Facebook Twitter Instagram Youtube

Fake News

FAKE NEWS: România și SUA pregătesc atacuri asupra Rusiei cu sistemele de rachete HIMARS

HIMARS
©wikipedia.org  |

Achiziția sistemului de artilerie HIMARS de către România e prezentată de canalul Kremlinului, Sptunik, drept o manevră prin care Statele Unite încearcă să își aducă în regiune echipamente care vor fi folosite împotriva unui viitor atac asupra Rusiei.

ȘTIRE: Sistemul de securitate a statelor de la Marea Neagră este demontat sistematic de Statele Unite și NATO. Desfășurarea armelor grele în Europa de Est are anumite obiective bine determinate și nu va rămâne fără un răspuns din partea Ministerului Apărării al Rusiei.
Putem admite că sistemele americane au fost oferite României pentru o păstrare responsabilă. La momentul oportun, vor apărea avioanele și navele cu steagul american, care se vor ocupa de transportarea HIMARS mai aproape de Rusia, cum ar fi în regiunea Herson. Ipotetic, într-o situație de război, brigada de artilerie 41 a SUA ar putea împrumuta sistemele “românești” HIMARS, în drumul lor spre Georgia sau Ucraina. Nu e nicio conspirație, pentru că întreținerea manevrelor Pentagonului în regiunea Mării Negre este destul de transparentă.

La sfârșitul anului 2020, forțele terestre ale SUA au exersat în România tactica “războiului hi-tech”: în câteva ore au transportat pe calea aerului din Germania, la baza aeriană Kogâlniceanu, două sisteme HIMARS și au efectuat câteva lansări de rachetă în direcția Mării Negre. 

Distanța de la țărmul românesc până la cel rusesc este de 400 de kilometri, una de neatins pentru rachetele HIMARS. Cu toate acestea, potrivit aprecierilor publicației Forbes, misiunea românească a Pentagonului a devenit “un mesaj pentru Moscova” și “o surpriză cu rachete” pentru gruparea rusească de forțe din Crimeea”. scrie Sputnik. 

NARAȚIUNI: 1. SUA folosește România ca un pe cap de pod sau un FOB (Forward Operating Base) pentru a ataca Rusia. 2. România este o colonia militară americană. 3. România se înarmează nu în scop defensiv, ci ofensiv (inclusiv nuclear), motiv pentru care Rusia trebuie să vină cu un răspuns

CONTEXT/ETOS LOCAL: În ultimii ani, România a dus o politică de înzestrare militară și de înlocuire treptată și modernizare a arsenalului din dotare, în mare parte de provenință sovietică.

Parteneriatul stategic cu SUA și un plan pe 10 ani menit să aducă armata România la standardele NATO au iritat vizibil Moscova din cauza slăbirii puterii sale de disuasiune a statelor mai mici riverane la Marea Neagră. NATO a realizat rapid că, după anexarea Crimeii, balanța de forțe la Marea Neagră trebuie reechilibrată, iar militarismul rus în regiune trebuie ponderat.

România și SUA au semnat un contract de 1,5 miliarde de dolari pentru livrarea a primelor trei sisteme de rachete HIMARS. Pe lângă cele 54 de lansatoare (18 pe fiecare sistem), contractul prevede și achiziția a 81 de rachete tip M31A1 Unitary și 81 de rachete tip M30A1 Alternative warhead, dar și 54 de rachete de tip ATACMS, cu o rază de până la 300 de kilometri.

De altfel, fostul ambasador al SUA la București, Adrian Zuckerman, afirma în noiembrie 2019 că sistemele HIMARS fac parte dintr-un complex mai larg de apărare gândit de România în parteneriat cu SUA ce mai cuprinde achițiile e avioane de vânătoare F-16 și rachetele de tip Patriot.

Venirea primele sisteme de rachete HIMARS în România a pus pe jar propaganda rusă care încearcă să prezinte acest armament ca pe unul este pregătit a fi în scop de atac și aeropurtat rapid pe teritoriul Rusiei în scenariul unui atac combinat al SUA și României.

De altfel, Rusia are reacții similare de fiecare dată când NATO își consolidează capacitatea de apărare, mai ales dacă este vorba de flancul estic al Alianței. Moscova caută să se prezinte ca o potențială victimă a unei agresivități NATO în ciuda faptului că ea este cea care s-a aflat în spatele unor agresiuni multiple în apropierea granițelor sale.

