Facebook Twitter Instagram Youtube

Fake News

FAKE NEWS: Turcia a blocat decizia NATO de a lansa un atac militar împotriva Belarusului

NATO
©EPA-EFE/VALDA KALNINA  |   A US Air Force fighter jet F-15C is seen during a NATO Baltic Air Policing mission event in Sauliai, Lithuania, 30 August 2017.

NATO ar fi intenționat să atace Belarusul ca răspuns la deturnarea avionului Ryanair, însă atacul a fost anulat din cauza opoziției Turciei și a temerilor că Rusia va interveni în sprijinul Minskului. Această narațiune falsă a fost lansată de presa rusă și pro-rusă ca răspuns la valul de critici generat în Occident de acțiunea Belarusului.  

ȘTIRE:  „Turcia a apărat Belarusul de o posibilă invazie militară NATO.

Potrivit portalului ianed.ru, reprezentantul turc la NATO nu a sprijinit utilizarea forței militare împotriva Belarusului. El și-a anunțat decizia în timpul unei discuții din cadrul Alianței a măsurilor împotriva Belarusului, în legătură cu deturnarea avionului cu  pasageri a companiei aeriene irlandeze RyanAir la Minsk. Informațiile despre acțiunile Turciei au fost publicate de „Washington Post”.

Conform acestor informații, decizia nu a fost adoptată și este posibil că anume Ankara a salvat Belarusul de o invazie militară.

[…]

Expertul militar Oleg Lukyanov a menționat că principala neliniște în Occident este asociată cu arestarea redactorului-șef al canalului de Telegram Nexta, Roman Protasevici. Lukyanov a declarat că acest canal a fost finanțat de Occident și avea sediu în Polonia.

[…]

Cu toate acestea, potrivit lui Lukyanov, principalul salvator [al Minskului] nu este Turcia, ci Federația Rusă: „Un turc poate fi întotdeauna convins prin diferite mijloace sau pur și simplu ignorat. Dar Forțele Armate ale Federației Ruse – niciodată””

NARAȚIUNI: 1. NATO este dispusă să lanseze o companie militară împotriva Belarusului, însă Turcia a blocat această inițiativă. 2. Occidentul este prudent în ceea ce privește un atac asupra Belarusului, deoarece se teme de reacția Forțelor Armate ale Rusiei.

CONTEXT/ETOS LOCAL: La ordinul preşedintelui Belarusului, Aleksandr Lukașenko, un avion Ryanair care zbura de la Atena la Vilnius a fost forţat să aterizeze la Minsk pentru că un ziarist aflat pe lista neagră a preşedintelui să fie dat jos şi arestat. Roman Protasevici, a scris mult în 2020 despre brutalitatea poliţiei din timpul protestelor anti-guvernamentale. UE, NATO și liderii occidentali au acuzat aceste acțiuni ale liderului belarus. Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a solicitat o anchetă internaţională asupra acestui „incident serios şi periculos”, iar analiștii politici susțin că Lukașenko a făcut tot posibilul pentru a-l aresta pe Protasevici, ignorând opinia publică globală. În contextul deturnării de către autoritățile belaruse a  acestui avion de pasageri, o mulțime de reacții critice au venit din partea țărilor europene și a statelor membre NATO, în ultimele două săptămâni. În contrapondere, Belarus și Rusia au continuat să lanseze amenințări la adresa statelor care le-au contestat acțiunea.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a demonstra opiniei publice din Belarus și din Rusia că NATO este agresiv față de Belarus, dar se teme de forța Rusiei, care este gata oricând să sară în ajutorul Minskului.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, Washington Post nu a scris nimic despre vreo acțiune militară a NATO împotriva  Minskului. Publicația americană, citând doi diplomați anonimi, menționează că Turcia a blocat publicarea unei declarații mai dure față de Belarus și adoptarea de sancțiuni în legătură cu deturnarea avionului irlandez. „Turcia a folosit dreptul său de veto pentru a bloca orice acțiuni practice împotriva Minskului, care și-a păstrat parteneriatul formal cu Alianța”, scrie „The Washington Post”. Presa rusă a interpretat cuvintele jurnaliștilor americani despre „orice acțiuni practice” ca un mesaj de amenințare, ce indică o campanie militară împotriva Minskului, edificând în jurul acestei manipulări narațiuni complexe, distribuite pe diferite canale de presă clasică și electronică. Însuși ministrul belarus de Externe, Vladimir Makei, a precizat pentru presa rusă că datorită Turciei NATO nu a introdus sancțiuni împotriva Belarusului, deci nici nu poate fi vorba de vreo invazie. Ce-i drept, Makei a adăugat că și Minskul a susținut Turcia, „când acolo a avut loc o încercare de a organiza o lovitură de stat”. În momentul de față, presa rusă formează o imagine negativă a NATO în Belarus, bazându-se pe memoria istorică a locuitorilor URSS-ului, care decenii întregi erau convinși de propaganda sovietică că NATO este o alianță capitalistă războinică și antiumană.

