Știri

Numărul adepților basarabeni ai unirii Republicii Moldova cu România este în continuă creștere

Object Name: MOLDOVA ROMANIA NATIONAL DAY
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Moldovan and Romanian citizens attend a march on the occasion of the National Day of Romania in downtown Chisinau, Moldova, 01 December 2020

Susține jurnalismul independent

Numărul adepților basarabeni ai unirii Republicii Moldova cu România este în continuă creștere – relevă un nou sondaj de opinie, citat, marți, de media de la Chișinău. Potrivit TVRMOLDOVA.MD și Radio Chișinău, dacă duminica viitoare ar fi organizat un referendum pe acestă temă, 41,6% dintre respondenți ar spune că vor unirea cu România. În același timp, adaugă sursele citate, vectorul european domină vectorul euro-asiatic. Pentru aderarea la Uniunea Europeană se declară 67,3% dintre respondenți. Circa 30% dintre cetățenii Republicii Moldova declară că își doresc și aderarea la NATO.
Datele au fost obținute în urma realizării unui studiu sociologic de către compania Date Inteligente iDATA. Sondajul a fost realizat în perioada19-28 mai pe un eșantion de 1227 de respondenți și are o marjă de eroare de +-2,7%. România este pentru Republica Moldova primul partener comercial şi investiţional după numărul de firme cu capital mixt - 1.653 - şi volumul capitalului subscris,  în jur de 245 de milioane de dolari. Republica Moldova a devenit pentru România al şaselea partener comercial necomunitar şi al 34-lea investiţional, cu un număr de 6.253 de firme cu capital mixt şi capital subscris de 57 milioane de dolari. Sunt date prezentate, săptămâna trecută, de ministrul român al Economiei, Claudiu Năsui, la Conferinţa de afaceri 'Republica Moldova - destinaţie pentru investiţiile româneşti', organizată, în sistem online, de Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR) şi Asociaţia Investitorilor din România în Republica Moldova (AIR). Deja, a adăugat ministrul Năsui, comerţul bilateral a început să recupereze din pierderea de 12% înregistrată anul trecut, din cauza pandemiei, iar volumul schimburilor dintre cele două state a crescut cu 8,4% în primul trimestru al acestui an. Ministrul consideră că este momentul valorificării mai intense a oportunităţilor care decurg din statutul României de membru al Uniunii Europene şi din acordurile de comerţ liber ale Republicii Moldova cu statele CSI (Comunitatea Statelor Independente), prin plasarea mărfurilor şi a serviciilor realizate în comun pe aceste pieţe. Năsui a mai afirmat că România a fost şi va fi mereu portavocea republicii vecine în cancelariile occidentale şi în special la Buxelles. El speră ca Republica Moldova să avanseze pe calea reformelor democratice şi să continue drumul spre Uniunea Europeană, singura cale de a asigura prosperitatea şi siguranţa pe care le merită cetăţenii săi. Cercetarea sociologică a fost realizată înaintea alegerilor parlamentare anticipate de pe 11 iulie, la care participă și două formațiuni declarat unioniste, Partidul Unității Naționale (PUN) și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). O analiză veridica.ro avertizează că fragmentarea votului pe zona de dreapta unionistă nu poate fi decât în beneficiul partidelor de stânga filorusă.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Organizația evreiască Liga Antidefăimare reclamă antisemitismul în creștere în lume
Organizația evreiască Liga Antidefăimare reclamă antisemitismul în creștere în lume

Războiul dintre Hamas și Israel ar fi alimentat un „foc care era deja scăpat de sub control”.

Veridica News
Veridica News
05 May 2024
Armata israeliană susține că a ucis cinci „terorişti” în Cisiordania ocupată
Armata israeliană susține că a ucis cinci „terorişti” în Cisiordania ocupată

Aproape 500 de palestinieni au fost omorâți acolo de la începutul războiului din Fâșia Gaza.

Veridica News
Veridica News
05 May 2024
Paște în Ucraina: morți în Donețk, răniți la Harkov
Paște în Ucraina: morți în Donețk, răniți la Harkov

În Rusia, în mesajul său pascal, președintele Vladimir Putin nu a menționat în mod explicit războiul.

05 May 2024
24 de drone rusești lansate asupra Ucrainei de Paștele ortodox
24 de drone rusești lansate asupra Ucrainei de Paștele ortodox

Ministerul de Interne de la Moscova anunță că-l caută pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Veridica News
Veridica News
05 May 2024