Știri
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a pledat, luni, pentru condamnarea fermă a recentelor măsuri represive contra jurnaliştilor şi apărătorilor drepturilor omului din Belarus, precum şi pentru continuarea presiunii internaţionale asupra autorităților de la Minsk, până la deschiderea unui dialog real cu opoziţia şi societatea civilă. La o reuniune, la Bruxelles, cu omologii săi din țările membre ale Uniunii Europene, Aurescu a solicitat, potrivit MAE de la București, pregătirea planului pentru un Belarus democratic, decis de Consiliul European, anul trecut, ca urmare a unei propuneri comune a preşedinţilor României, Poloniei şi Lituaniei.
Pe de altă parte, ministrul Aurescu a apreciat că expulzarea, luna aceasta, a trei diplomați europeni din Rusia, exact când Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate al Uniunii, Josep Borrell, era acolo, semnalează clar că relaţiile bilaterale au ajuns la un punct de inflexiune. Aurescu consideră că acţiunea pe termen scurt a UE ar trebui să vizeze adoptarea de noi măsuri restrictive, în contextul deteriorării drepturilor omului în Rusia, inclusiv după condamnarea, sâmbătă, la închisoare cu executare a celui mai vehement adversar al Kremlinului, Aleksei Navalnîi. Simultan cu discuțiile de la Bruxelles despre situația din țările lor, președinții rus, Vladimir Putin, și belarus, Aleksandr Lukașenko, s-au întâlnit cu scopul declarat a-şi coordona colaborarea strategică. Întâlnirea lor survine în contextul sancţiunilor la care sunt supuse cele două regimuri autoritare, acuzate, atît în lume, cât şi pe plan intern, de încălcarea drepturilor omului.
Postul, care este finanţat de Congresul american şi a avut o contribuţie majoră la prăbuşirea dictaturilor comuniste din Europa, a mai fost amendat în ultimele săptămâni, în ceea ce comentatorii califică o încercare a Rusiei de a-i obstrucţiona activitatea sau chiar de a-l alunga din ţară.
Rusia şi Iranul fac exerciţii navale comune în Golful Oman şi în Oceanul Indian
Moscova, un furnizor tradiţional de arme către Iran, a cerut, luni, Statelor Unite să revină la pactul nuclear cu Teheranul.
Ucraina dispune, deocamdată, de un singur vaccin, cel al AstraZeneca, produs în India, iar 47% dintre cetățeni nu vor să se vaccineze.
22 Feb 2021
Șefa statului vrea să organizeze alegeri legislative anticipate, sperând că o victorie a partidului pe care l-a condus înainte de a deveni preşedinte îi va consolida puterea şi îi va permite să-şi îndeplinească promisiunile de combatere a corupţiei.
El a subliniat că, pentru ca o ţară să devină membră NATO, e strict decizia ţării respective şi a aliaţilor, a nimănui altcuiva.
Ruşii spun că vaccinul poate acţiona ca o punte între Europa şi Rusia şi că potenţiala sa lansare în Uniune nu ar trebui să fie politizată.
El a enumerat printre motivele despărţirii dintre PPE şi FIDESZ tensiuniile create în jurul justiţiei, statului de drept şi libertăţii presei, precum şi "afirmaţiile provocatoare” ale premierului Viktor Orbán.