Știri
Poliția rusă a operat, deja, circa două mii de arestări printre participanții la noile manifestații organizate contra președintelui Vladimir Putin și pentru eliberarea celui mai popular opozant al său, Aleksei Navalnîi.
Printre cei reținuți figurează și soția acestuia, Iulia Navalnîia.
Corespondenții de presă relatează că forțele de ordine au blocat centrul a numeroase orașe, inclusiv în capitala Moscova, care arată ca o cetate asediată. Fapt neobișnuit, numeroase străzi și stații de metrou au fost complet închise, ceea ce i-a obligat pe protestatari să schimbe în ultima clipă locul de adunare. 'Statele Unite condamnă utilizarea persistentă de tactici brutale de către Rusia contra unor manifestanţi paşnici şi a unor jurnalişti, pentru a doua săptămână consecutiv, şi îşi reînnoiesc apelul la eliberarea celor care au fost arestaţi, printre care Aleksei Navalnîi' - a transmis secretarul american de stat, Antony Blinken. Noul val de proteste a fost prefațat de manifestațiile de sâmbătă, 23 ianuarie, când zeci de mii de ruși au ieșit în stradă în peste o sută de orașe, din Extremul Orient la Sankt Petersburg, în vest. Poliția a arestat, și atunci, peste patru mii de oameni și a deschis circa 20 de dosare penale. Joi, un tribunal rus a decis să-l menţină după gratii pe Navalnîi, încarcerat de la întoarcerea sa în ţară, pe 17 ianuarie.
'Decizia privind prelungirea perioadei de detenţie până pe 15 februarie rămâne neschimbată' - a anunțat instanța. Militant anticorupţie, el riscă doi ani şi jumătate de închisoare cu executare, pentru încălcarea termenilor unor condamnări la trei ani şi jumătate cu suspendare primite în 2014. Liderul opoziției ruse a fost reținut în momentul întoarcerii la Moscova din Germania, unde a fost tratat în urma otrăvirii, în august 2020, cu agentul neurotoxic Noviciok.
UE va ajuta Ucraina să procure vaccin anti-COVID-19 cât mai curând posibil
Potrivit unui sondaj realizat în Ucraina, doar 43% dintre cetăţenii acestei ţări s-ar vaccina împotriva coronavirusului, dacă vaccinul ar fi gratuit
Zeci de ţări i-au cerut, din nou, Rusiei să îl pună în libertate pe Navalnîi, susţinând că încarcerarea sa este ilegală.
Teatre din România, solidare cu artiștii și protestatarii din Belarus
15 teatre din România şi unul din Republica Moldova se reunesc, luna aceasta, într-o acţiune de solidaritate fără precedent cu mişcarea teatrală şi cu cetăţenii din Belarus
31 Jan 2021
Trei partide declarate de dreapta au, împreună, destui deputaţi pentru a crea o majoritate confortabilă, dar idiosincraziile politice şi personale fac imposibilă colaborarea dintre ele.
Cedările ar include crearea unei baze militare ruseşti în ţară şi renunţarea la moneda naţională, rubla belarusă, în favoarea celei ruseşti.
Replierea lor completă se va încheia pe 1 mai – au mai precizat oficialii de la Moscova.
Încă de la începutul lunii, analiști militari ruși apreciau că țara lor uzează de gesturi belicoase pentru a negocia mai dur cu Occidentul, care a instituit, în ultima vreme, noi sancțiuni contra Moscovei.