Știri
Macedonia de Nord a declanșat campania de vaccinare împotriva COVID-19, după săptămâni de incertitudine privind debutul acesteia. Medicii şi personalul de îngrijire sunt primii cărora li se administrează vaccinul.
Campania a putut începe grație unei donaţii de peste 4.500 de vaccinuri Pfizer/BioNtech oferite de Serbia vecină, în aşteptarea dozelor comandate de Skopje. Belgradul a promis să trimită Macedoniei de Nord mai multe mii de doze, însă o vaccinare masivă nu va putea să înceapă decât după sosirea celor 200.000 de doze de vaccin chinezesc Sinopharm, aşteptate la sfârşitul lui februarie.
Guvernul de la Skopje speră şi că va obţine, în martie, primele tranşe de vaccin AstraZeneca, prin sistemul COVAX al ONU.
Agențiile de presă scriu că, dacă în Uniunea Europeană campaniile de vaccinare au debutat la sfârşitul lui decembrie, statele mai sărace din Balcanii de Vest au fost lăsate să se descurce pe cont propriu.
În regiune, campania din Serbia este cotată drept una din cele mai eficace din Europa, cu peste un milion de persoane vaccinate.
În schimb, Kosovo şi Muntenegru nu au demarat încă programele de imunizare a populaţiei împotriva COVID-19.
Pentru a accelera campania, Croaţia, stat membru al Uniunii Europene, examinează posibilitatea de a achiziţiona vaccinul rusesc Sputnik V chiar înainte ca acesta să obţină autorizarea Bruxellesului.
55% dintre români cred că în ultimele luni au fost expuși la știri false și dezinformări
În viziunea unui sfert dintre respondenți, Rusia este principala țara care susține acțiuni de propagandă, dezinformează și răspândește știri false în România.
Minskul continuă să expulzeze diplomaţi polonezi
Ministerul de Externe afirmă că măsura e un „răspuns la o ripostă excesivă, asimetrică şi distructivă a Varşoviei la o decizie legitimă şi motivată a Belarusului”.
Biden a indicat, deja, că va avea faţă de Putin o poziţie mai dură decât predecesorul său, Donald Trump, care a refuzat în mod repetat să îl înfrunte pe liderul rus. Biden a subliniat, însă, că îşi doreşte şi o cooperare cu Putin, acolo unde este posibil.
18 Feb 2021
Trei partide declarate de dreapta au, împreună, destui deputaţi pentru a crea o majoritate confortabilă, dar idiosincraziile politice şi personale fac imposibilă colaborarea dintre ele.
Cedările ar include crearea unei baze militare ruseşti în ţară şi renunţarea la moneda naţională, rubla belarusă, în favoarea celei ruseşti.
Replierea lor completă se va încheia pe 1 mai – au mai precizat oficialii de la Moscova.
Încă de la începutul lunii, analiști militari ruși apreciau că țara lor uzează de gesturi belicoase pentru a negocia mai dur cu Occidentul, care a instituit, în ultima vreme, noi sancțiuni contra Moscovei.