Facebook Twitter Instagram Youtube

Fake News

FAKE NEWS: Vaccinarea anti-coronavirus transformă oamenii în zombi, iar pielea lor se va transforma în solzi

vaccin
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   A Romanian girl Cezara Marina (C), 13, is watched by her mother Alina (R) as she is about to get her first vaccine dose from the head of the Romanian Anti-COVID Vaccination Authority, military doctor Valeriu Gheorghita (L), at a Covid-19 Children Vaccination center organized in World of Children park, in Bucharest, Romania, 02 June 2021.

Părintele Zenovie, stareţul de la Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ, le-a spus enoriașilor, în timpul unei slujbe, că cei care s-au vaccinat vor deveni zombi și că în loc de piele le vor crește solzi de pește.

ȘTIRE: "Aşa-zisul vaccin nu este vaccin. Este orice, dar vaccin nu este. Toţi care şi-au făcut vaccinul să se aştepte de următoarele boli: boli teribile de piele, insuficienţă renală, accidente vasculare cerebrale, boli cardiace, boli neurologice, paralizie.

Oamenii care au fost vaccinaţi, în combinaţie cu noua necunoscută epidemie, nu vor avea puterea să meargă. Vor fi zombie. Adică exact cum vedem pe cei care sunt drogaţi sau dacă vrem să facem o experienţă, vedem cum sunt oamenii sedaţi în spitale ca să ne dăm seama cum vom ajunge.

Va fi cea mai gravă epidemie care a apărut pe Pământ. Oamenii care sunt fericiţi astăzi că şi-au făcut vaccinul, mâine vor fi foarte nefericiţi pentru că nici măcar nu vor avea timp să se pocăiască pentru ceea ce au făcut împotriva lui Dumnezeu.

După vaccinare, o perioadă mică de timp, şi în combinaţie cu noua boală, pielea oamenilor se va umple de solzi, ca la peşti. Nu va exista nicio explicaţie cu privire la originea acestei noi boli mortale, a noii epidemii, care va afecta şi sistemul imunitar.

Nu există un nume pentru această boală, oamenii se vor umple de solzi şi cancere de sânge care vor fi transmise către întregul corp uman. Corpul se va umple cu răni din care va curge lichid, va fi înfricoşătoare această boală", a spus Părintele Zenovie în predica de la slujbă, într-un video apărut pe YouTube și preluat de Antena3.ro.

NARAȚIUNI: 1. Vaccinul va determina la boli grave pentru cei care s-au vaccinat. 2. Persoanele vaccinate vor răspunde în fața lui Dumnezeu și trebuie să-și aștepte pedeapsa divină.

CONTEXT / ETOS LOCAL: Video-ul a fost filmat recent și postat pe rețele de socializare, în contextul în care mai mulți preoți ai Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, duc o campanie de negare și chiar de propagandă împotriva vaccinării anti-COVID 19.

Declarațiile Părintelui Zenovie, stareţul de la Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ, au fost făcute în timpul unei slujbe recente.

BOR a reacționat și a respins afirmațiile starețului și a condamnat un astfel de discurs ce suprapune planul medical cu cel spiritual ca pe o contradicție.

Biserica Ortodoxă și celelalte culte religioase din România sprijină actul curat de informare cu privire la vaccinare (act care nu e o campanie a Bisericii, ci o reacție a bunului-simț) și îndeamnă la formarea unei opțiuni personale la adăpost de dezinformare.

Faptul ca există persoane, inclusiv clerici precum acest părinte stareț, care, departe de lumea reală a informației medicale, nu împărtășesc această poziție normală, rațională, poziție care nu are si nu poate avea nicio conotație religioasă sau teologică, spune multe despre gradul de adecvare la realitate al acestora.

Amestecarea apocaliptică a vaccinării cu credința și teologia, confundarea aberantă a planurilor, punerea in opoziție a credinței cu rațiunea, a Tainelor Bisericii cu actele medicale, toate acestea si multe alte confuzii alimentate și preluate delirant de (pe) site-uri conspiraționiste care dezinformează programatic, nu se intersectează niciodată cu realismul creștin și cu atitudinea echilibrată a Bisericii. Cred că, din fericire, impactul lor este si va rămâne minor in societate”, a declarat purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, în urma acestui incident.

De altfel, Veridica.ro a scris că astfel de manifestări ale anti-vaxerrilor au loc pe un fundal în care populația duce lipsă de gândire critică (inclusiv românii) și are un apetit crescut pentru teoriile conspirației pe fondul unei educații precare și al lipsei de înțelegere a unor fenomene mai complexe.

