Facebook Twitter Instagram Youtube

Fake News

FAKE NEWS: Spania amenință cu ieșirea din UE

English version
Exit

Publicații afiliate PSRM au scris că Spania ar intenționa să părăsească Uniunea Europeană. Este o trimitere la metanarațiunea privind destrămarea iminentă a UE, menită să  să denatureze realităţile europene şi să alimenteze neîncrederea în blocul comunitar şi în instituţiile sale.

ŞTIRE:  „Spania amenință cu ieșirea din Uniunea Europeană. Autoritățile din Madrid sunt nemulțumite de Tratatul Cartei Energiei, semnat în 1994 și care apără interesele în domeniul energetic. Spania consideră că prevederile acestui acord reprezintă un obstacol în protejarea mediului înconjurător. Madridul a propus modificarea acestui tratat prin introducerea unor reguli pentru companiile energetice care să se angajeze în reducerea emisiei gazelor cu efect de seră. Amendamentele urmează a fi discutate în luna martie. Spania este susținută de Franța. Împotrivă sunt Ungaria și Slovacia”.

NARAŢIUNE: Uniunea Europeană se destrămă.

CONTEXT: Aceste campanii de dezinformare vin din direcţia Moscovei, care alimentează euroscepticismul şi caută să submineze Uniunea Europeană şi valorile occidentale, dar şi perspectivele UE de extindere. O Europă care se confruntă cu dificultăţi, o Uniune care este părăsită de statele membre nu mai poate fi atractivă pentru celelalte ţări care aspiră la integrarea europeană, nu mai reprezintă un model de urmat. Nu este întâmplător, în acest context, faptul că au existat anumite legături între tabăra „leave” și Moscova. De altfel, în contextul Brexitului s-a vorbit și despre un efect de domino și viitoare Frexit, Nexit sau Swexit; efectul ieșirii Marii Britanii din UE a fost însă contrar așteptărilor celor care îi cântau prohodul Uniunii, iar sentimentul pro-european a crescut pe întreg continentul.

Mai mult chiar decât subminarea sau dezintegrarea UE, Federația Rusă are ca prioritate oprirea extinderii acesteia, mai ales către est. Criza din Ucraina s-a declanșat în momentul în care fostul președinte, Viktor Ianukovici, a renunțat la semnarea unui Acord de Asociere la UE în urma uriașelor presiuni făcute de Moscova; anexarea Crimeii și războiul din Donbass au avut loc după ce forțele pro-europene au ajuns la putere la Kiev – iar asocierea la UE este doar un pas premergător care nu garantează în niciun caz o integrare ulterioară în blocul comunitar.

În Republica Moldova, simpatiile politice ale populaţiei şi voturile alegătorilor sunt împărţite în jumătate între tabăra pro-europeană şi cea pro-rusă. Federaţia Rusă a subminat orice încercare a Chişinăului de a se apropia de Bruxelles, de la campanii de dezinformare şi denigrare a susţinătorilor curentului pro-occidental, până la sancţiuni şi embargouri economice pentru produsele moldoveneşti.

OBIECTIV: Naraţiunea are scopul de a prezenta UE ca pe o organizaţie care riscă dezintegrarea, în care statele membre sunt incapabile să se înțeleagă și să ajungă la un compromis. Totodată, este alimentată neîncrederea publicului în UE şi instituţiile europene.

DE CE ESTE FALSĂ NARAŢIUNEA: Spania nici măcar nu a menționat o retragere din Uniunea Europeană ci a amenințat că ar putea să se retragă din Tratatul privind Carta Energiei. Acesta este un acord internațional, la care statele membre UE sunt doar semnatare; nu e vorba, așadar, nici măcar de un tratat intern al UE, ci de un acord multilateral care a creat un cadru de cooperare pe termen lung şi se referă la cooperarea transfrontalieră în domeniul energiei, protejarea investiţiilor, comerţul cu produse energetice etc. Există, în prezent, 55 de semnatari ai acestui Tratat (UE are doar 27 de membri) la care se adaugă 52 de observatori și un număr de instituții internaționale care au statut de observatori. Chiar și Rusia a semnat Carta în 1991, iar în 1994, Tratatul. Cum din 1994 piața energetică a evoluat mult, iar schimbările vor continua într-un ritm accelerat în condițiile în care UE a demarat tranziția către o economie verde, Comisia își dorește să renegocieze Tratatul. Disputele cu Spania sunt legate de adoptarea unei poziții comune a Uniunii Europene – care este și ea semnatar al Tratatului, separat de statele membre – în renegocierea acestui tratat.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Spania a avertizat că ar putea să se retragă din tratat dacă acesta nu este  armonizat rapid cu ambițiile „verzi” (de protejare a mediului/ecologiste) ale UE.

