraina.

Chiar și în scenariul puțin probabil al unei ample campanii rusești, niciun eventual câștig teritorial nu va fi acceptat de comunitatea internațională, astfel încât este exclus ca granițele oficiale ale Rusiei să avanseze.

De asemenea, probabilitatea unui război este încă văzută drept una relativ scăzută de analiști, fiind mai plauzibilă varianta că Rusia încearcă să exercite presiuni asupra Ucrainei și Occidentului pentru a-i determina să facă anumite concesii.

Publicația ziuanews.ro a greșit până și numele analistului rus, „Alexandr Mukin”. Este vorba despre Alexei Mukin, directorul general al Centrului pentru Informații Politice. Acesta este specializat în „război informatic” și este membru al Clubului Valdai din 2016.

În privința celui de-al doilea „analist rus”, Serghei Kiselev, numele acestuia este, la fel, greșit. Este vorba despre Dmitri Kiseliov, directorul holding-ului de știri Russia Today, organ de propaganda al Kremlinului.

Kiseliov este unul dintre principalii propagandiști ai Kremlinului, cunoscut ca un „analist de casă” al puterii de la Moscova. Acesta manifestă des antitudini anti-occidentale, distorsionează adevărul în emisiunile sale și se arată părtinitor, fiind mai degrabă un propagadist, decât un jurnalist.

Serghei Kiseliov, este nepotul acestuia, condamnat în 2019 de un tribunal din Germania, deoarece a luptat alături de rebelii ruși în Ucraina.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Rusia face ample manevre militare la granița cu Ucraina, dar și în Marea Neagră.

CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Kremlinului, în sensul influențării opiniei publice din România în privința situației acutale de la granițele Ucrainei.

 • Publicație / Media:
  Ziuanews.ro
 • Data publicării:
  21/04/2021
 • Limba / Public țintă:
  eurosceptici, anti-NATO, anti-ucraineni, cu atitudini pozitive pentru Rusia
 • Afiliere politică:
  nu este cazul
Alte articole
FAKE NEWS: Ucraina vrea război în Donbass pentru ca Rusia să fie sancționată

FAKE NEWS: Ucraina vrea război în Donbass pentru ca Rusia să fie sancționată

Mass-media rusească scrie că Ucraina intenționează să provoace o reluare a conflictului din Donbass pentru ca sancțiunile la adresa Rusiei să fie înăsprite. Acest fake-news este construit pornind de la declarații scoase din context ale unor oficiali ucraineni.

FAKE NEWS: Belarusul și-a păstrat suveranitatea, spre deosebire de statele baltice

FAKE NEWS: Belarusul și-a păstrat suveranitatea, spre deosebire de statele baltice

Mișcarea pro-democratică din Belarus este, de fapt, un instrument prin care Occidentul caută să submineze independența țării. Este o formulă pe care Vestul a folosit-o deja cu succes atunci când și-a subordonat statele baltice. Aceste idei sunt promovate de un politician pro-rus din Belarus și se înscriu în linia narațiunilor despre forțele pro-democratice și pro-occidentale pe care Moscova le promovează de ani de zile.

FAKE NEWS: România risipește bani pe înzestrare militară

FAKE NEWS: România risipește bani pe înzestrare militară

Narațiunile se înscriu în cele prin care se încearcă subminarea încrederii românilor în NATO și se pun sub semnul întrebării angajamentele asumate de România ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice.

Timp de citire: 4 min
 • România va fi vecină cu Rusia, după ce armata rusă va cuceri o bună bucată din Ucraina și îi va tăia complet accesul la Marea Neagră. De asemenea, Rusia va cuceri estul și sudul Ucrainei, cu tot cu regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
 • NARAȚIUNI: 1. Rusia va vecină cu România, după anexarea estul și sudul Ucrainei. 2. România trebuie să aibă grijă cum se va comporta cu noul ei vecin. 3. Ucraina este un stat eșuat din cauza corupției pe care aliații occidentali îl vor abandona.
 • OBIECTIV: Inducerea ideii unui război iminent, dar deja câștigat de Rusia în Ucraina, acolo unde nici partenerii occidentali slabi ai Kievului nu vor putea interveni.
FAKE NEWS: Maia Sandu e responsabilă de scumpirea carburanților
FAKE NEWS: Maia Sandu e responsabilă de scumpirea carburanților

Socialiștii și publicații care le sunt afiliate afirmă că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ar fi responsabilă de scumpirile succesive ale carburanților din ultimele luni. Narațiunea este promovată în ciuda faptului că președinția nu deține nicio pârghie care i-ar permite să stabilească prețurile respective.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
07 May 2021
FAKE NEWS: Iohannis și Patriarhul Daniel au înțelegeri secrete pentru ca BOR să sprijine vaccinarea anti-coronavirus în schimbul relaxării condițiilor pentru slujbele religioase
FAKE NEWS: Iohannis și Patriarhul Daniel au înțelegeri secrete pentru ca BOR să sprijine vaccinarea anti-coronavirus în schimbul relaxării condițiilor pentru slujbele religioase

Îndemnul Patriarhului Daniel ca românii să se vaccineze este rodul unor „înțelegeri de taină” dintre acesta și șeful statului, Klaus Iohannis, după întâlnirea pe care au avut-o în februarie. Faptul că slujbele de Paște s-au desfășurat anul acesta ar fi un troc între Biserică și Președinție, astfel ca preoții BOR să devină promotori ai vaccinării.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
06 May 2021
FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA
FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA

Președintele Maia Sandu discută cu NATO despre participarea Republicii Moldova la un eventual conflict militar împotriva Rusiei, în interesul SUA, afirmă pravdorub.md. Washingtonul ar crea o coaliție mai mare formată din state din estul Europei, în frunte cu Ucraina, în care ar mai fi atrase Țările Baltice, Polonia și România. Narațiunea despre intenția Maiei Sandu de a implica Republica Moldova într-un conflict cu Rusia, sau de a ataca regiunea separatistă transnistreană este tot mai des utilizată de presa pro-Kremlin și de Partidul Socialiștilor, în special în contextul electoral de la Chișinău.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
04 May 2021
FAKE NEWS: Occidentul impune anticipate în Moldova pentru a submina statul și a promova agenda LGBT
FAKE NEWS: Occidentul impune anticipate în Moldova pentru a submina statul și a promova agenda LGBT

Maia Sadu declanșează alegerile anticipate la instigarea Occidentului și aruncă țara în haos și supun populația riscului de îmbolnăvire. Obiectivele sunt aducerea Republicii Moldova sub controlul forțelor străine și subminarea valorilor tradiționale. Aceste narațiuni false sunt promovate de socialiști ca reacție la convocarea alegerilor anticipate de către Maia Sandu.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
30 Apr 2021