Facebook Twitter Instagram Youtube

Fake News

FAKE NEWS: Turcia preferă o abordare non-conflictuală, iar România și Polonia, una militaristă

trilaterala
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu (L), Romanian Foreign Minister Bogdan Aurescu (C) and Polish Foreign Minister Zbigniew pose with signed documents of a security agreement shortly after their trilateral meeting held at Romanian Foreign Ministry Headquarters in Bucharest, Romania, 23 April 2021.

Turcia practică o diplomație non-conflictuală, spre deosebire de România și Polonia, afirmă portavocea Kremlinului, Sputnik. Publicația interpretează dintr-un unghi propriu trilaterala România – Polonia – Turcia de la București și inventează fracturi inexistente în abordările celor trei.

ȘTIRE/ȘTIRI: „Bogdan Aurescu a declarat astăzi în conferința comună ținută cu miniștrii de Externe din Polonia și Turcia că retragerea trupelor ruse de la granița de est a Ucrainei este o evoluție „în direcția bună”, el arătând necesitatea de a continua analiza asupra cauzelor care au dus la această situație foarte tensionată.
[…]

Mult mai diplomat, ministrul turc de externe este de părere că regiunea Mării Negre trebuie să fie ținută departe de tensiuni pentru că este „casa noastră comună”. O cu totul altă abordare decât cea a României!

„Astăzi vreau să subliniez importanta unităţii şi solidarităţii. Regiunea Mării Negre este casa noastră comună şi trebuie să ne asigurăm că această regiune este ţinută departe de tensiuni. Pe toţi ne preocupă evoluţiile recente, dar am primit ştiri promiţătoare de curând şi sperăm că dialogul şi diplomaţia vor prevala. Mai sunt şi alte aspecte presante la care trebuie să răspundem, Afganistan, NATO şi Summitul NATO şi am discutat toate aceste aspecte şi vom continua să ne coordonăm politicile”, i-a dat Mevlut Cavuşoglu lui Aurescu lecții de diplomație non-conflictuală, după sesiunea plenară a reuniunii trilaterale.

Cât despre Zbigniew Rau, ministrul de externe din Polonia, el a confirmat angajamentul puternic către securitatea și stabilitatea din regiune, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

”Mă bucur că cele trei țări ale noastre au aceeași poziție comună referitoare la menținerea gradului de pregătire a NATO pe Flancul Estic. E important să reamintim că trilaterala are nu numai o dimensiune politică, ci și militară. Mă bucur că un contingent militar va fi în curând operațional. România și-a anunțat prezența din 2017 și le mulțumesc României și Turciei pentru prezența relevantă din Polonia”, a spus Zbigniew Rau, pe o linie militaristă de inspirație americană, asemănătoare de altfel cu poziția României.

Astfel, în timp ce Bucureștiul și Varșovia își umflă mușchii în numele Alianței, Turcia a adoptat un rol de mediator, conform cu tradițiile diplomatice autentice pe care România și Polonia par să le fi uitat.”

NARAȚIUNI: 1. În cadrul Trilateralei, există poziții divergente: Turcia practică o „diplomație non-conflictuală”, iar România și Polonia au o abordare militaristă. 2. Exprimarea unor îngrijorări față de acțiunile Rusiei în regiune reprezintă o formă de diplomație conflictuală.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Situația în regiunea Mării Negre, încordată de ani de zile ca urmare a agresiunilor Rusiei (Georgia, 2008, Ucraina, 2014) s-a tensionat recent în contextul în care Moscova a mobilizat forțe impresionante, care aveau și echipamente ofensive, în peninsula ucraineană a Crimeii și în apropierea graniței ruso-ucrainene.

În acest context, la București s-au reunit miniștrii de externe ai așa-numitei Trilaterale, un format regional care include Polonia, România și Turcia, și au fost invitați și cei ai Georgiei și Ucrainei. Membrii Trilateralei au dat o declarație comună în care, printre altele, se referă și la situația din zona Mării Negre și își exprimă îngrijorarea față de activitățile militare din Ucraina și vecinătatea acesteia – o referire clară la Rusia – și, totodată, îi asigură pe omologii lor din Georgia și Ucraina de „angajamentul nediminuat al [celor trei state] de a le oferi sprijin și asistență”.

OBIECTIV: Discreditarea unei inițiative regionale prin inventarea unei fracturi; promovarea narațiunilor Rusiei în criza ucraineană.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Cei trei miniștri de externe au avut o poziție comună, care apare clar în Declarația publicată; intervențiile lor verbale reflectă Declarația comună. Afirmația că Turcia ar practica o diplomație non-conflictuală este cel puțin bizară având în vedere numeroasele dispute pe care Ankara le-a avut în ultimii ani – cu Uniunea Europeană și state membre ale acesteia, cu țări din bazinul Mării Mediterane, cu Statele Unite etc. Chiar și relațiile cu Federația Rusă au traversat tensiuni, mai ales înainte de tentativa de puci din 2016. Accentul pus de țări ca România și Polonia pe securitate derivă, și el, din pericolul pe care aceste țări îl percep ca urmare a agresivității Rusiei în regiune în ultimii ani.

