Știri
Miniştrii de externe din ţările membre ale Uniunii Europene au căzut, luni, la Bruxelles, de acord asupra impunerii de noi sancţiuni împotriva Rusiei. Ei au decis să penalizeze patru înalți oficiali de la Moscova, responsabili de tratamentul aplicat opozantului rus Alexei Navalnîi, trimis după gratii, și de represiunea împotriva susținătorilor săi - acţiuni catalogate drept ilegale de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În cadrul Consiliului pentru Afaceri Externe al Uniunii s-a ajuns la o înţelegere privind utilizarea noii legislaţii europene în domeniu, care permite îngheţarea conturilor şi interdicţii de călătorie pentru politicieni sau oameni de afaceri din ţări cu regimuri autoritare, fără să fie afectată populaţia. Înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, Josep Borrell, le-a propus miniştrilor din ţările membre trei principii în raporturile cu Moscova: “Vom riposta când Rusia încalcă legislaţia internaţională şi drepturile omului, vom restricţiona Rusia când încearcă, inclusiv prin dezinformare şi atacuri cibernetice, să-şi mărească presiunea asupra noastră şi vom dialoga cu Rusia atunci când apar subiecte de interes pentru noi.” Rusia este mai degrabă angajată pe o poziţie de confruntare cu Uniunea Europeană decât pe una de deschidere – a apreciat şi şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Bogdan Aurescu. El consideră că Uniunea trebuie să sporească sprijinul pentru societatea civil şi să-şi extindă, în general, contactele cu populaţia din Rusia. În replică, Moscova a calificat, din nou, drept inacceptabile, ilegale şi absurde cererile occidentale privind eliberarea lui Navalnîi, iar noile sancţiuni drept ilegitime.
El a enumerat printre motivele despărţirii dintre PPE şi FIDESZ tensiuniile create în jurul justiţiei, statului de drept şi libertăţii presei, precum şi "afirmaţiile provocatoare” ale premierului Viktor Orbán.
Ungaria va produce vehicule de luptă Lynx în colaborare cu compania germană Rheinmetall
Rheinmetall intenţionează să investească, în următorii ani, peste 600 de milioane de euro în Ungaria, iar în ceea ce priveşte cercetarea şi dezvoltarea, respectiv producţia de arme şi muniţie, acest lucru va face din Ungaria un lider şi în Europa.
UE va ajuta Ucraina să procure vaccin anti-COVID-19 cât mai curând posibil
Potrivit unui sondaj realizat în Ucraina, doar 43% dintre cetăţenii acestei ţări s-ar vaccina împotriva coronavirusului, dacă vaccinul ar fi gratuit
23 Feb 2021
Șefa statului vrea să organizeze alegeri legislative anticipate, sperând că o victorie a partidului pe care l-a condus înainte de a deveni preşedinte îi va consolida puterea şi îi va permite să-şi îndeplinească promisiunile de combatere a corupţiei.
El a subliniat că, pentru ca o ţară să devină membră NATO, e strict decizia ţării respective şi a aliaţilor, a nimănui altcuiva.
Ruşii spun că vaccinul poate acţiona ca o punte între Europa şi Rusia şi că potenţiala sa lansare în Uniune nu ar trebui să fie politizată.
El a enumerat printre motivele despărţirii dintre PPE şi FIDESZ tensiuniile create în jurul justiţiei, statului de drept şi libertăţii presei, precum şi "afirmaţiile provocatoare” ale premierului Viktor Orbán.