Știri
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a repetat că Rusia nu are dreptul să se opună dorinţei unor ţări terțe de a adera la Alianţă. El a amintit că sunt numeroase tratatele, unele semnate inclusiv de ruși, care stipulează dreptul suveran al oricărei naţiuni de a-și alege alianțele. Stoltenberg a negat că admiterea unor republici ex-sovietice, precum Ucraina sau Georgia, ar fi o provocare la adresa Rusiei. Pe de altă parte, el a apreciat că Uniunea Europeană nu poate apăra continentul și că nu trebuie să slăbească NATO cu ambiția sa de a deveni autonomă. E o problemă de geografie, a spus Stoltenberg, care a amintit că flancurile Alianței sunt apărate de state non-membre UE: Islanda și Norvegia în nord, Turcia în sud, Statele Unite, Canada și Regatul Unit în vest. "Europa singură" sau "America singură" nu sunt soluții în fața atâtor amenințări, precum comportamentul agresiv al Rusiei, terorismul, atacurile cibernetice sau ambițiile Chinei – a conchis secretarul general al NATO.
'Niciun aliat nu vrea să rămână mai mult decât este necesar, însă nu vom pleca decât atunci când va veni momentul' – a precizat el.
Novaya Gazeta: Chestiunea războiului nu a fost încă decisă
În contextul în care Rusia masează trupe în Crimeea și în apropierea granițelor Ucrainei, se pune întrebarea dacă Moscova este pe punctul de a declanșa un conflict. Iulia Latynina explică pentru Novaya Gazeta în ce condiții ar fi acesta posibil.
Veterani ai marinei militare turce au fost arestați de regimul islamo-conservator
Ei afirmă, într-o scrisoare deschisă, că proiectul prezidențial de construire a unui nou canal la Istanbul ar putea ameninţa libertatea de navigaţie în Marea Neagră și ar contraveni Convenţiei care previne militarizarea acesteia.
05 Mar 2021
Trei partide declarate de dreapta au, împreună, destui deputaţi pentru a crea o majoritate confortabilă, dar idiosincraziile politice şi personale fac imposibilă colaborarea dintre ele.
Cedările ar include crearea unei baze militare ruseşti în ţară şi renunţarea la moneda naţională, rubla belarusă, în favoarea celei ruseşti.
Replierea lor completă se va încheia pe 1 mai – au mai precizat oficialii de la Moscova.
Încă de la începutul lunii, analiști militari ruși apreciau că țara lor uzează de gesturi belicoase pentru a negocia mai dur cu Occidentul, care a instituit, în ultima vreme, noi sancțiuni contra Moscovei.