OBIECTIV: Prezentarea României și SUA ca două state agresoare care fac pregătiri de luptă și vor să atace Rusia, un stat care este în defensivă. Subliminal se induce ideea că România se pregătește de un nou atac asupra Rusiei cu noul său aliat militar SUA, la fel ca pe vremea celui de-Al Doilea Război Mondial, atunci când România a intrat în luptă alături de Germania.

SUA sunt demonizate ca cel mai mare pericol la adresa păcii mondiale în momentul de față.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Analiza celor de la Sputnik este un amestec de narațiuni ce nu se susțin factual și sunt mai degrabă construite pe argumente unilaterale și un singur scenariu vizibil părtinitor. Mai mult, acestea ignoră vădit scopul declarat atât de vânzător, cât și de cumpărător, și anume cel defensiv.

Într-un document publicat de Agenția de Cooperare în Securitatea Apărării se spune că scopul acestui contract de achiționarea a sistemelor HIMARS este de a întări capacitatea defensivă a României.

Vânzarea propusă a sistemului HIMARS va susține nevoile României de autoapărare și va sprijini obiectivele de apărare ale NATO. Guvernul României intenționează să utilizeze aceste sisteme și serviciile de apărare pentru a-și moderniza forțele armate, a-și consolida capacitatea de apărarea și a descuraja amenințările regionale, se arată în documentul citat.

În expunerea de motive făcute în cadrul unui proiect de lege de la Camera Deputaților, MApN explică faptul că „sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare angajează ținte de suprafață sau punctuale în adâncimea dispozitivului inamicului la distante de pana la 300 km, folosind muniții inteligente ghidate prin GPS și prin sistem inerțial în toate mediile operaționale".

Acest lucru înseamnă că România nu va putea ataca cu aceste sisteme de rachete obiective ale Rusiei, deoarece niciunul nu se află într-o rază mai mică de 300 de kilometri.

În raza de acțiune a HIMARS s-ar afla doar depozitele și trupele rusești din Transnistria, amplasate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, însă acestea nu fac parte din teritoriul Rusiei, nsiderate ca fiind  împreună cu trupele ruse din stânga Nistrului.

Mai mult, scopul defensiv este dat și de dorința România de a înlocui aruncătoarele de proiectile reactive nedirijate de calibru 122 mm și lansatoare multiple de rachete multiple LAROM, care poate lansa atât proiectile reactive nedirijate de calibru122 mm - GRAD cât și rachete de calibrul 160 mm cu submuniții LAR MK-4, dar care însă nu sunt în standardele NATO.

În realitate, Rusia este deranjată de rezultatele exercițiului româno-american din noiembrie 2019 Rapid Falcon, organizat de Statul Major al Forţelor Terestre şi Forţele Terestre ale SUA în Europa, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu şi Poligonul Capul Midia, în care au fost implicate sisteme HIMARS.

Exercițiu a simulat atunci angajarea unor ținte pe mare sub forma unor ipotetice  nave inamice care s-ar fi apropiat prea mult de litoralul românesc. Cum Rusia are concentrată o bună parte a Flotei Mării Negre în portul Sevastopol din Crimeea, aflat la circa 400 de kilometri, aceste sisteme HIMARS pot descuraja scenarii de atac din această locație asupra țărmului românesc.

În niciun caz sistemele HIMARS, care bat la maxim 300 de kilometri, nu pot lovi ținte din peninsula Crimeea, fapt ce le prezintă, din nou, ca sisteme defensive.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Sistemele HIMARS au fost achiziționate de către România pentru a-și înări capabilitățile de apărare și interoperabilitatea cu armamentul din dotarea NATO în scopul de a întări flancul sud-esti al Alianței Nord-Atlantice. În raza lor de acțiune intră și obiective rusești, dar e vorba de depozite de muniții și contingentul din Transnistria (staționate ilegal acolo), aflate, așadar, departe de teritoriul rusesc.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Kremlinului, simpatizanților proruși și celor anti-americani.

