Știri
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat, joi, că a început examinarea vaccinului rus anti-COVID-19 Sputnik V, etapă crucială pentru autorizarea acestuia în Uniunea Europeană. Fondul de sănătate rus RDIF a declarat că Moscova se aşteaptă ca multe ţări membre ale Uniunii Europene să aprobe până la finalul acestei luni utilizarea acestuia şi că Rusia poate furniza vaccinuri pentru 50 de milioane de europeni, începând din iunie. Directorul RDIF, Kirill Dmitriev, spune că doza de vaccin poate acţiona ca o punte între Europa şi Rusia şi că potenţiala sa lansare în Uniune nu ar trebui să fie politizată. Pentru moment, EMA a autorizat doar vaccinurile produse de Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca. Ungaria şi Slovacia sunt singurele dintre cele 27 de state membre care au achiziţionat, deja, Sputnik V, iar Cehia a solicita Moscovei să-i livreze o tranşă.
În Republica Moldova, campania de vaccinare a început cu doze donate de România.
Șefa diplomaţiei suedeze a exclus posibilitatea participării OSCE la negocierile în "Formatul Normandia", subliniind că acest format este eficient în componența actuală.
Însuși fostul șef al gherilei și, ulterior, președinte al Kosovo, Hashim Thaçi, e judecat în stare de detenție la Haga, pentru omucideri, tortură și reținere ilegală, comise în 1998 și 1999.
04 Mar 2021
Trei partide declarate de dreapta au, împreună, destui deputaţi pentru a crea o majoritate confortabilă, dar idiosincraziile politice şi personale fac imposibilă colaborarea dintre ele.
Cedările ar include crearea unei baze militare ruseşti în ţară şi renunţarea la moneda naţională, rubla belarusă, în favoarea celei ruseşti.
Replierea lor completă se va încheia pe 1 mai – au mai precizat oficialii de la Moscova.
Încă de la începutul lunii, analiști militari ruși apreciau că țara lor uzează de gesturi belicoase pentru a negocia mai dur cu Occidentul, care a instituit, în ultima vreme, noi sancțiuni contra Moscovei.