Știri

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene apreciază că regimul disciplinar al judecătorilor polonezi contravine legislaţiei comunitare

Object Name: POLAND PROTEST IN FRONT OF THE SUPREME COURT
© EPA-EFE/TOMASZ GZELL POLAND OUT   |   Police stand in line as members and supporters of informal civic movement Citizens of Poland protest in front of the Supreme Court in Warsaw, Poland

Susține jurnalismul independent

Avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), bulgarul Evgeni Tanchev, apreciază că regimul disciplinar al judecătorilor polonezi contravine legislaţiei comunitare. Crearea, printr-o lege adoptată în 2017, la iniţiativa puterii naţionalist-conservatoare, a unei camere disciplinare, Izba Dyscyplinarna în polonă, în cadrul Curţii Supreme de la Varşovia a fost, anterior, denunţată de Comisia Europeană. Bruxellesul a apreciat că modalitatea de desemnare a membrilor acesteia nu le garantează nici imparţialitatea, nici independenţa faţă de factorul politic. Sesizată de executivul comunitar, CJUE a cerut Poloniei să supende imediat  funcţionarea camerei, iar acum a estimat că modul de constituire a acesteia minează încrederea publicului în justiţia poloneză. Analiştii notează că acesta e doar unul dintre numeroasele litigii în curs între Bruxelles şi Varşovia. În martie, Comisia Europeană a sesizat CJUE că o lege poloneză, în vigoare de anul trecut, atentează la independenţa magistraţilor. În 2017, Executivul comunitar a declanşat contra Poloniei o procedură prevăzută în articolul 7 al tratatului Uniunii, potrivit căruia violarea gravă a normelor statului de drept poate conduce, teoretic, la ridicarea dreptului de vot al ţării respective în structurile europene. Experţii, spun, însă, că prevederea e, de fapt, imposibil de aplicat. Recent, şi mediatorul polonez pentru drepturi civice, Adam Bodnar, afirmase că ţara lui riscă să devină un stat non-democratic. Bodnar, a cărui funcție e echivalentă cu aceea de Avocat al Poporului din România, spune că partidul de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS), vrea să neutralizeze sau să acapareze, unul câte unul, mecanismele puterii. Bodnar afirmă că PiS,  la putere din 2015, marginalizează Parlamentul, a îngenuncheat Curtea Constituțională, Parchetul, media publice și unele instanțe judiciare. Liderii PiS, care-l acuză pe Bodnar că e de partea opoziției, susțin că reformele pe care ei le promovează urmăresc combaterea corupției și eliminarea sechelelor comuniste din sistemul judiciar. Şi preşedintele polonez, Andrzej Duda, foarte apropiat de partidul de guvernământ, a spus că declaraţiile lui Bodnar n-au niciun suport real şi fac parte dintr-o luptă politică. Numit în funcție înainte ca PiS să vină la putere, Bodnar și-a încheiat mandatul de cinci ani în septembrie 2020, dar Parlamentul, în care conservatorii controlează camera inferioară, iar opoziția Senatul, nu s-a pus de acord asupra unui succesor.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Peste 3.000 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti de la începutul anului
Peste 3.000 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti de la începutul anului

Rezultatele demonstrează că nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali, potrivit MAI.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Federația Palestiniană de Fotbal solicită sancțiuni împotriva echipelor israeliene
Federația Palestiniană de Fotbal solicită sancțiuni împotriva echipelor israeliene

Demersul e susținut de federațiile algeriană, irakiană, iordaniană, siriană și yemenită, dar nu și de influentele foruri fotbalistice din Qatar și Arabia Saudită.

Veridica News
Veridica News
18 Apr 2024
Oficialilor ruși le-ar fi fost limitate deplasările în străinătate
Oficialilor ruși le-ar fi fost limitate deplasările în străinătate

Moscovei i-ar fi teamă că puterile străine ar putea încerca să obțină acces la secrete de stat.

Veridica News
Veridica News
18 Apr 2024
Doi presupuși spioni ruși, arestați în Germania
Doi presupuși spioni ruși, arestați în Germania

Ar fi planificat acte de sabotaj, inclusiv împotriva „instalațiilor forțelor armate americane”, pentru a submina sprijinul militar pentru Ucraina.

Veridica News
Veridica News
18 Apr 2024