Știri
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a apreciat că modul în care a fost organizată vizita la Moscova, de luna aceasta, a şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, desfășurarea conferinței de presă comune cu ministrul rus Serghei Lavrov și expulzările de diplomaţi europeni arată că Rusia este 'mai degrabă angajată pe o poziţie de confruntare' cu Uniunea Europeană.
După întălnirea de la București cu omologul său slovac, Ivan Korcok, Aurescu a anunțat că „peste doar câteva zile, pe 22 februarie, la Bruxelles, vom discuta în cadrul Consiliului Afaceri Externe despre relaţiile dintre UE şi Rusia.” El a amintit că România a condamnat reţinerea, la întoarcerea în Rusia, a opozantului politic Alexei Navalnîi şi condamnarea acestuia la închisoarea cu executare. La rândul său, ministrul Korcok a declarat că este important să aibă loc dezbateri 'foarte aprofundate' cu privire la relaţia dintre Moscova și Bruxelles. „Nu cred că UE poate fi acuzată că vrea o confruntare cu Rusia. Noi, de fapt, răspundem la acţiunile Rusiei din ultimii ani şi înrăutăţirii situaţiei. Şi aici mă gândesc la anexarea Crimeei şi la acţiunile din estul Ucrainei” - a conchis șeful diplomației slovace.
„Violenţa şi haosul de la Tbilisi sunt ultimul lucru de care Georgia are nevoie în acest moment” - a apreciat ambasadorul britanic, Mark Clayton.
UPDATE: Parlamentul Republicii Moldova a respins învestirea unui nou guvern
Chiar premierul desemnat, fostul ministru de Finanțe Natalia Gavriliţă, i-a îndemnat pe deputaţi să nu o voteze, pentru a se putea declanşa alegeri parlamentare anticipate.
Șase magistrați români vor fi procurori europeni
Promovat din ințiativa fostei eurodeputate Monica Macovei, ex-ministru al Justiției la București, și condus de Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă DNA, EPPO este o structură anticorupție a Uniunii Europene
17 Feb 2021
Șefa statului vrea să organizeze alegeri legislative anticipate, sperând că o victorie a partidului pe care l-a condus înainte de a deveni preşedinte îi va consolida puterea şi îi va permite să-şi îndeplinească promisiunile de combatere a corupţiei.
El a subliniat că, pentru ca o ţară să devină membră NATO, e strict decizia ţării respective şi a aliaţilor, a nimănui altcuiva.
Ruşii spun că vaccinul poate acţiona ca o punte între Europa şi Rusia şi că potenţiala sa lansare în Uniune nu ar trebui să fie politizată.
El a enumerat printre motivele despărţirii dintre PPE şi FIDESZ tensiuniile create în jurul justiţiei, statului de drept şi libertăţii presei, precum şi "afirmaţiile provocatoare” ale premierului Viktor Orbán.