Facebook Twitter Instagram Youtube

Fake News

FAKE NEWS: Occidentul va falsifica alegerile în favoarea Maiei Sandu

Maia
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   The leader of Action and Solidarity Party (PAS) Maia Sandu cast her ballot at a polling station during the second tour of presidential elections in Chisinau, Moldova, 15 November 2020.

Occidentul ar putea să falsifice rezultatele alegerilor anticipate, scrie Sputnik.md preluat de site-uri afiliate PSRM. Naraţiunea apare în contextul pronunțării avizului Curții Constituționale de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova, care este dominat de socialiștii pro-rusului Igor Dodon.

ŞTIRE: „Analistul politic Valentin Krîlov pune la îndoială transparența procesului electoral în cadrul alegerilor parlamentare anticipate care sunt preconizate pentru viitorul apropiat. El susține că [ac]este posibile falsificări ar putea să vizeze votul din diasporă.

Președintele Maia Sandu și partidul pro-prezidențial PAS și-au făcut publice, în repetate rânduri, poziția față de viitorul politic al Republicii Moldova: declanșarea cu orice preț și prin orice metode a alegerilor parlamentare anticipate.

Socialiștii și reprezentanți altor forțe politice care fac parte din majoritatea parlamentară au menționat în mai multe rânduri că, în condiții de pandemie și stare de urgență din cauza pericolului de răspândire a coronavirusului, aceste alegeri nu pot fi desfășurate pentru că ar conduce la sporirea cazurilor de infecție cu COVID-19.

[...]

[Analistul politic Valentin] Krîlov afirmă că nu putem exclude că, prin concursul Occidentului, procesul electoral peste hotare să fie fraudat, și anume să se atribuie un număr impresionant de voturi pentru PAS. Expertul spune că membrii Comisiei Electorale Centrale trebuie să fie vigilenți și să nu admită astfel de falsificări în masă dacă totuși vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.” 

NARAŢIUNE: Maia Sandu va falsifica votul în diaspora în folosul său cu ajutorul Occidentului.

OBIECTIV: Narațiunea se înscrie în campania de denigrare a președintei Maia Sandu, care s-a intensificat înainte de dizolvarea Parlamentului. Totodată, publicaţia încearcă să acuze din nou Occidentul că se implică în trebuirile interne ale Republicii Moldova.

CONTEXT: Curtea Constituțională a constatat, joi, 15 aprilie, că Parlamentul Republicii Moldova poate fi dizolvat, în condițiile în care deputații au eșuat de două ori să voteze un Guvern, timp de trei luni de la demisia Cabinetului Chicu, pe 23 decembrie 2020.

Partidul Socialiștilor s-a pronunțat inițial pentru alegeri anticipate, iar fostul premier Ion Chicu, apropiat al lui Igor Dodon, a anunțat chiar că demisionează în acest scop. Ulterior, PSRM a spus că nu mai dorește alegeri anticipate. Socialiștii, care în prezent dețin cele mai multe mandate în Parlament, sunt în descreștere simțitoare în sondaje și în cazul unor anticipate riscă să obțină cel mult 20 de mandate, față de 37 în prezent. Alte formațiuni reprezentate în atualul legislativ sunt, de asemenea, în scădere – unele riscă să nu atingă nici măcar pragul electoral – în timp ce formațiunea Maiei Sandu, PAS, este în creștere în preferințele electoratului.  

Socialiștii lui Igor Dodon și aliații lor de la partidul oligarhului fugar Ilan Șor au format o majoritate în Parlament, în încercarea de a promova un guvern propriu. Maia Sandu a respins însă candidaturile propuse de PSRM-Șor.

În aceste circumstanțe, coaliția parlamentară a instituit stare de urgență în Republica Moldova, până pe 31 mai, dar fără măsuri clare de combatere a pandemiei. Potrivit Constituției, Parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de urgență.

PSRM și-a intensificat campania de denigrare a Maiei Sandu în contextul anunţării de către Curtea Constituţională a avizului de dizolvare a Parlamentului. Maia Sandu este învinuită de diverse acţiuni - de la aţâţarea unui război în Transnistria, uzurparea puterii în stat, până la majorarea prețurilor la produse. De asemenea, în acelaşi context s-a încercat discreditarea Curţii Constituţionale. De altfel, preşedinta Curţii Domnica Manole a atenţionat, după pronunţarea deciziei, că s-au făcut presiuni asupra instanţei din partea unor politicieni şi unele instituţii media.

Președinta Maia Sandu a câștigat alegerile din noiembrie 2020 fiind susținută masiv inclusiv de cetățenii moldoveni din diaspora. Aceștia s-au prezentat în număr foarte mare la vot, aproape 150 de mii de persoane – o mobilizare fără precedent a diasporei moldovenești. Numărul votanților din diaspora a crescut de la 10 mii în 2005, la 17 mii în 2009, 140 de mii la scrutinul prezidențial din 2016. După primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, Igor Dodon a criticat diaspora și a numit cetățenii moldoveni care au votat în străinătate „electorat paralel”.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Scrutinele electorale din Republica Moldova sunt organizate peste hotare de către misiunile diplomatice ale statului, iar ţările în care sunt deschise secţiile nu joacă niciun rol în desfășurarea alegerilor.

Participarea diasporei la alegerile din Republica Moldova este greu de estimat. Autorităţile nu deţin cifre exacte, nici măcar aproximative, despre cetăţenii moldoveni care se află în ţările din Europa, dar şi în Federaţia Rusă. Numărul celor care au participat la vot în secţiile deschise peste hotare a crescut de la un scrutin la altul, însă autorităţile nu au deschis suficiente secţii de votare, formându-se cozi la care oamenii au aşteptat ore în şir.