OBIECTIV: De a se opune vaccinării medicale împotriva COVID-19, sub pretextul unor pretinse boli grave pe care le-ar dezvolta cei care aleg să se vaccineze.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Majoritatea studiilor medicale la nivel mondial arată reacții adverse puține, comparativ cu totalul celor vaccinați. De asemenea, acestea vin sub forme ușoare, suportabile și pe termen foarte scurt.

Spre exemplu, datele Guvernului britanic arată că, de la începutul pandemiei și până spre finele lunii mai, în Marea Britanie muriseră de coronavirus 127.772 persoane. De menționat este că Marea Britanie este lider în Europa la capitolul vaccinare din procentul total al populației, iar marea majoritate a britanicilor au fost vaccinați cu serul de la AstraZeneca.

Un studiu oficial arată că vaccinarea cu cele trei vaccinuri aprobate în țară – AstraZeneca, Pfizer și Moderna – a redus cu 81% rata mortalității de COVID-19.

Se estimează că 10.400 de decese au fost evitate ca urmare a vaccinării anti- COVID-19 în cadrul programului desfășurat până sfârșitul lunii martie 2021. Această analiză se bazează pe efectele directe ale vaccinării asupra mortalității. Există dovezi crescânde că ambele vaccinuri utilizate în Anglia previn infecția și transmisia. Aceste descoperiri oferă dovezi suplimentare că programul de vaccinare COVID-19 are deja un impact semnificativ asupra coronavirus”, se arată în studiul menționat.

Pentru toate cele trei tipuri de vaccin, autorii studiilor din Marea Britanie menționează că circa unul din zece pacienți vaccinați au dezvoltat reacții adverse. Din categoria reacțiilor adverse fac parte: durere la locul injectării, oboseală, cefalee, mialgie (dureri musculare), frisoane, artralgie (dureri articulare) și febră.

Acest raport de actualizare a siguranței se bazează pe analiza detaliată a datelor de până la 26 mai 2021. Până la această dată în Marea Britanie, au fost administrate 14 milioane de prime doze de vaccin Pfizer / BioNTech și 24,3 milioane de prime doze de vaccin AstraZeneca și aproximativ 10,6 milioane și 13,4 milioane de doze secunde de vaccin Pfizer / BioNTech și, respectiv, AstraZeneca. S-au administrat acum aproximativ 0,4 milioane de prime doze de vaccin COVID-19 Moderna.

Începând cu 26 mai 2021, pentru Marea Britanie, au fost raportate 64.450 de „cartonașe galbene”
[reacții adverse semnalate de pacienți n.red.] pentru vaccinul Pfizer / BioNTech, 188.589 pentru vaccinul COVID-19 AstraZeneca, 2.469 pentru vaccinul COVID-19 Moderna și 716 au fost raportate acolo unde marca vaccinului nu a fost specificată.

Pentru vaccinul Pfizer / BioNTech, AstraZeneca și Moderna, rata generală de raportare
a fost de aproximativ între 3 și 7 de astfel de „cartonașe galbene” la 1.000 de doze administrate.

Un sondaj din februarie 2021 confirmă că și românii sunt mai degrabă dispuși să se vaccineze, decât să fie expuși infectării cu COVID-19, dar în același timp sunt înclinați în procent destul de mare, chiar și în mediile urbane, să creadă în teoriile conspirației pe acest subiect.

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Mișcării anti-vaxxerilor, propagandei ruse și cercurilor conservatoare care sprijină puternic acest curent.

 • Publicație / Media:
  Antena3.ro
 • Data publicării:
  08/06/2021
 • Limba / Public țintă:
  anti-vaxxeri
 • Amplificare:
  stiripesurse.ro
 • Afiliere politică:
  nu este cazul
 • Narațiune cheie:
  Vaccinul va determina la boli grave pentru cei care s-au vaccinat, iar persoanele vaccinate vor răspunde în fața lui Dumnezeu și trebuie să-și aștepte pedeapsa divină.
Alte articole
FAKE NEWS: România și SUA pregătesc atacuri asupra Rusiei cu sistemele de rachete HIMARS

FAKE NEWS: România și SUA pregătesc atacuri asupra Rusiei cu sistemele de rachete HIMARS

Achiziția sistemului de artilerie HIMARS de către România e prezentată de canalul Kremlinului, Sptunik, drept o manevră prin care Statele Unite încearcă să își aducă în regiune echipamente care vor fi folosite împotriva unui viitor atac asupra Rusiei.