 • Publicație / Media:
  Social Media News, Glas.ru, newspluss.com, mk.ru
 • Data publicării:
  29/06/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cititorii de limba rusă din Rusia, Belarus și fostele state sovietice
 • Amplificare:
  Rețelele de socializare
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  NATO voia să lanseze o companie militară împotriva Belarusului, însă Turcia a blocat această inițiativă
Alte articole
FAKE NEWS: Igor Dodon e cenzurat de Facebook

FAKE NEWS: Igor Dodon e cenzurat de Facebook

Fostul președinte al Republicii Moldova consideră că a pierdut alegerile prezidențiale din cauza Facebook, care i-ar fi șters like-uri primite și ar fi blocat conturile membrilor săi de partid. În mod ironic, afirmațiile au fost făcute într-o emisiune online transmisă pe aceeași rețea, Facebook.

FAKE NEWS: Maia Sandu a convenit cu Zelenski să atace Transnistria

FAKE NEWS: Maia Sandu a convenit cu Zelenski să atace Transnistria

O postare a unui canal Telegram din Rusia potrivit căreia președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ar lua în calcul un atac militar asupra regiunii separatiste transnistrene și că ar fi încercat să obțină și sprijinul Kievului, a provocat o adevărată campanie de presă la Chișinău și Moscova, fiind preluată de un șir întreg de instituții. Chișinăul neagă acest scenariu care nu rezistă niciunei critici.

FAKE NEWS: Rusa, scutul care apăra statul moldovenesc de anihilare

FAKE NEWS: Rusa, scutul care apăra statul moldovenesc de anihilare

Decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova de a nu acorda un statut special limbii ruse reprezintă un pas către distrugerea statului și unirea cu România. Narațiunea caută să inducă premiza falsă că Republica Moldova ar fi un stat multinațional ca URSS și, la fel ca în URSS, rusa ar trebui să fie lingua franca în detrimentul limbii române.

Marin Gherman

08 Jun 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 3 min
 • NATO ar fi intenționat să atace Belarusul ca răspuns la deturnarea avionului Ryanair, însă atacul a fost anulat din cauza opoziției Turciei și a temerilor că Rusia va interveni în sprijinul Minskului. Această narațiune falsă a fost lansată de presa rusă și pro-rusă ca răspuns la valul de critici generat în Occident de acțiunea Belarusului.
 • NARAȚIUNI: 1. NATO este dispusă să lanseze o companie militară împotriva Belarusului, însă Turcia a blocat această inițiativă. 2. Occidentul este prudent în ceea ce privește un atac asupra Belarusului, deoarece se teme de reacția Forțelor Armate ale Rusiei.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a demonstra opiniei publice din Belarus și din Rusia că NATO este agresiv față de Belarus, dar se teme de forța Rusiei, care este gata oricând să sară în ajutorul Minskului.
FAKE NEWS: Sub conducerea Maiei Sandu, pleacă moldovenii și vin sirienii
FAKE NEWS: Sub conducerea Maiei Sandu, pleacă moldovenii și vin sirienii

Maia Sandu le acordă sirienilor cetățenia Republicii Moldova, în timp ce moldovenii pleacă din țară, scrie Komsomolskaia Pravda, care publică un decret prezidențial de acordare a cetățeniei pentru nouă persoane. Este reluată astfel o narațiune de la alegerile prezidențiale din 2016 când a fost răspândit un fake-news că în Republica Moldova vor fi aduși 30 de mii de refugiați sirieni.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
11 Jun 2021
FAKE NEWS: Maia Sanda pregătește, cu sprijinul Occidentului, un val de arestări
FAKE NEWS: Maia Sanda pregătește, cu sprijinul Occidentului, un val de arestări

Maia Sandu a creat o structură „anticorupție” pentru a putea elimina din viața publică și aparatul administrativ politicienii și funcționarii care deranjează, se arată într-o narațiune falsă răspândită de Sputnik. Structura respectivă – Comitetul consultativ independent anticorupție – s-ar afla sub controlul Occidentului.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
10 Jun 2021
FAKE NEWS: Vaccinarea anti-coronavirus transformă oamenii în zombi, iar pielea lor se va transforma în solzi
FAKE NEWS: Vaccinarea anti-coronavirus transformă oamenii în zombi, iar pielea lor se va transforma în solzi

Părintele Zenovie, stareţul de la Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ, le-a spus enoriașilor, în timpul unei slujbe, că cei care s-au vaccinat vor deveni zombi și că în loc de piele le vor crește solzi de pește.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
09 Jun 2021
FAKE NEWS: Maia Sandu a închis aproape 120 de școli și a disponibilizat peste 5800 de profesori
FAKE NEWS: Maia Sandu a închis aproape 120 de școli și a disponibilizat peste 5800 de profesori

Maia Sandu a închis școli și a disponibilizat profesori, afirmă socialistul Bogdan Țîrdea, unul dintre principalii promotori ai dezinformărilor de la Chișinău. Narațiunea, care este contrazisă de datele statistice, a fost folosită și anterior și e reactivată în contextul campaniei electorale pentru a submina formațiunea fondată de Maia Sandu, PAS, pe care sondajele de opinie o dau drept favorită.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
07 Jun 2021