 • Publicație / Media:
  Sputnik.md
 • Data publicării:
  04/03/2021
 • Limba / Public țintă:
  cetăeni cu viziune proruse și antiamericane
 • Amplificare:
  portal-ro.com
 • Afiliere politică:
  Kremlin
Alte articole
FAKE NEWS: Maia Sandu ar trebui să-i ceară lui Volodimir Zelenski un schimb de teritorii între Republica Moldova și Ucraina

FAKE NEWS: Maia Sandu ar trebui să-i ceară lui Volodimir Zelenski un schimb de teritorii între Republica Moldova și Ucraina

Fostul oficios guvernamental de la Chișinău, Moldova Suverană, susține că Republica Moldova ar trebui să-i ofere Ucrainei teritoriul separatist al Transnistriei în schimbul Bucovinei de Nord și Basarabiei de Sud

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: Occidentul vrea să provoace panică invocând o agresiune rusă în Ucraina

FAKE NEWS: Occidentul vrea să provoace panică invocând o agresiune rusă în Ucraina

Occidentul caută să își mascheze problemele prin generarea unui val de anxietate privind pericolul rusesc. Această narațiune falsă e promovată de ministerul rus de externe, care ignoră faptul că Rusia a mobilizat peste 100 de mii de militari în apropierea graniței cu Ucraina.

FAKE NEWS: Maia Sandu a convenit cu Zelenski să atace Transnistria

FAKE NEWS: Maia Sandu a convenit cu Zelenski să atace Transnistria

O postare a unui canal Telegram din Rusia potrivit căreia președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ar lua în calcul un atac militar asupra regiunii separatiste transnistrene și că ar fi încercat să obțină și sprijinul Kievului, a provocat o adevărată campanie de presă la Chișinău și Moscova, fiind preluată de un șir întreg de instituții. Chișinăul neagă acest scenariu care nu rezistă niciunei critici.

Timp de citire: 6 min
 • Achiziția sistemului de artilerie HIMARS de către România e prezentată de canalul Kremlinului, Sptunik, drept o manevră prin care Statele Unite încearcă să își aducă în regiune echipamente care vor fi folosite împotriva unui viitor atac asupra Rusiei.
 • NARAȚIUNI: 1. SUA folosește România ca un pe cap de pod sau un FOB (Forward Operating Base) pentru a ataca Rusia. 2. România este o colonia militară americană. 3. România se înarmează nu în scop defensiv, ci ofensiv (inclusiv nuclear), motiv pentru care Rusia trebuie să vină cu un răspuns.
 • OBIECTIV: Prezentarea României și SUA ca două state agresoare care fac pregătiri de luptă și vor să atace Rusia, un stat care este în defensivă. Subliminal se induce ideea că România se pregătește de un nou atac asupra Rusiei cu noul său aliat militar SUA, la fel ca pe vremea celui de-Al Doilea Război Mondial, atunci când România a intrat în luptă alături de Germania.
FAKE NEWS: Occidentul vrea să provoace panică invocând o agresiune rusă în Ucraina
FAKE NEWS: Occidentul vrea să provoace panică invocând o agresiune rusă în Ucraina

Occidentul caută să își mascheze problemele prin generarea unui val de anxietate privind pericolul rusesc. Această narațiune falsă e promovată de ministerul rus de externe, care ignoră faptul că Rusia a mobilizat peste 100 de mii de militari în apropierea graniței cu Ucraina.

Marianna Prysiazhniuk
Marianna Prysiazhniuk
22 Apr 2021
FAKE NEWS: România și Rusia vor avea graniță comună după ce armata rusă va ocupa o bună parte din Ucraina
FAKE NEWS: România și Rusia vor avea graniță comună după ce armata rusă va ocupa o bună parte din Ucraina

România va fi vecină cu Rusia, după ce armata rusă va cuceri o bună bucată din Ucraina și îi va tăia complet accesul la Marea Neagră. De asemenea, Rusia va cuceri estul și sudul Ucrainei, cu tot cu regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
21 Apr 2021
FAKE NEWS: Militarii ucraineni dezertează de frica rușilor
FAKE NEWS: Militarii ucraineni dezertează de frica rușilor

Militarii ucraineni ar fi început să dezerteze de când Rusia își concentrează forțele în apropierea granițelor Ucrainei. Această narațiune falsă este răspândită de presa din Rusia și din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Apr 2021
DEZINFORMARE: Maia Sandu încearcă să uzurpeze puterea în Republica Moldova
DEZINFORMARE: Maia Sandu încearcă să uzurpeze puterea în Republica Moldova

Maia Sandu uzurpează puterea în stat la fel cum a făcut-o și oligarhul fugar, Vlad Plahotniuc. Dezinformarea îi aparține liderului PSRM, Igor Dodon, care caută să blocheze dizolvarea Parlamentului și convocarea de alegeri anticipate după ce Curtea Constituțională a Republicii Moldova a constatat că sunt întrunite toate condițiile necesare pentru acestea.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
19 Apr 2021