FAKE NEWS: Occidentul va falsifica alegerile în favoarea Maiei Sandu

FAKE NEWS: Occidentul va falsifica alegerile în favoarea Maiei Sandu

Occidentul ar putea să falsifice rezultatele alegerilor anticipate, scrie Sputnik.md preluat de site-uri afiliate PSRM. Naraţiunea apare în contextul pronunțării avizului Curții Constituționale de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova, care este dominat de socialiștii pro-rusului Igor Dodon.

FAKE NEWS: SUA sunt gata să lupte în Donbass până la ultimul ucrainean

FAKE NEWS: SUA sunt gata să lupte în Donbass până la ultimul ucrainean

Statele Unite împing Ucraina spre o intensificare a conflictului din zona Donbass, afirmă liderul uneia dintre republicile auto-proclamate din estul Ucrainei. Declarația se înscrie în narațiunea care caută să submineze parteneriatul dintre Kiev și Occident. Acesta din urmă este prezentat ca responsabil de război, în ciuda faptului că Rusia a fost cea care a lansat agresiunile în regiune.

Timp de citire: 5 min
 • Părintele Zenovie, stareţul de la Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ, le-a spus enoriașilor, în timpul unei slujbe, că cei care s-au vaccinat vor deveni zombi și că în loc de piele le vor crește solzi de pește.
 • Video-ul a fost filmat recent și postat pe rețele de socializare, în contextul în care mai mulți preoți ai Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie duc o campanie de negare și chiar de propagandă împotriva vaccinării anti-COVID 19.
 • BOR a reacționat și a respins afirmațiile starețului și a condamnat un astfel de discurs ce suprapune planul medical cu cel spiritual ca pe o contradicție.
 • CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Mișcării anti-vaxxerilor, propagandei ruse și cercurilor conservatoare care sprijină puternic acest curent.
FAKE NEWS: Sub conducerea Maiei Sandu, pleacă moldovenii și vin sirienii
FAKE NEWS: Sub conducerea Maiei Sandu, pleacă moldovenii și vin sirienii

Maia Sandu le acordă sirienilor cetățenia Republicii Moldova, în timp ce moldovenii pleacă din țară, scrie Komsomolskaia Pravda, care publică un decret prezidențial de acordare a cetățeniei pentru nouă persoane. Este reluată astfel o narațiune de la alegerile prezidențiale din 2016 când a fost răspândit un fake-news că în Republica Moldova vor fi aduși 30 de mii de refugiați sirieni.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
11 Jun 2021
FAKE NEWS: Maia Sanda pregătește, cu sprijinul Occidentului, un val de arestări
FAKE NEWS: Maia Sanda pregătește, cu sprijinul Occidentului, un val de arestări

Maia Sandu a creat o structură „anticorupție” pentru a putea elimina din viața publică și aparatul administrativ politicienii și funcționarii care deranjează, se arată într-o narațiune falsă răspândită de Sputnik. Structura respectivă – Comitetul consultativ independent anticorupție – s-ar afla sub controlul Occidentului.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
10 Jun 2021
FAKE NEWS: Turcia a blocat decizia NATO de a lansa un atac militar împotriva Belarusului
FAKE NEWS: Turcia a blocat decizia NATO de a lansa un atac militar împotriva Belarusului

NATO ar fi intenționat să atace Belarusul ca răspuns la deturnarea avionului Ryanair, însă atacul a fost anulat din cauza opoziției Turciei și a temerilor că Rusia va interveni în sprijinul Minskului. Această narațiune falsă a fost lansată de presa rusă și pro-rusă ca răspuns la valul de critici generat în Occident de acțiunea Belarusului.

Marin Gherman
Marin Gherman
08 Jun 2021
FAKE NEWS: Maia Sandu a închis aproape 120 de școli și a disponibilizat peste 5800 de profesori
FAKE NEWS: Maia Sandu a închis aproape 120 de școli și a disponibilizat peste 5800 de profesori

Maia Sandu a închis școli și a disponibilizat profesori, afirmă socialistul Bogdan Țîrdea, unul dintre principalii promotori ai dezinformărilor de la Chișinău. Narațiunea, care este contrazisă de datele statistice, a fost folosită și anterior și e reactivată în contextul campaniei electorale pentru a submina formațiunea fondată de Maia Sandu, PAS, pe care sondajele de opinie o dau drept favorită.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
07 Jun 2021