 • Publicație / Media:
  Sputnik.md
 • Data publicării:
  13/04/2021
 • Limba / Public țintă:
  Electoratul PSRM
 • Amplificare:
  Moldova Suverană, Noi.md,
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Occidentul va falsifica rezultatul alegerilor din diaspora
Alte articole
FAKE NEWS: Ucraina va pierde teritorii pentru că a blocat televiziuni pro-ruse

FAKE NEWS: Ucraina va pierde teritorii pentru că a blocat televiziuni pro-ruse

Ucraina ar putea pierde teritorii pentru că a interzis emisia a trei posturi de televiziune pro-rusești, ar fi afirmat fostul președinte georgian, Mihail Saakașvili, potrivit Ria Novosti. Știrea este falsă: Saakașvili nu a vorbit de pierderea teritoriilor, ci doar a spus că închiderea televiziunilor ar putea fi folosită de Rusia ca pretext pentru noi agresiuni.

FAKE NEWS: Belarusul și-a păstrat suveranitatea, spre deosebire de statele baltice

FAKE NEWS: Belarusul și-a păstrat suveranitatea, spre deosebire de statele baltice

Mișcarea pro-democratică din Belarus este, de fapt, un instrument prin care Occidentul caută să submineze independența țării. Este o formulă pe care Vestul a folosit-o deja cu succes atunci când și-a subordonat statele baltice. Aceste idei sunt promovate de un politician pro-rus din Belarus și se înscriu în linia narațiunilor despre forțele pro-democratice și pro-occidentale pe care Moscova le promovează de ani de zile.

FAKE NEWS: Curtea Constituțională a RM e controlată de Maia Sandu și americani

FAKE NEWS: Curtea Constituțională a RM e controlată de Maia Sandu și americani

Curtea Constituţională a Republicii Moldova ar fi luat deja decizia de dizolvare a Parlamentului, fiind presată de preşedinta Maia Sandu şi ambasadorul SUA, Derek J. Hogan, insinuează un site afiliat PSRM. Publicaţia reia naraţiunile potrivit cărora Maia Sandu ar da indicaţii instituţiilor statului şi ambasadorul american s-ar amesteca în treburile interne ale Republicii Moldova.

Mariana Vasilache

16 Apr 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 4 min
 • Occidentul ar putea să falsifice rezultatele alegerilor anticipate, scrie Sputnik.md preluat de site-uri afiliate PSRM. Naraţiunea apare în contextul pronunțării avizului Curții Constituționale de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova, care este dominat de socialiștii pro-rusului Igor Dodon.
 • NARAŢIUNE: Maia Sandu va falsifica votul în diaspora în folosul său cu ajutorul Occidentului.
 • OBIECTIV: Narațiunea se înscrie în campania de denigrare a președintei Maia Sandu, care s-a intensificat înainte de dizolvarea Parlamentului. Totodată, publicaţia încearcă să acuze din nou Occidentul că se implică în trebuirile interne ale Republicii Moldova.
FAKE NEWS: Maia Sandu e responsabilă de scumpirea carburanților
FAKE NEWS: Maia Sandu e responsabilă de scumpirea carburanților

Socialiștii și publicații care le sunt afiliate afirmă că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ar fi responsabilă de scumpirile succesive ale carburanților din ultimele luni. Narațiunea este promovată în ciuda faptului că președinția nu deține nicio pârghie care i-ar permite să stabilească prețurile respective.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
07 May 2021
FAKE NEWS: Iohannis și Patriarhul Daniel au înțelegeri secrete pentru ca BOR să sprijine vaccinarea anti-coronavirus în schimbul relaxării condițiilor pentru slujbele religioase
FAKE NEWS: Iohannis și Patriarhul Daniel au înțelegeri secrete pentru ca BOR să sprijine vaccinarea anti-coronavirus în schimbul relaxării condițiilor pentru slujbele religioase

Îndemnul Patriarhului Daniel ca românii să se vaccineze este rodul unor „înțelegeri de taină” dintre acesta și șeful statului, Klaus Iohannis, după întâlnirea pe care au avut-o în februarie. Faptul că slujbele de Paște s-au desfășurat anul acesta ar fi un troc între Biserică și Președinție, astfel ca preoții BOR să devină promotori ai vaccinării.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
06 May 2021
FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA
FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA

Președintele Maia Sandu discută cu NATO despre participarea Republicii Moldova la un eventual conflict militar împotriva Rusiei, în interesul SUA, afirmă pravdorub.md. Washingtonul ar crea o coaliție mai mare formată din state din estul Europei, în frunte cu Ucraina, în care ar mai fi atrase Țările Baltice, Polonia și România. Narațiunea despre intenția Maiei Sandu de a implica Republica Moldova într-un conflict cu Rusia, sau de a ataca regiunea separatistă transnistreană este tot mai des utilizată de presa pro-Kremlin și de Partidul Socialiștilor, în special în contextul electoral de la Chișinău.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
04 May 2021
FAKE NEWS: Occidentul impune anticipate în Moldova pentru a submina statul și a promova agenda LGBT
FAKE NEWS: Occidentul impune anticipate în Moldova pentru a submina statul și a promova agenda LGBT

Maia Sadu declanșează alegerile anticipate la instigarea Occidentului și aruncă țara în haos și supun populația riscului de îmbolnăvire. Obiectivele sunt aducerea Republicii Moldova sub controlul forțelor străine și subminarea valorilor tradiționale. Aceste narațiuni false sunt promovate de socialiști ca reacție la convocarea alegerilor anticipate de către Maia Sandu.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
30 Apr 2021