 • Publicație / Media:
  sputnik.md
 • Data publicării:
  24/04/2021
 • Limba / Public țintă:
  Publicul român, mai ales cel care are rezerve în ceea ce privește Occidentul.
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Turcia preferă o abordare non-conflictuală, iar România și Polonia, una militaristă
Alte articole
FAKE NEWS: UE persecută rusofonii pentru a șterge amintirea marii victorii a Rusiei asupra fascismului

FAKE NEWS: UE persecută rusofonii pentru a șterge amintirea marii victorii a Rusiei asupra fascismului

Țările UE acceptă persecutarea comunităților rusofone întrucât vor să șteargă din memorie victoria poporului sovietic asupra naziștilor, scrie presa rusă care citează un fost deputat al Radei Supreme, membru al Partidului Regiunilor al președintelui ucrainean fugar Viktor Ianukovici. Narațiunea se înscrie într-un efort mai amplu de a prezenta agresiunea Rusiei în regiune în ultimii ani ca pe o luptă împotriva fascismului.

FAKE NEWS: Clotilde Armand retrage finanțarea spitalelor din Sectorul 1

FAKE NEWS: Clotilde Armand retrage finanțarea spitalelor din Sectorul 1

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, ar fi tăiat finanțarea a patru dintre cele mai importante spitale din București, toate aflate în Sectorul 1. Este o narațiune falsă, promovată pe multiple canale media, precum și de politicieni ai principalului partid de opoziție, PSD.

FAKE NEWS: Ucraina interzice „Maestrul și Margareta”

FAKE NEWS: Ucraina interzice „Maestrul și Margareta”

Autoritățile de la Kiev au interzis o ediție a romanului „Maestrul și Margareta” al lui Mihail Bulgakov, dar informația a fost tratată de publicații online din Rusia drept o interzicere totală a acestei opere literare.

Cătălin Gomboș

24 Apr 2021
Cătălin Gomboș

Timp de citire: 3 min
 • Turcia practică o diplomație non-conflictuală, spre deosebire de România și Polonia, afirmă portavocea Kremlinului, Sputnik. Publicația interpretează dintr-un unghi propriu trilaterala România – Polonia – Turcia de la București și inventează fracturi inexistente în abordările celor trei.
 • NARAȚIUNI: 1. În cadrul Trilateralei, există poziții divergente: Turcia practică o „diplomație non-conflictuală”, iar România și Polonia au o abordare militaristă. 2. Exprimarea unor îngrijorări față de acțiunile Rusiei în regiune reprezintă o formă de diplomație conflictuală.
 • OBIECTIV: Discreditarea unei inițiative regionale prin inventarea unei fracturi; promovarea narațiunilor Rusiei în criza ucraineană.
FAKE NEWS: Maia Sandu e responsabilă de scumpirea carburanților
FAKE NEWS: Maia Sandu e responsabilă de scumpirea carburanților

Socialiștii și publicații care le sunt afiliate afirmă că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ar fi responsabilă de scumpirile succesive ale carburanților din ultimele luni. Narațiunea este promovată în ciuda faptului că președinția nu deține nicio pârghie care i-ar permite să stabilească prețurile respective.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
07 May 2021
FAKE NEWS: Iohannis și Patriarhul Daniel au înțelegeri secrete pentru ca BOR să sprijine vaccinarea anti-coronavirus în schimbul relaxării condițiilor pentru slujbele religioase
FAKE NEWS: Iohannis și Patriarhul Daniel au înțelegeri secrete pentru ca BOR să sprijine vaccinarea anti-coronavirus în schimbul relaxării condițiilor pentru slujbele religioase

Îndemnul Patriarhului Daniel ca românii să se vaccineze este rodul unor „înțelegeri de taină” dintre acesta și șeful statului, Klaus Iohannis, după întâlnirea pe care au avut-o în februarie. Faptul că slujbele de Paște s-au desfășurat anul acesta ar fi un troc între Biserică și Președinție, astfel ca preoții BOR să devină promotori ai vaccinării.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
06 May 2021
FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA
FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA

Președintele Maia Sandu discută cu NATO despre participarea Republicii Moldova la un eventual conflict militar împotriva Rusiei, în interesul SUA, afirmă pravdorub.md. Washingtonul ar crea o coaliție mai mare formată din state din estul Europei, în frunte cu Ucraina, în care ar mai fi atrase Țările Baltice, Polonia și România. Narațiunea despre intenția Maiei Sandu de a implica Republica Moldova într-un conflict cu Rusia, sau de a ataca regiunea separatistă transnistreană este tot mai des utilizată de presa pro-Kremlin și de Partidul Socialiștilor, în special în contextul electoral de la Chișinău.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
04 May 2021
FAKE NEWS: Occidentul impune anticipate în Moldova pentru a submina statul și a promova agenda LGBT
FAKE NEWS: Occidentul impune anticipate în Moldova pentru a submina statul și a promova agenda LGBT

Maia Sadu declanșează alegerile anticipate la instigarea Occidentului și aruncă țara în haos și supun populația riscului de îmbolnăvire. Obiectivele sunt aducerea Republicii Moldova sub controlul forțelor străine și subminarea valorilor tradiționale. Aceste narațiuni false sunt promovate de socialiști ca reacție la convocarea alegerilor anticipate de către Maia Sandu.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
30 Apr 2021