 • Publicație / Media:
  Presa afiliată PSRM
 • Data publicării:
  17/02/2021
 • Limba / Public țintă:
  Euroscepticii, filo-rușii, nehotărâții
 • Amplificare:
  Primul.md, NTV.md, breakingnews.md, stiridinmoldova.md, noi.md, theworldnews.net, abcnews.md, evenimentul.md
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Uniunea Europeană se destrămă.
Alte articole
FAKE NEWS: În 2021 vine Apocalipsa zombie, dar omenirea va fi salvată de oameni roboți și Biserică

FAKE NEWS: În 2021 vine Apocalipsa zombie, dar omenirea va fi salvată de oameni roboți și Biserică

Sputnik îi atribuie lui Nostradamus profeții care „confirmă” teorii ale conspirației, narațiuni fake moderne și riscuri luate în calcul de oameni de știință.

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: CEDO a recunoscut că peninsula Crimeea îi aparține Rusiei

FAKE NEWS: CEDO a recunoscut că peninsula Crimeea îi aparține Rusiei

CEDO a recunoscut că peninsula Crimeea îi aparține Rusiei, scrie presa rusă, care scoate din context o decizie a instanței prin care Moscovei îi este atribuită responsabilitatea juridică pentru ce s-a întâmplat în peninsulă de când a anexat-o, inclusiv posibile crime de război.

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: Tot mai puține state ONU susțin Ucraina în privința problemei Crimeii

FAKE NEWS: Tot mai puține state ONU susțin Ucraina în privința problemei Crimeii

Presa rusă încearcă să acrediteze ideea că anexarea Crimeii e tot mai puțin privită drept o încălcare a integrității teritoriala a Ucrainei și a dreptului internațional.

Fals
Adevărat
Mariana Vasilache

19 Feb 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 3 min
 • Publicații afiliate PSRM au scris că Spania ar intenționa să părăsească Uniunea Europeană. Este o trimitere la metanarațiunea privind destrămarea iminentă a UE.
 • OBIECTIV: Naraţiunea are scopul de a prezenta UE ca pe o organizaţie care riscă dezintegrarea, în care statele membre sunt incapabile să se înțeleagă și să ajungă la un compromis. Totodată, este alimentată neîncrederea publicului în UE şi instituţiile europene.
 • Spania nici măcar nu a menționat o retragere din Uniunea Europeană ci a amenințat că ar putea să se retragă din Tratatul privind Carta Energiei.
FAKE NEWS: Românii își aleg ca lideri străini, agenți ai serviciilor secrete ale unor țări ostile
FAKE NEWS: Românii își aleg ca lideri străini, agenți ai serviciilor secrete ale unor țări ostile

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, lucrează pentru serviciul german de informații, potrivit unui material preluat de Sputnik. Articolul pare fake news tipic care promovează narațiunea rusă (similară cu cea a national-comunismului român) a Occidentului ca forță ostilă.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
03 Mar 2021
FAKE NEWS: UE persecută rusofonii pentru a șterge amintirea marii victorii a Rusiei asupra fascismului
FAKE NEWS: UE persecută rusofonii pentru a șterge amintirea marii victorii a Rusiei asupra fascismului

Țările UE acceptă persecutarea comunităților rusofone întrucât vor să șteargă din memorie victoria poporului sovietic asupra naziștilor, scrie presa rusă care citează un fost deputat al Radei Supreme, membru al Partidului Regiunilor al președintelui ucrainean fugar Viktor Ianukovici. Narațiunea se înscrie într-un efort mai amplu de a prezenta agresiunea Rusiei în regiune în ultimii ani ca pe o luptă împotriva fascismului.

Marin Gherman
Marin Gherman
02 Mar 2021
FAKE NEWS: În ochii SUA, Transilvania nu îi aparține României, așa cum Crimeea nu îi aparține Rusiei
FAKE NEWS: În ochii SUA, Transilvania nu îi aparține României, așa cum Crimeea nu îi aparține Rusiei

Sputnik scrie că Statele Unite ar valida ideea că Transilvania nu îi aparține României pentru că ambasada SUA nu a șters comentariul făcut pe Facebook de un român. Sputnik încearcă, de fap, să lege statutul Crimeii ocupate și anexate de Rusia de cel al Transilvaniei.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
01 Mar 2021
FAKE NEWS: Ucrainenii au doborât MH17 crezând că îl omoară pe Putin
FAKE NEWS: Ucrainenii au doborât MH17 crezând că îl omoară pe Putin

În contextul în care în Olanda se desfășoară procesul celor acuzați de doborârea avionului MH17, au fost readuse în atenție narațiunile cu privire la incident – de data aceasta s-a scris că aparatul ar fi fost confundat cu avionul președintelui Rusiei. Totodată, presa rusă insistă și pe o presupusă răsturnare de situație care va avea loc în urma acceptării expertizei unei companii rusești.

Marianna Prysiazhniuk
Marianna Prysiazhniuk
25 Feb 2021